16. oktober, 2018

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Fra kakao og honning til banklån for bønder. Det er kun ét eksempel ud af 30 forretningsideer fostret i ligeså mange danske virksomheder, der over to år deltager i SDG Acceleratoren. Et projekt, der skal omsætte verdensmål til forretningsmål. De erfaringer begynder andre virksomheder nu at efterspørge.

Tekst: Simone Okkels

Det er ikke kun moderne at tænke klima og miljø ind i sin virksomhed. Det er god forretning. De seneste ti år har Niels Ingemann Møller og familien drevet virksomhed i Nicaragua. Her producerer de i virksomheden Ingemann noget af verdens bedste kakao til chokolademagere i 40 lande.

”Det er anderledes at drive forretning i Nicaragua. Du skal arbejde med CSR og bæredygtighed. Du kan godt lave et isoleret projekt, men vil du integreres og tænke langsigtet, handler det om bæredygtighed,” siger han.

Ingemann slog sig ned i Centralamerikanske land i 2007 med et biavlsprojekt i samarbejde med Danida. I 2013 overtog virksomheden et kakaofirma fra en dansk investorgruppe. I dag har Ingemann tilknyttet 1500 landmænd.

”Nicaragua er et af de lande, som er hårdest ramt af klimaforandringerne. Landet er historisk et kaffeland, men den globale opvarmning presser kaffen op ad bjergsiderne, og udbyttet falder med varmen. For tre år siden kom den Interamerikanske Udviklingsbank til os for at finde løsninger til de ramte landmænd. Vores to produkter kan nemlig modstå varmen. Kakao er mere modstandsdygtig, og honningproduktionen kan lettere flyttes,” siger Niels Ingemann Møller.

Mikroklima med store muligheder

I samarbejde har de skabt et early warning-system. Via vejrprognoser og lokale vejrstationer kan landmændene få præcise vejrprognoser på klima og jordbund og dermed optimere driften af den valgte afgrøde i det svingende klima. Nicaragua har nemlig mange mikroklimazoner, hvilket både er en udfordring og en mulighed. Ingemann så en mulighed i at udvide projektet fra landbrug til bankverdenen i samarbejde med SDG Accelerator. Et projekt i FN’s Udviklingsprogram, UNDP, som er finansieret af Industriens Fond som fra 2017-2019 hjælper 30 danske små- og mellemstore virksomheder til at omsætte verdensmål til forretningsmål.

Projektet hedder Climática. Et kreditvurderings- og prognosesystem, hvor bankerne kan lægge information ind på den landmænds matrikel, som søger et høstlån. Noget som er svært at få i dag. Systemet kan vurdere, om risikoen er høj eller lav og hvilke afgrøder, der vil matche matriklen bedst og kan hjælpe småbønder til at få nemmere adgang til kreditter ved at hjælpe bankerne til færre tab.

”Det er interessant at arbejde med verdensmålene som strategisk parameter. Vi kan bedre kommunikere, at vi arbejder inden for bæredygtige rammer og har en bevidsthed om klimaet. Det er forretning med et samfundsmæssigt syn,” siger Niels Ingemann Møller.

Stor interesse for bæredygtige løsninger

Det er ikke kun Ingemann, som er i gang med at rejse kapital til at implementere sin løsning. Næsten alle 15 virksomheder i første runde af acceleratoren har en SDG-løsning, som de er i gang med at færdiggøre, fortæller Stine Kirstein Junge, Private Sector Specialist i UNDP.

”Det visionære er, at virksomhederne finder løsninger med afsæt i noget, de allerede kan, men som kan afhjælpe flere udfordringer. Som Ingemann, der har hævet dataindsamlingen op til at kunne forudse risiko ikke kun for landbruget, men også for bankerne. Det er der ikke kun behov for i Nicaragua. Der er global efterspørgsel på at kunne tage banklån fra småbønder i verdens udviklingslande,” siger hun.

Som led i projektet deler acceleratoren ud af de erfaringer som både UNDP og virksomhederne gør sig. Det har skabt stor interesse fra virksomheder uden for acceleratoren.

”Vi ser en større interesse, end vi havde regnet med. Vi kan mærke, at der er et behov, og at virksomhederne gerne vil investere i bæredygtighed. Bevægelsen er i fuld gang, og vi er forhåbentlig med til at skubbe til den,” siger Stine Kirstein Junge.
Læs mere om SDG Acceleratoren på http://www.sdg-accelerator.org/

Fakta

SDG Accelerator er et ­UNDP-program, som har til formål at accelerere små og mellemstore danske industrivirksomheders arbejde med at udvikle nye produkter, tjenester og forretningsmodeller og dermed bidrage til FN’s Verdensmål. Programmet finansieres af Industriens Fond og kører i Danmark i 2018 og 2019 med i alt 30 virksomheder. Herefter udrulles SDG Accelerator nordisk og globalt.

Læs mere: 
www.sdg-accelerator.org

SDG Accelerator afholder et offentligt afslutningsarrangement for første år af programmet den 3. december 2018 i FN Byen i København. Følg med på hjemmesiden for yderligere information.

Flere artikler

En ambitiøs linje  for fremtidens energi- og klimapolitik

En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik

Bæredygtighed En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik Med den grønneste energiaftale i danmarkshistorien blev samtlige partier i ­Folketinget i sommer enige om at afsætte sammenlagt ca. 20 mia. kr. til den grønne omstilling. Energiaftalen...

Vertikale skove og planter på job i byen

Vertikale skove og planter på job i byen

Bæredygtighed Vertikale skove og planter på job i byen Når Building Green løber af stabelen d. 31.oktober og 1. november, gæstes Forum i ­København blandt andre af den italienske stjernearkitekt Stefano Boeri, grund­lægger af det Milanobaserede...

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Bæredygtighed ”Hvad vil I dog med økologisk tøj?” Dansk mode med god samvittighed: Det kan sagtens lade sig gøre at producere lækkert tøj uden at efterlade en beskidt, træls miljøregning til efterkommere her på Jorden. På ti år har virksomheden Knowledge...

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Bæredygtighed Kampen mod madspild er først lige begyndt Stop Spild Af Mad har vokset sig til en omfattende folkebevægelse, som samarbejder med EU, FN og samtlige danske regeringer siden 2009. I spidsen for hidtil 10 års arbejde i madens tjeneste står...

Discount med holdning – også til madspild

Discount med holdning – også til madspild

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Rema 1000 Discount med holdning – også til madspild Madspild er et stort problem – også i detailbranchen. Derfor har REMA 1000 gennem de sidste ti år været ­bannerfører på området. Kampen mod madspild er ­blevet en vigtig del af...

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Danske Tegl Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker? Cirkulær økonomi er det nye sort, men faktisk er det gammel vin på nye flasker. I hvert tilfælde når det handler om murværk og tagsten. I gamle dage flyttede bonden nemlig...