Sponseret indhold af: Danske Tegl

Foto: Pexels

16. oktober, 2018

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Cirkulær økonomi er det nye sort, men faktisk er det gammel vin på nye flasker. I hvert tilfælde når det handler om murværk og tagsten. I gamle dage flyttede bonden nemlig sit hus med sig, når han skiftede egn. De smukke bindingsværkshuse blev ganske enkelt skilt ad og samlet igen på den nye adresse. Lige nøjagtig den øvelse, som efterlyses i disse dage i byggeriet: bæredygtige materialer med lang holdbarhed, der kan genanvendes.

Gitte K. Nielsen, Adm. Direktør, Dansk Tegl. Fotograf: Elona Sjøgren

Definitionen på bæredygtighed kommer oprindeligt fra indianerne. De har et ordsprog, der siger, at du skal gennemtænke konsekvensen af dine handlinger syv generationer frem, inden du tager aktion. Direkte oversat svarer det til definitionen på bæredygtighed, og for teglbranchen er det som sagt en gammel nyhed.

Teglbranchen i Danmark har en exceptionel lang historie bag sig. Mange af værkerne er familieejede og har været det i helt op til ni generationer. Og dykker man ned i produktionsprocessen, så tegner der sig et billede af en højeffektiv branche med kikkerten rettet mindst syv generationer frem.

Råvarerne er ler, ild, sand og vand – og holdbarheden af de færdigbrændte mursten og tagsten er historisk lang. Romernes og vores historiske, smukke byggerier bekræfter dette på skønneste vis.

Vi vover pelsen

På de danske teglværker er al unødig spild elimineret. Det vil sige den ler, der graves op, udnyttes 100 pct. i produktionen. Fejlproduktioner og restpartier genbruges ved at komme direkte tilbage i produktionen – enten som hele mursten eller som nedknust materiale, der anvendes til fx vejfyld.

Selv vandforbruget recirkuleres tæt på 100 pct. Branchen kan derfor med rette sige, at der under produktion af tagsten og mursten ikke er noget materialespild.

Så selv om man skal være varsom med at deklarere sine produkter som bæredygtige, så vover vi pelsen. For med materialer skabt ud af naturen, uden brug af kemikalier og med historiske lange levetider, så holder det vand.

Ultimativ cirkulær økonomi

Genbrug og genanvendelse er ganske fint, men det er ikke et mål i sig selv. Det ultimativt mest økonomisk fordelagtige og ressourcekloge valg er at bygge, så det aldrig bliver nødvendigt at rive bygningen ned.

Løsningen er altså at vælge holdbare materialer og ditto arkitektoniske løsninger, som gør bygningen multifunktionel og langtidsholdbar. Det sker f.eks. ved at designe store rum, så en ombygning let kan imødekomme kravene både til bolig, erhverv institution mv. Stik modsat de små hyggelige stuer i bondens hus, med bærende bjælker i loftet og vægge på kryds og tværs.

Glem ikke skønhed og kvalitet

Der er selvfølgelig mange forhold, som skal løses klogt for at designe den smarte bygning, men det kan vi sagtens klare. For vi har kundskaberne og materialerne til det.

Og så skal vi huske de gode gamle dyder. F.eks. at vi mennesker elsker smukke omgivelser og god kvalitet, som gør, at vi trives og er stolte og glade for vores bygning. For bæredygtighed og holdbarhed handler i høj grad også om at se godt ud og at ældes med ynde.

Flere artikler

En ambitiøs linje  for fremtidens energi- og klimapolitik

En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik

Bæredygtighed En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik Med den grønneste energiaftale i danmarkshistorien blev samtlige partier i ­Folketinget i sommer enige om at afsætte sammenlagt ca. 20 mia. kr. til den grønne omstilling. Energiaftalen...

Vertikale skove og planter på job i byen

Vertikale skove og planter på job i byen

Bæredygtighed Vertikale skove og planter på job i byen Når Building Green løber af stabelen d. 31.oktober og 1. november, gæstes Forum i ­København blandt andre af den italienske stjernearkitekt Stefano Boeri, grund­lægger af det Milanobaserede...

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Bæredygtighed ”Hvad vil I dog med økologisk tøj?” Dansk mode med god samvittighed: Det kan sagtens lade sig gøre at producere lækkert tøj uden at efterlade en beskidt, træls miljøregning til efterkommere her på Jorden. På ti år har virksomheden Knowledge...

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Bæredygtighed Kampen mod madspild er først lige begyndt Stop Spild Af Mad har vokset sig til en omfattende folkebevægelse, som samarbejder med EU, FN og samtlige danske regeringer siden 2009. I spidsen for hidtil 10 års arbejde i madens tjeneste står...

Discount med holdning – også til madspild

Discount med holdning – også til madspild

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Rema 1000 Discount med holdning – også til madspild Madspild er et stort problem – også i detailbranchen. Derfor har REMA 1000 gennem de sidste ti år været ­bannerfører på området. Kampen mod madspild er ­blevet en vigtig del af...

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Bæredygtighed Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator Fra kakao og honning til banklån for bønder. Det er kun ét eksempel ud af 30 forretningsideer fostret i ligeså mange danske virksomheder, der over to år deltager i SDG Acceleratoren. Et...