Selina Juuls engagement i Stop Spild Af Mad har blandt andet bragt inde sammen med K.K.H Prinsesse Marie og Timm Vladimir om fokus på at bruge overskudsmad. Foto: Per Gudmann

16. oktober, 2018

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Stop Spild Af Mad har vokset sig til en omfattende folkebevægelse, som samarbejder med EU, FN og samtlige danske regeringer siden 2009. I spidsen for hidtil 10 års arbejde i madens tjeneste står Selina Juul, som er stolt og forbløffet over den effekt, hendes opråb på Facebook for ti år siden har haft.

Tekst: Tina Nikolajsen

I 2008 oprettede Selina Juul en facebookgruppe med titlen Stop Spild Af Mad, og ti år efter kan hun lige klemme et interview ind efter en tur til Helsinki, hvor hun har talt foran 7500 tilhørere, og før hun skal videre til New York og tale ved et arrangement om madspild i forbindelse med FN’s generalforsamling.

”Jeg taler 20 forskellige steder på 14 dage. Det er ret vanvittigt,” siger hun og bemærker, at det faktisk er blevet normalt i hendes liv at have så bimlende travlt.

Konstant fokus på sagen

Selina Juul er om nogen blevet navn og ansigt på den bevægelse, der lige nu er i fremdrift i Danmark. Hendes facebookside fik hurtigt mange følgere, og efter kun to uger henvendte de landsdækkende medier sig for at høre om hendes sag. Tre måneder senere havde supermarkedskæden Rema 1000 pga. Selina fjernet mængderabatter, og kort efter ringede den daværende miljøminister. Herfra rullede lavinen, og Selina Juul blev kastet ud i interviews og taler. Senest også flere madspilds-arrangementer med deltagelse af H.K.H. Prinsesse Marie.

Men alt opmærksomheden og det at tale foran en stor menneskemængde tager Selina Juul helt cool:

”Jeg taler udelukkende om sagen, og jeg kan mit stof udenad. Gennem de seneste ti år har jeg læst over 350 tykke rapporter om madspild, og jeg tjekker nyhederne som det sidste hver aften. For hvis der er den mindste vinkel om madspild, ved jeg, at Ritzau og DR ringer til mig klokken 6 næste morgen, så der skal jeg have et præcist formuleret svar klar.”

Danskerne er blevet bevidste om madspild

At Stop Spild Af Mad så hurtigt fik vind i sejlene forsøger hun at forklare med, at tidspunktet for bevægelsen ramte rent ind i tiden: Der var finanskrise, klimaforandringer blev et varmt emne, og folk var generelt åbne for at spare penge og gøre verden til et bedre sted.

Som stifter og formand for bevægelsen Stop Spild Af Mad – i dag Danmarks største organisation mod madspild – har Selina Juul sat en dagsorden, der i den grad er opbakning til hos danskerne. Miljø- og Fødevareministeriet har opgjort den årlige reduktion af madspild over de seneste seks år til 14.000 tons. Og det er vel at mærke i en periode med økonomisk opsving, hvor man traditionelt ikke går højt op i at spare på ressourcerne.

”Det vidner om en større bevidsthed om konsekvenser ved madspild og viser, at vores arbejde virker. Det er jeg stolt af. Mit mål er netop at hjælpe folk med at indse, at de kan være den forandring, som de ønsker i verden. Men vi smider stadig cirka 700.000 tons mad ud i Danmark, så kampen er kun lige begyndt,” fastslår Selina Juul.

Fra spild til vækst

Hun peger på, at organisationens første fokusområde var at gøre den enkelte dansker opmærksom på, hvad han eller hun opnår ved at reducere den mad, der ender i skraldespanden.

