Sponseret indhold af: AGA

3D-model af Linde luftgasfabrik under opførelse i USA.

12. november, 2018

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder AGA industrien på FoodTech 2018 med fokus på løsninger, som øger produktkvaliteten og minimerer råvaresvind. Virksomheden planlægger samtidig en ny CO2-terminal på ­havnen i Odense samt en ny luftgasfabrik i Vejle.

Alfa og omega for industrien – produktkvalitet og produktions­omkostninger

Virksomheden AGA, i dag en del af verdens største industrigaskoncern, tyske Linde, arbejder på globalt plan tæt sammen med en bred vifte af levnedsmiddelkunder. For en stor del af disse kunder prioriteres forbedring af produktkvalitet samt reducering af produktionsomkostninger højt.

I henhold til AGA resulterer dette fokus i øget brug af kryogen køling og frysning – dvs. frysning med levnedsmiddelgasserne nitrogen eller CO2 – men også pakning i beskyttende atmosfære samt helt nye anvendelsesmuligheder for tøris.

Fokus på kvalitet med kryogen ­køling og frysning

”Gennem de sidste mange år har vi set udviklingen på kryogen køle- og fryseproduktion gå to veje: de store bliver større – og de mindre starter op med en fleksibel løsning for at teste og for hurtigst at kunne producere og levere lokalt,” forklarer Flemming Kay, markedschef for AGA’s levnedsmiddeldivision i Danmark. Han tilføjer: ”En hovedregel er, at jo hurtigere indfrysning, desto bedre resultat. Med kryogenfrysning – i modsætning til traditionel, mekanisk frysning – bevares fødevarens tekstur, smag og udseende, herunder også fugtindhold og næringsværdi.”

På FoodTech 2018 præsenterer AGA to nye applikationskoncepter, som giver mulighed for inline køling af flydende produkter samt køling i miksere på en hurtig og sikker måde. ”Hos AGA mærker vi stor interesse for CRYOLINE CW fryseren samt ACCU-CHILL SC, en inline rørkøler til flydende produkter – som også er kåret som trestjernet nyhed og nomineret til FoodTech Product News & Award på FoodTech 2018,” fortæller Flemming Kay.

Nye anvendelsesmuligheder for tøris

ACCU-CHILL® SC in-line køler (venstre) til køling af varme, flydende produkter inline – som fx til pasta bolognese – mellem mikser- og tappetank. Flow op til 75 l/min ved nedkøling fra fx +88 til +4 grader. Nedkølingen sker med flydende kvælstof (N2) i levnedsmiddelkvalitet.

”En af de nyere anvendelsesmuligheder for tøris er bevarelse af de rigtige temperaturer, både på køle- og frostvarer, under transporten fra butik til kunde i forbindelse med fx bestilling af fødevarer på internettet,” siger Flemming Kay.

Tøris har ifølge AGA den store fordel, at kuldekapaciteten er stor i forhold til vægten, hvorved forsendelsesomkostninger kan holdes nede. ”Desuden har vi hos AGA udvidet tørisprogrammet, så vi i dag kan levere alle standardformer for tøris. Tørisen bliver også brugt ved levering fra lokale producenter af kød og pålægsprodukter til levering i lokale forretninger, mange gange i kombination med pakning i beskyttende atmosfære,” tilføjer Flemming Kay.

Ny CO2-terminal i Odense skal ­sikre forsyningen til AGA’s kunder

For at sikre stabile forsyninger har AGA besluttet at etablere en C02-terminal på havneområdet ved det gamle Lindø værft i Odense. Anlægget forventes at stå færdigt i 2019 og vil primært levere CO2 direkte til kunder i Danmark samt til AGA’s tørisfabrik i Taulov.

I henhold til AGA er virksomhedens CO2-kilder i Norden rene genbrugskilder, hvor CO2 opsamles fra en eksisterende kilde, fx produktion af bioethanol. AGA´s CO2 bidrager således ikke til den samlede udledning.

AGA opfører ny luftgasfabrik med grøn profil i Vejle

Afslutningsvis beretter Ole Kronborg, Vice President for AGA i Danmark, at AGA netop har indgået aftale med Vejle Kommune om køb af en 25.000 kvadratmeter stor grund i Vejle Nord. Grunden skal danne ramme om AGA’s nye luftgasfabrik, som forventes klar i 2020.

”Ud over bedre backup og forsyningsmuligheder for AGA’s kunder får det nye anlæg en mere grøn profil. Vi skal til størstedelen af vores kunder ikke køre så langt og desuden bliver det et super­fleksibelt anlæg, hvor AGA kan bruge mere grøn strøm – og derved belaste ­miljøet i mindre grad,” siger Ole Kronborg fra AGA.

Flere artikler

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: KEN Hygiene Systems Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed Hygiejne drejer sig om mere og andet, end blot at vaske rent. For hvad er rent? I en tid med øget konkurrence og stigende fokus på at de fødevarer vi...

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Københavns Universitet Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab Future Consumer Lab på Københavns Universitet rummer en unik kapacitet i Europa, når det gælder forskning og ­erhvervssamarbejder om, hvordan...

Gå robotterne i møde med åbne arme

Gå robotterne i møde med åbne arme

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Beckhoff Gå robotterne i møde med åbne arme Mange af os er podet med den opfattelse, at robotter tager vores arbejdspladser. Men både internationale og danske analysetal viser, at antallet af arbejdspladser i industrien er...

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Columbus Food Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven Fødevareproducenter ­styrker evnen til at ­følge med i ­skiftende ­tendenser ved bl.a. at sætte ­kommunikationen med kunderne i system. Tekst: Forfatteren ”Alt er i...

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Ellegaard Kan du høre det… vi flytter varer for dig Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder...

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: NNF Vi skal have en løsning for de nedslidte! Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder AGA...

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: DTU Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien Vi er hastigt på vej mod at spise noget helt andet om 20 år. Mad er identitet, oplevelse, turisme, sundhed, politik, og mad er industri og jobs. Vores evne til at arbejde...