Leif Nielsen, DI Fødevarer, Foto: Sif Meincke, Copyright: Dansk Industri

12. november, 2018

Fødevarebranchen gør klar til fremtiden

Historien om den danske fødevarebranchens historiske udvikling er velkendt stof. Danske landmænd slog sig sammen i andelsforeninger, og det satte gang i produktion af smør og bacon, som blev eksporteret ud i verden. Man begyndte også at brygge øl på gær i Valby, og heraf udsprang også de ingrediensproducenter, som i dag er blandt de førende i verden.

Tekst: Leif Nielsen, Branchedirektør, DI Fødevarer

I dag er danske fødevarer stadig et brand over hele verden. Et brand, der er kendt for høj kvalitet, fødevare- og leveringssikkerhed. Du ved, hvad du får, når du står med et dansk produkt i hånden, uanset om det er i et kinesisk supermarked eller hos den lokale købmand herhjemme.

Sådan skal det blive ved med at være. Men vi står også i dag overfor langt større udfordringer, og vi er nødt til at tænke anderledes omkring fødevarer. Vi skal producere flere fødevarer i fremtiden uden at sætte ressourcer og miljø på spil. Vi skal brødføde flere mennesker globalt med mere næringsrig kost. Vi skal håndtere den eksplosive udvikling i livsstilsygdomme og styrke udbuddet af sundere og mere ernæringsrige fødevarer. Og vi skal gøre det med fokus på at forbedre fødevaresikkerheden samtidig med, at vi udvikler unikke smagsoplevelser.

Og vi har alletiders udgangspunkt for at lykkes med dette. Fra mit bord ser jeg dygtige fødevarevirksomheder, der sælger højkvalitetsprodukter til Danmark og til resten af verden. Jeg ser også virksomheder, der kan løse en del af verdens sundhedsudfordringer, bidrage til bæredygtighed og et mindre træk på ressourcerne.

Tre temaer står lige for at nævne, når vi ser på, hvad der skal til, for at kunne håndtere de udfordringer, vi skal levere på i fremtidens fødevarebranche.
Vi har brug for at investere i nye teknologier, for hele tiden at være på forkant i den globale konkurrence. Det går rasende stærkt, og vi mister konkurrenceevne, hvis vi ikke formår at følge med den teknologiske udvikling uanset om det er robotteknologi til lageret, big data til kvalitetsstyring eller blochchain til sporbarhed. Vi må være på forkant med det hele.

Investeringer i ny teknologi er dog ikke meget bevendt, hvis hverken de timelønnede eller funktionærerne på virksomhederne har kompetencerne til at udnytte de teknologiske muligheder. Derfor er uddannelse og rekruttering også nøgleord i fremtiden fødevarebranche. Og det er i en fremtid, hvor der er kamp om kompetencerne og knaphed på kvalificeret arbejdskraft. Her skal der arbejdes for at gøre branchen mere attraktiv og lækker – Det skal vi gøre os fortjent til – ikke mindst for de unge.

Endelig vil vi fortsætte med at udvikle vores evne til at omsætte viden til værdi i processer og produkter. Med andre ord må vi blive ved med at forske og udvikle og omsætte den viden, der kommer herfra til noget brugbart og værdiskabende. Viden er en essentiel råvare i fremtiden fødevarer og fødevarebranche.

Man kan let blive forpustet når tankerne falder på det, der skal til for at vinde fremtidens marked. Men det at det ikke er enkelt og meget komplekset, bør give netop være en fordel for os. Så mon ikke den danske fødevarebranche også vil blomstre i fremtiden.

Flere artikler

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: KEN Hygiene Systems Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed Hygiejne drejer sig om mere og andet, end blot at vaske rent. For hvad er rent? I en tid med øget konkurrence og stigende fokus på at de fødevarer vi...

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Københavns Universitet Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab Future Consumer Lab på Københavns Universitet rummer en unik kapacitet i Europa, når det gælder forskning og ­erhvervssamarbejder om, hvordan...

Gå robotterne i møde med åbne arme

Gå robotterne i møde med åbne arme

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Beckhoff Gå robotterne i møde med åbne arme Mange af os er podet med den opfattelse, at robotter tager vores arbejdspladser. Men både internationale og danske analysetal viser, at antallet af arbejdspladser i industrien er...

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Columbus Food Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven Fødevareproducenter ­styrker evnen til at ­følge med i ­skiftende ­tendenser ved bl.a. at sætte ­kommunikationen med kunderne i system. Tekst: Forfatteren ”Alt er i...

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: AGA AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette...

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Ellegaard Kan du høre det… vi flytter varer for dig Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder...

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: NNF Vi skal have en løsning for de nedslidte! Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder AGA...

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: DTU Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien Vi er hastigt på vej mod at spise noget helt andet om 20 år. Mad er identitet, oplevelse, turisme, sundhed, politik, og mad er industri og jobs. Vores evne til at arbejde...