OK-tankstationen, der ligger ved Logistikparken vest for Aarhus, er ifølge OK et godt billede på fremtiden. Her kan kunderne få el, brint, benzin og diesel til bilen. ”Vi tror på, at der bliver behov for flere forskellige drivmidler i en længere overgangsperiode, og derfor skal vi selvfølgelig give forbrugeren disse valgmuligheder,” siger Jørgen Wisborg, adm. direktør i OK. Foto: Ole Hartmann Schmidt / Pressefoto

15. oktober, 2018

OK om fremtidens ­energiforsyning: Vi skal tænke forbruger før system

I dag får vi det meste af vores energi fra fossile brændsler, men forbrændingen af olie, kul og naturgas belaster miljøet. På et tidspunkt slipper ressourcerne op. For at begrænse CO2-udledningen er det nødvendigt at reducere energiforbruget og omlægge til vedvarende energi. Den grønne omstilling er i fuld gang, også hos energiselskabet OK.

Tekst: Sanne Aagaard

De fleste har svært ved at forestille sig et samfund uden en stabil energiforsyning. Hvis varmen svigter i de kolde vintermåneder, elforsyningen stopper, eller bilen løber tør for brændstof, begrænser det fleksibiliteten og mobiliteten i samfundet. Vores energiforbrug og -produktion er vigtig, for det har stor betydning for vores natur og miljø. Derfor bruger energiselskabet OK mange kræfter på at følge med i udviklingen og levere stabil, teknologi­neutral og vedvarende energi til danskerne.

Teknologineutral tilgang

Foto: Ole Hartmann Schmidt / Pressefoto

Hos OK er man særligt optaget af, hvor fremtidens energi skal komme fra. I mere end 100 år har selskabet levet af at sælge energi til danskerne. Derfor har man i en årrække haft stor fokus på udviklingen, og hvordan man kan tilbyde kunderne alternative og teknologineutrale energiformer, som sikrer mobiliteten i samfundet og giver forbrugerne fleksibilitet. Om energien kommer fra vind, sol, bølger, brint eller brændselsceller er ifølge OK ikke afgørende.

”Hos OK tænker vi på forbrugeren før systemet. Vi er hele Danmarks energiselskab. Vi leverer den energi, danskerne har brug for og det, forbrugerne efterspørger. Vi er ikke afhængige af én energiproducent, men tester mange alternative energiformer. Og så leverer vi det, der giver mest mening. Lige nu er der brug for olie, benzin og diesel, for at sikre mobiliteten og fleksibiliteten i samfundet. Brændstofteknologien kan endda være lige så CO2-nedbringende som nogle af de nyere teknologier. Derfor er det også vigtigt, at vi holder alle døre åbne i vores bestræbelser på at reducere CO2-udledningen. Jordkloden er ligeglad med, hvordan reduktionen sker. Så i takt med at teknologien bliver bedre, udvides energitilbuddene også,” forklarer Jørgen Wisborg, adm. direktør hos OK.

Brændstofteknologien kan endda være lige så CO2-nedbringende som nogle af de nyere teknologier. Derfor er det også vigtigt, at vi holder alle døre åbne i vores bestræbelser på at reducere CO2-­udledningen.

Jørgen Wisborg, adm. direktør hos OK

Fremtidens energikilder er alternative

I løbet af de sidste 20 år er verdens energiforbrug steget over 50 procent. Klodens cirka syv milliarder mennesker forbruger en energimængde, der svarer til mere end 14 milliarder tons olie om året. Over 80 procent af vores energi produceres stadig ved afbrænding af kul, olie og naturgas – kun en syvendedel kommer fra vedvarende energikilder og atomkraft. Udover at fossile brændsler udgør en stor miljøbelastning, slipper ressourcerne i jordens indre også op på. Derfor er det vigtigt at finde nye energikilder.

”Vi er meget optaget af, hvordan man kan reducere CO2-udslippet på den smarteste og mest effektive måde. Derfor tilbyder vi mange forskellige energiformer til vores kunder. Der er ingen tvivl om, at vi går mod fossilfrie energiformer, men der bliver nogle trædesten derhen, for samfundet skal jo stadigvæk fungere. Endnu er man ikke så langt fremme med teknologien, infrastrukturen og lagringen af den grønne energi, at vi helt kan undvære fossile brændsler,” siger Jørgen Wisborg.

Målsætningen er grøn omstilling

I Danmark har man en målsætning om, at mindst 50 procent af det danske energi­forbrug skal være dækket af vedvarende energi inden 2030. På den lidt længere bane er målet at være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050. Energibesparelser, energieffektivisering og omstilling til vedvarende energi er de tre virkemidler som skal føre Danmark i mål med omstillingen af energiforsyningen. Den grønne omstilling er i fokus, men Jørgen Wisborg efterlyser, at der også kommer mere fokus på energieffektivitet og energibesparelser.

