12. juni, 2018

Tøj er da noget vi bygger med

Vi indsamler, sorterer og genanvender mere og mere affald. Men tilbage på genbrugspladsen ligger vores tøj. I store mængder og i dårlig kvalitet. Hos AffaldPlus, Rambøll og Lendager Group vil man nu bygge huse af det.

Af Sara Edske, Kommunikationskonsulent, Gate 21

10 tons tøj ender årligt på bøjle i AffaldPlus’ to genbrugsbutikker. Det er under to procent af de cirka 600 tons tøj, de samler ind på tværs af 20 genbrugspladser i de sydsjællandske kommuner. Resten bliver solgt og sendt ud i verden – fx til genbrug eller klude. AffaldPlus’ sidste løsning er at brænde det af og lave det til fjernvarme. Det sker med cirka 2-3 procent.

en hvorfor ikke bygge huse af tøjet, frem for at transportere det verden rundt eller brænde det af? Bag den idé står AffaldPlus, Rambøll og Lendager Group, som har været forbi en lagerhal i Næstved for at kigge nærmere på strømpebukser, beskidte dyner og udtjent arbejdstøj.

AffaldPlus, Rambøll og Lendager Group har sat hinanden stævne på en genbrugsplads i Næstved. Størstedelen af det tøj, der er for slidt til at komme i genbrugsbutikker, bliver solgt til udlandet. Men i stedet for at fragte det verden rundt kigger de tre virksomheder nu på, hvordan vi kan bruge det i byggematerialer.

Samme produkt – men nye materialer

Hvor andre ser containere med slidt tøj, hullede lagner og falmede gardiner, ser Ditte Lysgaard Vind og Morten Risom fra Lendager Group isoleringsmaterialer, akustiklofter eller støjisolerende gulve for sig. Hos Lendager Group er affald vigtige ressourcer, og de har specialiseret sig i cirkulær økonomi, upcycling af materialer og bæredygtighed. Deres mål er ikke at skabe nye produkter – men at skifte de materialer ud, vi bruger i dag. Produktion af traditionelle isolerings- og byggematerialer er voldsomt energikrævende, så hvorfor ikke se om vi kan udnytte det slidte tøj fra genbrugspladserne. På den måde minimerer vi affald og spilder ikke unødig energi og materialer på at producere nyt. Det kan der være god økonomi i.

Hvor stort er potentialet?

AffaldPlus, Rambøll og Lendager Group kigger nu nærmere på det tøj, der ikke egner sig til at komme på bøjle igen. Tøjet skal analyseres, for selv om vi har båret det på kroppen, så skal det testes for en lang række kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og mutagene stoffer, som man ikke skal spærre inde i gulve, vægge og lofter de næste 50 år. Kortlægning og analyser af tøjet skal vise, hvilke dele man med fordel kan udnytte, og hvor meget der er af det. Kort sagt: Hvor stort er potentialet.

AffaldPlus indsamler årligt cirka 600 tons tøj. 10 tons kommer i genbrugsbutikkerne. 15 tons bliver til fjernvarme og resten bliver solgt til udlandet, hvor det bliver genbrugt som klude eller andet.

Vi skal genbruge mere

Øget indsamling og genanvendelse af tekstilaffald er i fokus fra EU’s side. Derfor er der også forventning om at tekstiler får en central plads i den næste danske nationale affaldshandlingsplan. AffaldPlus dækker Slagelse, Næstved, Ringsted, Sorø, Faxe og Vordingborg Kommune. Borgerne her afleverer årligt 4,5 kg tøj per husstand i gennemsnit. Estimatet er, at cirka lige så store mængder tøj og tekstil lander i ”små brændbart,” der ryger direkte til fjernvarmeproduktionen. Hos AffaldPlus ser Henrik Wejdling samarbejdet som en mulig løsning til at genanvende mere tøj end i dag, og han er derfor også nysgerrig på hvordan AffaldPlus kan indsamle og sortere den her type affald bedst muligt.

Fra poloshirt til prototype

Med en sæk brugt tøj i hånden siger virksomhederne tak for i dag. Hver især går de hjem for at beregne, teste eller tage hul på at udvikle produktdesign og prototyper på nye byggematerialer.
Ambitionen er at teste de upcyclede produkter i faktiske byggerier. Hvilke konkrete produkter tøjet i containerne hos AffaldPlus skal blive til, vil fremtiden vise. Men står det til partnerskabet, så kan vi se frem til at bo lidt længere i vores tøj i fremtiden.

Fremtidens intelligente energi- og ressourcesystem

De tre virksomheder er alle en del af FUTURE, et stort EU-finansieret projekt til 50 millioner kroner. Her kigger 20 virksomheder, universiteter, kommuner og regioner nærmere på, hvordan man skaber fremtidens intelligente energi- og ressourcesystemer. Som samarbejdspartnere kan Rambøll, Lendager Group og AffaldPlus udnytte hinandens styrker, og det giver dem adgang til teknisk viden, innovation, testfaciliteter. EU-midlerne giver på den måde et løft til virksomhedernes egne udviklingsaktiviteter.

Flere artikler

En ambitiøs linje  for fremtidens energi- og klimapolitik

En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik

Bæredygtighed En ambitiøs linje for fremtidens energi- og klimapolitik Med den grønneste energiaftale i danmarkshistorien blev samtlige partier i ­Folketinget i sommer enige om at afsætte sammenlagt ca. 20 mia. kr. til den grønne omstilling. Energiaftalen...

Vertikale skove og planter på job i byen

Vertikale skove og planter på job i byen

Bæredygtighed Vertikale skove og planter på job i byen Når Building Green løber af stabelen d. 31.oktober og 1. november, gæstes Forum i ­København blandt andre af den italienske stjernearkitekt Stefano Boeri, grund­lægger af det Milanobaserede...

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Hvad vil I dog med økologisk tøj?

Bæredygtighed ”Hvad vil I dog med økologisk tøj?” Dansk mode med god samvittighed: Det kan sagtens lade sig gøre at producere lækkert tøj uden at efterlade en beskidt, træls miljøregning til efterkommere her på Jorden. På ti år har virksomheden Knowledge...

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Bæredygtighed Kampen mod madspild er først lige begyndt Stop Spild Af Mad har vokset sig til en omfattende folkebevægelse, som samarbejder med EU, FN og samtlige danske regeringer siden 2009. I spidsen for hidtil 10 års arbejde i madens tjeneste står...

Discount med holdning – også til madspild

Discount med holdning – også til madspild

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Rema 1000 Discount med holdning – også til madspild Madspild er et stort problem – også i detailbranchen. Derfor har REMA 1000 gennem de sidste ti år været ­bannerfører på området. Kampen mod madspild er ­blevet en vigtig del af...

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator

Bæredygtighed Klima og forretning går hånd i hånd med SDG Accelerator Fra kakao og honning til banklån for bønder. Det er kun ét eksempel ud af 30 forretningsideer fostret i ligeså mange danske virksomheder, der over to år deltager i SDG Acceleratoren. Et...

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker?

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Danske Tegl Cirkulær økonomi – gammel vin på nye flasker? Cirkulær økonomi er det nye sort, men faktisk er det gammel vin på nye flasker. I hvert tilfælde når det handler om murværk og tagsten. I gamle dage flyttede bonden nemlig...