”Danske husstande står for den største andel af madspild, så vi skal stadig fokusere på forbrugerne, men fremover kommer vi i højere grad også til at arbejde med producenterne,” siger hun og henviser blandt andet til det nyligt etablerede samarbejde mellem nogle af Danmarks største gartnerier om salg af grimme grøntsager og en madspildsketchup i Rema 1000, føtex og Bilka. De skæve grøntsager ville ellers blive pløjet i jorden, men i butikkerne blev de revet væk på tre dage.

”Producenterne kan se, at de kan vende spild til vækst, for forbrugerne er helt klar til at købe de her grøntsager. For 10 år siden talte næsten ingen om madspild. I dag er det blevet et konkurrenceparameter blandt supermarkeder og i industrien.”

Estimeret andel af årligt madspild i ­Danmark:

36 % Husholdninger
23 % Detailhandel
19 % Fødevareindustri
14 % Primærproduktion
4 % Institutioner og storkøkkener
4 % Hoteller og restauranter

Kilde: Miljøministeriet, Regeringens ­Strategi for affaldsforebyggelse ”Danmark uden affald II”

Stifter af Stop Spild Af Mad

Selina Juul har netop talt om ­madspild ved et arrangement i forbindelse med FN’s ­genral-
forsamling. Foto: Hasse Ferrold.

Selina Juul er født i 1980 og vokset op i det daværende Sovjetunionen, hvor der ofte var tomme hylder i supermarkederne. Da hun kom til Danmark som 13-årig, blev hun forundret og forarget over, hvor meget mad der endte i skraldespanden. Det var altså ikke nogen pludselig indskydelse, der fik hende til tasterne for at danne facebookgruppen Stop Spild Af Mad, men nærmere en erkendelse af, at det ligeså vel kunne være hende, der sagde problemet højt som alle andre. I dag er Stop Spild Af Mad blevet omdannet til en frivillig forening. Selina Juul er uddannet grafisk designer, men har de seneste ti år arbejdet på fuld tid med Stop Spild Af Mad. De første otte år tjente hun ikke en krone på organisationen, men de seneste to år har den fået en bevilling af Tuborgfondet, der udløber nu.

Madspild reduceret med 14.000 tons på seks år:

Danske husholdninger smed i 2011 261.000 tons mad ud. I 2017 er tallet ­madspildet faldet til 247.000 tons.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet og ­Miljøstyrelsen

Flere artikler

En ambitiøs linje  for fremtidens energi- og klimapolitik

En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik

Bæredygtighed En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik Med den grønneste energiaftale i danmarkshistorien blev samtlige partier i ­Folketinget i sommer enige om at afsætte sammenlagt ca. 20 mia. kr. til den grønne omstilling. Energiaftalen...

Vertikale skove og planter på job i byen

Vertikale skove og planter på job i byen

Bæredygtighed Vertikale skove og planter på job i byen Når Building Green løber af stabelen d. 31.oktober og 1. november, gæstes Forum i ­København blandt andre af den italienske stjernearkitekt Stefano Boeri, grund­lægger af det Milanobaserede...

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Bæredygtighed ”Hvad vil I dog med økologisk tøj?” Dansk mode med god samvittighed: Det kan sagtens lade sig gøre at producere lækkert tøj uden at efterlade en beskidt, træls miljøregning til efterkommere her på Jorden. På ti år har virksomheden Knowledge...

Discount med holdning – også til madspild

Discount med holdning – også til madspild

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Rema 1000 Discount med holdning – også til madspild Madspild er et stort problem – også i detailbranchen. Derfor har REMA 1000 gennem de sidste ti år været ­bannerfører på området. Kampen mod madspild er ­blevet en vigtig del af...

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Bæredygtighed Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator Fra kakao og honning til banklån for bønder. Det er kun ét eksempel ud af 30 forretningsideer fostret i ligeså mange danske virksomheder, der over to år deltager i SDG Acceleratoren. Et...

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Danske Tegl Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker? Cirkulær økonomi er det nye sort, men faktisk er det gammel vin på nye flasker. I hvert tilfælde når det handler om murværk og tagsten. I gamle dage flyttede bonden nemlig...