Det nye byggeri på Egholmfærgevej, tæt ved Egholm færgelejre - ses i baggrunden - og Aalborg Forsvars og Garnisionsmuseum.

20. september, 2018

Blåkildevej blander ­boligerne

I et af Aalborgs store, ­udsatte boligområder ­bliver milliard­renovering ­kombineret med nybyggeri – af ejerboliger.

Tekst: Nils-Ole Heggland

I 2011 gik Himmerland Boligforening, en af Jyllands største almene boligselskaber, i gang med en omfattende renovering og fornyelse af Kildeparken med 1050 boliger i Aalborg Øst.

”Det var et typisk udsat boligområde, som bestod af 73 ens blokke opført tilbage i 1970’erne,” fortæller direktør Ole Nielsen.

Han og boligforeningen bruger over halvanden milliard kroner på at renovere og forny området. I en af de tre afdelinger, Blåkildevej, bliver indsatsen kombineret med nybyggeri – for at skabe et mere blandet boligområde og derved få flere ressourcestærke beboere.
”Det var ingen walkover, men vi fik tiltrukket en lokal, privat investor, som er ved at opføre 174 ejerlejligheder fordelt på seks punkthuse på Blåkildevej,” siger Ole Nielsen.

Renoveringen og byggeriet af de private boliger er led i planen ”Kildeparken 2020”, hvor COWI har været en af samarbejdspartnerne for Himmerland Boligforening.

For andre er boliger jo en vare, der kan handles mange gange. Men vores formål som alment boligselskab er at eje og udleje boliger, så vi vil altid være der, og det giver en garanti for holdbarheden i området

Ole Nielsen, direktør, Himmerland ­Boligforening

”Vi brugte blandt andet COWI i analysearbejdet med at gennemføre økonomiske beregninger af købekraften i området for at få andre til at investere i boligbyggeriet. COWI har været en gennemgående rådgiver i projektet og har hele vejen været involveret på forskellige niveauer,” siger Ole Nielsen.

Himmerland Boligforening har cirka 7.000 almene boliger i og omkring Aalborg og er ved at opføre yderligere 500 boliger. ”Kildeparken 2020”-projektet omfatter også klimatilpasning med fx udbygget kloaksystem og tiltag til at modvirke oversvømmelser ved skybrud.

Blandet ved vandet

I september åbnede Himmerland Boligforenings nyeste – og formentlig mest attraktivt placerede – afdeling på havnekanten i Aalborg i en bebyggelse med blandede boligformer.

Her har den jyske entreprenør- og ejendomskoncern Enggaard opført omkring 150 boliger i 13 etager ved at genbruge fundamentet fra en nedlagt silo. Boligafdelingen med navnet Siloen består af 62 ungdomsboliger og 18 familieboliger. Højere oppe følger ejerlejligheder, som Enggaard vil sælge.

”Aalborg Kommune har et ønske om at få blandet boligformerne, og derfor har vi kunnet indlede et fortrinligt samarbejde med Enggaard. På den måde får vi også mulighed for at tilbyde boliger på en placering, hvor vi normalt ikke ville have økonomi til at bygge med de rammebeløb, der gælder for almene boliger,” siger direktør Ole Nielsen fra Himmerland Boligforening.

I hans øjne er det en styrke for en bebyggelse eller et kvarter, at et boligselskab er med i ejerkredsen.

”For andre er boliger jo en vare, der kan handles mange gange. Men vores formål som alment boligselskab er at eje og udleje boliger, så vi vil altid være der, og det giver en garanti for holdbarheden i området og sikrer, at vi står på mål for projektet.”

Flere artikler

Vi udvikler fremtidens byer netop nu

Vi udvikler fremtidens byer netop nu

Byggeri Sponseret indhold af: COWI Vi udvikler fremtidens byer netop nu Med den stigende urbanisering får bæredygtig byudvikling øget betydning både herhjemme og i udlandet, siger markedsdirektør Søren Adamsen fra COWI, som alene i Danmark er involveret i...

Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle

Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle

Mobilitet Sponseret indhold af: GoAppified Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle GoAppified er et dansk FinTech selskab der bl.a. har udviklet infrastrukturen for det digitale rejsekort til norske Flytoget, så passageren ikke længere behøver at tage...

Nordjylland viser vej

Nordjylland viser vej

Mobilitet Sponseret indhold af: Region Nordjylland Nordjylland viser vej I Nordjylland har vi med målrettet arbejde gennem mange år udviklet en fælles mobilitetsstrategi, som bakkes op af alle kommuner, trafikselskab og regionen. Vi er stolte af, at...

Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport

Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport

Mobilitet Sponseret indhold af: Aalborg Universitet Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport De populære emner indenfor transport har i mange år været cyklisme og offentlig ­transport, især metroer og ­letbaner. Privatbilisme er også altid et...

Logistik og transport skal bidrage til bundlinien

Logistik og transport skal bidrage til bundlinien

Mobilitet Sponseret indhold af: DTO Logistik og transport skal bidrage til bundlinien Der er store økonomiske gevinster forbundet med at få styr på transport og logistik Tekst: Kristian Hegner Reinau, Lektor i trafik og transport Aalborg Universitet, Leder...