Foto: Colourbox

12. november, 2018

Fødevareindustrien hårdt ramt af arbejdsskader

Ansatte i fødevareindustrien rammes næsten tre gange så ofte af arbejdsskader, som ­øvrige lønmodtagere, viser ­analyse. Fødevareforbundet NNF kalder på politisk handling.

Tekst: Frank Ulstrup

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd slår fast, at det ser skidt ud med antallet af arbejdsskader i fødevareindustrien.

Analysen peger på, at der hvert år anmeldes ca. 40 arbejdsskader pr. 1.000 beskæftigede, mens det tilsvarende tal for det øvrige arbejdsmarked er 14. Samtidig opstår 65 procent af skaderne i fødevareindustrien som følge af nedslidning, hvilket igen er langt over gennemsnittet for andre brancher.

Men selvom billedet er voldsomt, kommer det ikke bag på forbundsformand i Føde­vareforbundet NNF, Ole Wehlast.

Vi har længe vidst, at 20 procent af vores medlemmer har forladt arbejdsmarkedet, inden de fylder 60 år – enten fordi de er slidt ned og gået på førtidspension eller er døde.

Ole Wehlast, forbundsformand i ­Føde­vareforbundet NNF

”Nej, desværre. Vi har længe vidst, at 20 procent af vores medlemmer har forladt arbejdsmarkedet, inden de fylder 60 år – enten fordi de er slidt ned og gået på førtidspension eller er døde. Det hænger selvfølgelig sammen med de forhold de arbejder under, og ikke mindst hvor længe de skal være på arbejdsmarkedet, før de kan trække sig tilbage,” siger han.

Den pointe er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, helt enig i. Særligt den udskudte pensions­alder gør sig gældende i dag, siger han.

Dengang, man kunne gå på efterløn som 60-årig, var fødevareindustriens medarbejdere nogle af dem, der flittigst benyttede muligheden. Og da de generelt er relativt godt lønnede, og derfor gik meget ned i indkomst, må det selvfølgelig sige noget om, at behovet var temmelig stort.

Kommer til at dø på jobbet

Ole Wehlast peger da også på, at der med afskaffelsen af efterlønnen, en forkortelse af dagpengeperioden og en højere pensionsalder ikke umiddelbart er lys forude.

Med de ting, der allerede er gennemført, og de ting, der er på vej, er der nogle, der falder i den sorte gryde. De kommer simpelthen til at dø på arbejdspladsen. Jeg synes derfor, det er relevant at spørge, hvorfor vores medlemmer ikke må få en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet som alle mulige andre? Og det er ikke fordi, det er umuligt at skabe bedre forhold, hvis man vil – der er flere håndtag, man kan skrue på, fortsætter Ole Wehlast.

Når man ser på de enorme forskelle der er er i den arbejdsbelastning, man udsættes for i forskellige brancher, virker det helt urimeligt, at alle skal pensioneres, når de er 65. Man bliver nødt til at differentiere den grænse, og se på, hvad folk har lavet og hvor længe. Når det er sagt, kunne man også tage et tiltrængt kik på den senior-førtidspensionsordning, man indførte. Man regnede med at 8000 ville få den, men indtil videre er det kun lykkes for 1000. Den virker altså ikke efter hensigten, formentlig fordi kriterierne er alt for skrappe.

Ja tak til robotter – og sikre arbejdspladser

På den lidt længere bane er en opkvalificering af de ufaglærte til faglært niveau, også en nødvendighed, mener Fødevareforbundet NNF. På den måde vil forbundets medlemmer i tide kunne skifte et mindre fysisk nedslidende job.

Og sidst men ikke mindst, bør der gøres noget ved arbejdsmiljøet – særligt på slagterierne – hvis medarbejdere er dem, der hyppigst pådrager sig arbejdsskader.

Lars Andersen, direktør i ­Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Når folk skal blive længere på jobbet, kræver det i sagens natur et sundere arbejdsmiljø. Og her er det på sin plads at nævne, at vi i Fødevareforbundet NNF ikke er bange for ny teknologi, der kan overtage nogle af de nedslidende opgaver. Vi har det sådan, at det er bedre at have 5000 sikre jobs end 8000 usikre. Man skal bare huske at involvere medarbejderne, så der ikke pludselig står en robot, når man møder ind mandag morgen.

Politikernes tur

Som Ole Wehlast ser det, er det nu op til politikerne på Christiansborg at skabe en tålelig løsning.
Problemerne med nedslidning som følge af en sen tilbagetrækningsalder er jo skabt af Christiansborg, og derfor er det også derfra, at løsningen må komme. Nu har vi lagt en række løsningsforslag frem, og dem må politikerne heller end gerne benytte sig af, lyder det fra forbundsformanden.

Flere artikler

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: KEN Hygiene Systems Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed Hygiejne drejer sig om mere og andet, end blot at vaske rent. For hvad er rent? I en tid med øget konkurrence og stigende fokus på at de fødevarer vi...

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Københavns Universitet Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab Future Consumer Lab på Københavns Universitet rummer en unik kapacitet i Europa, når det gælder forskning og ­erhvervssamarbejder om, hvordan...

Gå robotterne i møde med åbne arme

Gå robotterne i møde med åbne arme

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Beckhoff Gå robotterne i møde med åbne arme Mange af os er podet med den opfattelse, at robotter tager vores arbejdspladser. Men både internationale og danske analysetal viser, at antallet af arbejdspladser i industrien er...

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Columbus Food Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven Fødevareproducenter ­styrker evnen til at ­følge med i ­skiftende ­tendenser ved bl.a. at sætte ­kommunikationen med kunderne i system. Tekst: Forfatteren ”Alt er i...

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: AGA AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette...

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Ellegaard Kan du høre det… vi flytter varer for dig Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder...

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: NNF Vi skal have en løsning for de nedslidte! Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder AGA...

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: DTU Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien Vi er hastigt på vej mod at spise noget helt andet om 20 år. Mad er identitet, oplevelse, turisme, sundhed, politik, og mad er industri og jobs. Vores evne til at arbejde...