Energieffektivitet skaber store besparelser

I 2008 købte OK cleantech selskabet EnergiData, som er ekspert i at udvikle software, der kan indsamle data, der kan hjælpe en lang række virksomheder og institutioner med bedre systemovervågning og energistyring f.eks. af energi- og vandforbrug. Herved kan man effektivisere energiområdet og opnå store energibesparelser udelukkende ved at optimere på det eksisterende energisystem.

”Siden opkøbet af EnergiData i 2008 har vi kunnet tilbyde vores erhvervs­kunder energiovervågning og styring af deres energisystemer. Det er godt for miljøet, for det fører til lavere energiforbrug, og giver store økonomiske energibesparelser, når man retter op på fejl og læk i energisystemet,” forklarer Jørgen Wisborg.

Politikernes beslutninger påvirker efterspørgslen

Jørgen Wisborg efterspørger en langsigtet strategi for energiforsyningsområdet i Danmark og færre ’stop and go’ tilskudsordninger. De politiske ­beslutninger påvirker i høj grad forbrugernes efterspørgsel, og gør det svært for selskaber af OKs størrelse at navigere. Solcelleområdet er et godt eksempel på det.

”Tidligere har vi solgt rigtig mange solceller, men da Folketinget tilbage i 2016 fra den ene dag til den anden afskaffede 60/40 ordningen og fjernede tilskuddet til solceller, stoppede salget brat. Den form for tilskudsregime er vi ikke tilhængere af, for det stopper udviklingen. Vi har den holdning, at det ikke er tilskudsordninger til energiomstilling, der skal bestemme, om vi skal opvarme vores huse ved hjælp af solenergi, eller om vi skal køre på el frem for brint. Vi synes hellere, at man burde beskatte forurening generelt. Det giver et større incitament til at vælge blandt mange forskellige CO2-venlige energikilder. Herefter skal markedet nok gøre det nemt at vælge den billigste vej frem,” siger Jørgen Wisborg.

Hilser vedvarende energiformer velkommen

OK producerer ikke selv energi og har heller ikke låst sig fast på en bestemt energikilde eller en bestemt energiproducent – tværtimod. Hos OK har man i mange år eksperimenteret med alternative energiformer, og man indfører løbende vedvarende energi, når det giver mening, og når forbrugerne efterspørger det.

”I mere end 18 år har vi også solgt el, og så har vi fire brintstationer. Derudover er vi Danmarks største sælger af varmepumper. Vi er et bredt dækkende energiselskab, som leverer energi til danskerne nu og i fremtiden. Vores målsætning er at være Danmarks bedste energiselskab. Vi har eksisteret i over 100 år, og vi har altid været vant til at skulle tilpasse os, så omstillingen til nye CO2-venlige energiformer hilser vi meget velkommen,” afslutter Jørgen Wisborg.

Flere artikler

En ambitiøs linje  for fremtidens energi- og klimapolitik

En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik

Bæredygtighed En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik Med den grønneste energiaftale i danmarkshistorien blev samtlige partier i ­Folketinget i sommer enige om at afsætte sammenlagt ca. 20 mia. kr. til den grønne omstilling. Energiaftalen...

Vertikale skove og planter på job i byen

Vertikale skove og planter på job i byen

Bæredygtighed Vertikale skove og planter på job i byen Når Building Green løber af stabelen d. 31.oktober og 1. november, gæstes Forum i ­København blandt andre af den italienske stjernearkitekt Stefano Boeri, grund­lægger af det Milanobaserede...

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Bæredygtighed ”Hvad vil I dog med økologisk tøj?” Dansk mode med god samvittighed: Det kan sagtens lade sig gøre at producere lækkert tøj uden at efterlade en beskidt, træls miljøregning til efterkommere her på Jorden. På ti år har virksomheden Knowledge...

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Bæredygtighed Kampen mod madspild er først lige begyndt Stop Spild Af Mad har vokset sig til en omfattende folkebevægelse, som samarbejder med EU, FN og samtlige danske regeringer siden 2009. I spidsen for hidtil 10 års arbejde i madens tjeneste står...

Discount med holdning – også til madspild

Discount med holdning – også til madspild

<script language="javascript" src="https://track.adform.net/adfscript/?bn=23544313"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><noscript><!-- [et_pb_line_break_holder] --><a...

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Bæredygtighed Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator Fra kakao og honning til banklån for bønder. Det er kun ét eksempel ud af 30 forretningsideer fostret i ligeså mange danske virksomheder, der over to år deltager i SDG Acceleratoren. Et...