Erhvervsminister, Brian Mikkelsen (kons). i selskab med adm. direktør for Dansk Miljøforbedring A/S i Roskilde, John Kaldahl.

12. juni, 2018

En fortsat førerposition indenfor grøn energi- og miljøteknologi ­kræver en stærk fælles indsats

Danske virksomheder er blandt de dygtigste i verden til at producere grønne energi- og miljøteknologier. Men ­konkurrencen fra andre lande tager til, og derfor er der brug for at sætte alle sejl til for at bevare den danske fører­position. Det kræver nye opfindelser og en fælles indsats, siger erhvervsministeren, der netop har etableret et nyt vækstteam, som skal understøtte arbejdet.

Verden over er der fokus på, hvordan vores forbrug kan gøres mere grønt. Både indenfor vedvarende energi og indenfor miljømæssig bæredygtighed. Eller sagt på en anden måde: hele verden står i kø for at komme først med de bedste løsninger, fordi hele verden står i kø på den modsatte side af bordet for at købe dem.

Dansk erhvervsliv har en særlig styrkeposition inden for produktion og udvikling af grøn energi- og miljøteknologi. Der står eksempelvis danske møller i den største vindmøllepark i Afrika, og i Chicago i USA har en række danske vandvirksomheder fået foden inden for hos de amerikanske forsyningsvirksomheder.

Potentialet er enormt – også på miljø­området hvor vi ­eksempelvis er langt fremme i land­bruget, på vandområdet og i forhold til gen­anvendelse

Brian Mikkelsen, Erhvervsminister

Men hvis styrkepositionen skal bevares, skal der satses endnu mere på digitalisering og øget samspil mellem teknologierne, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (Kons.). I maj præsenterede han et vækstteam, som består af 11 udvalgte erhvervsledere med særligt indblik i både den grønne energi- og miljøbranche og digitalisering. De skal nu rådgive regeringen, så man fra politisk side kan hjælpe erhvervslivet på vej.

Helt overordnet er det ambitionen, at danske virksomheder på energi- og miljø­området får de bedste muligheder for at kunne udnytte digitaliseringen til at fastholde deres internationale styrkeposition på området. Vækstteamet skal have et skarpt digitalt fokus. Og vækstteamet skal komme med anbefalinger til, hvordan kan udnytte de nye forretningsmuligheder, som de nye digitale teknologier og den grønne omstilling åbner for, siger Brian Mikkelsen.

Kæmpe eksportpotentiale

I sit seneste energiudspil fremlagde regeringen en målsætning om, at mindst 50 pct. af energiforbruget i Danmark i 2030, og – ikke mindst – at fordoble eksporten af energiteknologi i samme periode. Ambitioner som vækstteamet nu skal bidrage til:

Det kræver innovative løsninger at komme i mål med vores meget ambitiøse målsætninger. Udover vores ambitioner i forhold til Danmark, ser vi internationalt en stor efterspørgsel på grønne løsninger. Vi vil gerne bidrage til, at danske virksomheder har de bedste muligheder for at kunne udnytte denne efterspørgsel til at skabe vækst og arbejdspladser – samtidigt med, at vi sætter turbo på vores egen grønne omstilling, siger Brian Mikkelsen.

Vækstteamet bruger nu det næste halve år på arbejdet, og formand Lars-Peter Søbye, som er CEO i COWI, betragter det som helt afgørende at bevare den globale førerposition:

Mulighederne i det globale marked for grøn energi er gigantiske; Der skal f.eks. investeres 13.500 mia. USD frem mod 2030 for at opfylde Parisaftalens målsætninger. Vi har en enestående mulighed for at levere de løsninger, verden i stigende grad efterspørger, men vi skal have overvundet nogle barrierer; f.eks. i forhold til at udnytte det store potentiale inden for Big Data og digitale løsninger. I de kommende seks måneder vil vi udvikle en række anbefalinger til regeringen. De vil være konkrete, målbare og realistiske. Danmarks vinderopskrift er at fastholde det tætte parløb mellem politikere og virksomheder.

Nye teknologier og stærkt samarbejde

Blandt de konkrete tekniske udfordringer er eksempelvis behovet for at finde nye metoder til at lagre vedvarende energi bedre, så den er klar, når forbrugerne efterspørger den, og ikke kun når vinden blæser, eller solen skinner. Men på tværs af de mange former for energi- og miljøteknologi er der i det hele taget store muligheder for at forfine teknologierne, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen:

Potentialet er enormt – også på miljøområdet hvor vi eksempelvis er langt fremme i landbruget, på vandområdet og i forhold til genanvendelse. Jeg har for nylig besøgt virksomheden Dansk Miljøforbedring i Roskilde, som har udviklet en metode til at genanvende byggematerialer, i stedet for at de havner i deponi på lossepladsen. Det er bare et af mange gode eksempler, og arbejder vi sammen på tværs af erhvervsliv, forskningsinstitutioner og offentlige myndigheder kan vi fortsætte med at gå forrest. Så jeg ser meget frem til vækstteamets input, for eksporten helt afgørende for dansk vækst, velstand og arbejdspladser, slutter Brian Mikkelsen.

Flere artikler

En ambitiøs linje  for fremtidens energi- og klimapolitik

En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik

Bæredygtighed En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik Med den grønneste energiaftale i danmarkshistorien blev samtlige partier i ­Folketinget i sommer enige om at afsætte sammenlagt ca. 20 mia. kr. til den grønne omstilling. Energiaftalen...

Vertikale skove og planter på job i byen

Vertikale skove og planter på job i byen

Bæredygtighed Vertikale skove og planter på job i byen Når Building Green løber af stabelen d. 31.oktober og 1. november, gæstes Forum i ­København blandt andre af den italienske stjernearkitekt Stefano Boeri, grund­lægger af det Milanobaserede...

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Bæredygtighed ”Hvad vil I dog med økologisk tøj?” Dansk mode med god samvittighed: Det kan sagtens lade sig gøre at producere lækkert tøj uden at efterlade en beskidt, træls miljøregning til efterkommere her på Jorden. På ti år har virksomheden Knowledge...

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Bæredygtighed Kampen mod madspild er først lige begyndt Stop Spild Af Mad har vokset sig til en omfattende folkebevægelse, som samarbejder med EU, FN og samtlige danske regeringer siden 2009. I spidsen for hidtil 10 års arbejde i madens tjeneste står...

Discount med holdning – også til madspild

Discount med holdning – også til madspild

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Rema 1000 Discount med holdning – også til madspild Madspild er et stort problem – også i detailbranchen. Derfor har REMA 1000 gennem de sidste ti år været ­bannerfører på området. Kampen mod madspild er ­blevet en vigtig del af...

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Bæredygtighed Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator Fra kakao og honning til banklån for bønder. Det er kun ét eksempel ud af 30 forretningsideer fostret i ligeså mange danske virksomheder, der over to år deltager i SDG Acceleratoren. Et...

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Danske Tegl Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker? Cirkulær økonomi er det nye sort, men faktisk er det gammel vin på nye flasker. I hvert tilfælde når det handler om murværk og tagsten. I gamle dage flyttede bonden nemlig...