Sponseret indhold af: Agro Business Park

12. juni, 2018

Innovationsnetværk ­løfter virksomheder ud på ­verdensmarkedet

Insekter, biogas og madspild er alle eksempler på områder, hvor idé- og innovationsudviklingen inden for den danske landbrugs- og fødevaresektor buldrer afsted. Flere kommercielle løsninger udspringer af det danske Innovationsnetværk for Biomasse, INBIOM, der tilbyder faglig viden, netværk samt sparring til danske virksomheder med gode ideer, men som mangler det sidste for at realisere dem.

Færre og dyrere ressourcer til produktion af fødevarer, energi og materialer er en af vor tids største globale udfordringer. De stigende priser på råvarer medfører stigende interesse for teknologiske alternativer, som forbedrer ressourceudnyttelsen og samtidigt tager hensyn til miljø og klima.

I det danske Innovationsnetværk for Biomasse, INBIOM, arbejder man med de globale udfordringer ud fra hypotesen om, at Danmark skal bidrage, men også kan høste vækst- og jobskabelsesgevinster herved. Værktøjet er samarbejde mellem private virksomheder, offentlige vidensinstitutioner og myndigheder. Målet er udvikling af teknologier, koncepter og sund forretning. Aktuelle indsatser er foder og fødevarer baseret på insekter, bedre udnyttelse af madaffald, teknologi til optimering af biogasanlæg samt effektive forbrændingsteknologier med mindre klima- og miljøbelastning.

Netop sparring og vidensdelingen har været afgørende for virksomheden Spectro Inlets, der har udviklet en ny banebrydende teknologi som bruges til optimering af biogasanlæg.

Den faglige og forretningsmæssige sparring har gjort os skarp på de markedsmæssige muligheder for vores teknologi. INBIOMs biogaseksperter har givet værdifuld viden og relevante kontakter, som har været med til at forkorte udviklingen og derved time markedet, fremhæver Anil Thilsted, der er Co-founder hos Spectro Inlets.

Et andet eksempel er virksomheden Enorm, som producerer fødevarer med insekter, og nu via datterselskabet Enorm Biofactory er ved at etablere Danmarks første fuldskala produktion af Black Soldier Flies.

Vi bruger netværksaktiviteter til at synliggøre vores projekt og tilegne os relevant viden, og endeligt får vi hjælp i forbindelse med ansøgninger til de offentlige fonde, udtaler Lasse Hinrichsen, direktør for det midtjyske insekteventyr.

Foruden at tilbyde vejledning omkring, innovationsudvikling, og hvordan man konverterer gode idéer til bæredygtige og succes­fulde forretning­er, hjælper vi med at udfolde idéernes fulde potentiale, i tæt sam­arbejde med vores samarbejdspartnere

Jacob Mogensen, Site Manager i Agro Business Park

Innovation udfordrer eksisterende regler

Netværket rummer imidlertid ikke kun solstrålehistorier. Der er også skyer på himlen. Men de kan ifølge Jacob Mogensen fjernes, hvis reglerne for fødevarer og næringsstoffer bliver opdateret. Han oplevers således jævnligt, at forældede regler står i vejen for det potentiale, som netværkets aktører og løsninger kan indfri.

Jo mere man arbejder med insekter, som protein og jo flere eksempler, man ser på overproduktion fra storkøkkener, der arbejder med økologisk mad, desto mere afsløres det, at der er en række forældede regler på området, som man bør kigge på, fortæller Jacob Mogensen og uddyber:

Et eksempel er, hvis man går ind på en økologisk restaurant og bestiller mad, så vil de rester, der er tilbage på tallerken, når man har spist, med de nuværende regler på området, blive til konventionelle fødevarer i det øjeblik, de rammer skraldespanden. Dermed går alle de værdier, der har været i at producere disse produkter, tabt.

Jacob Mogensen, Site Manager i Agro Business Park

Ifølge Jacob Mogensen er mulighederne for bedre ressourceudnyttelse derfor enorme. Han forventer, at mange af de idéer, der udvikles i INBIOM, på sigt kan få en enorm positiv betydning og indvirkning på den globale fødevareproduktion og føre til initiativer, der vil kunne modvirke hungersnød og det stigende uhensigtsmæssige og miljøskadeligt ressourceforbrug i verden.

Værdisamarbejde er vejen frem

Fremtidens vindere er de virksomheder, der formår at arbejde på tværs af siloer, etablerede forretningsmodeller og interessenter. INBIOM har derfor også engageret sig i et tværfagligt projektsamarbejde, CØ-Hub, hvor netværket samarbejder med andre innovationsnetværk. Værdikædesamarbejdet inkluderer også investorer, fordi det er vigtigt at samle kompetencer på tværs af hele udviklingsprocessen. INBIOM er medarrangør af European Bioeconomy Venture Forum, der samler investorer og iværksættere fra hele Europa i Foulum. INBIOM er et netværk, der er forankret i AGRO Business Park med støtte fra Uddannelses- og Forsknings­ministeriet.

Om AGRO Business Park

  • Agro Business Park er omdrejningspunkt for iværksætteri og idéudvikling inden for fødevarer og bioøkonomi – både for den enkelte iværksætter og etablerede virksomheder.
  • Agro Business Park hjælper iværksættere, virksomheder og forskere med at accelerere idéer og bringe dem videre til næste niveau. Det sker gennem tæt, individuel vejledning med fokus på iværksætteri, innovationsprocesser, netværk, funding og forretningsudvikling.
  • Agro Business Park driver tre fysiske startup-miljøer i hhv. Viborg, Aarhus og København og har desuden et kontaktpunkt i Odense.

Flere artikler

En ambitiøs linje  for fremtidens energi- og klimapolitik

En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik

Bæredygtighed En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik Med den grønneste energiaftale i danmarkshistorien blev samtlige partier i ­Folketinget i sommer enige om at afsætte sammenlagt ca. 20 mia. kr. til den grønne omstilling. Energiaftalen...

Vertikale skove og planter på job i byen

Vertikale skove og planter på job i byen

Bæredygtighed Vertikale skove og planter på job i byen Når Building Green løber af stabelen d. 31.oktober og 1. november, gæstes Forum i ­København blandt andre af den italienske stjernearkitekt Stefano Boeri, grund­lægger af det Milanobaserede...

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Bæredygtighed ”Hvad vil I dog med økologisk tøj?” Dansk mode med god samvittighed: Det kan sagtens lade sig gøre at producere lækkert tøj uden at efterlade en beskidt, træls miljøregning til efterkommere her på Jorden. På ti år har virksomheden Knowledge...

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Bæredygtighed Kampen mod madspild er først lige begyndt Stop Spild Af Mad har vokset sig til en omfattende folkebevægelse, som samarbejder med EU, FN og samtlige danske regeringer siden 2009. I spidsen for hidtil 10 års arbejde i madens tjeneste står...

Discount med holdning – også til madspild

Discount med holdning – også til madspild

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Rema 1000 Discount med holdning – også til madspild Madspild er et stort problem – også i detailbranchen. Derfor har REMA 1000 gennem de sidste ti år været ­bannerfører på området. Kampen mod madspild er ­blevet en vigtig del af...

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Bæredygtighed Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator Fra kakao og honning til banklån for bønder. Det er kun ét eksempel ud af 30 forretningsideer fostret i ligeså mange danske virksomheder, der over to år deltager i SDG Acceleratoren. Et...

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Danske Tegl Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker? Cirkulær økonomi er det nye sort, men faktisk er det gammel vin på nye flasker. I hvert tilfælde når det handler om murværk og tagsten. I gamle dage flyttede bonden nemlig...