Sponseret indhold af: DTU

12. november, 2018

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Vi er hastigt på vej mod at spise noget helt andet om 20 år. Mad er identitet, oplevelse, turisme, sundhed, politik, og mad er industri og jobs. Vores evne til at arbejde sammen om at skabe en teknologisk innovation i udstyrs- og fødevareindustrien bliver afgørende for at vi kan udnytte de nye forretningsmuligheder.

Mad bidrog i efterkrigsårene til at udvikle det Europæisk Fællesskab for at sikre befolkningerne en stabil forsyning af tilstrækkeligt mad. Nu er mad underholdning, sundhed, oplevelse, handels- og lokalpolitik, job og vækst, klima, udviklingspolitik, spekulations-options, sundhed, og miljø. Og mad har bevæget sig fra periferien og helt ind i det centrale rum for samfundsudvikling og for vores opfattelse af det gode liv.

Så danske udstyrs- og fødevarevirksomheder har en udfordring. Virksomhederne skal være agile og omstillingsparate, cirkulere deres affald og skabe ny værdi ud af det, minimere ressourceforbruget til et bæredygtigt niveau, være digitale og troværdige, og evne at udnytte nye ressourcer til funktionelle, sunde fødevarer. Det er en innovationsudfordring der vil noget.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er kendt som et af de mest innovative universiteter i verden. Det skyldes blandt andet mulighederne for at trække på mange discipliner og ekspertiser samtidigt. DTU er vant til at samarbejde med alle virksomheder, fra den største fødevarevirksomhed til den mindste start-up, for at løse deres problemer.

Den omstilling, som er skitseret ovenfor, kræver varige samarbejder. Disse samarbejder kan også være nødvendige mellem virksomheder og det vil udfordre de enkelte ledelsers vilje til at dele viden og dele data. Samtidigt vil det kræve et åbent samarbejde med de kontrollerende styrelser som Fødevarestyrelsen men også med Konkurrencestyrelsen.

Ingen har den simple løsning på de mange udfordringer. Men i Danmark har vi generelt en høj grad af tillid til hinanden, og den private og den offentlige sektor er vant til at samarbejde. Det ser vi bl.a. i den høje grad af fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet, som Danmark kan bryste sig af. Den sikkerhed og kvalitet er dog ikke kommet af sig selv. Der har været og er fortsat mange udfordringer, og de nye udfordringer om digitalisering, automatisering og nye kvalitetskrav fra forskellige forbrugergrupper vil vi også kunne imødegå sammen.

I det følgende gives to eksempler på, hvordan vi kan øge innovationshastigheden via bioinformatik, samt hvordan vi kan udvikle nye fødevareingredienser fra råvarer, som vi ikke er vant til at tænke på som mad via bioraffinering.

Bioraffinering

DTU Fødevareinstituttet bruger bioraffinering af industriens og landbrugets sidestrømme til at producere fremtidens bæredygtige proteinkilder. Et eksempel er et projekt som omhandler protein til fødevarer udvundet fra grønne biomasser såsom rajgræs, kløver og lucerne; planter der, når de dyrkes på marken i sig selv er en gevinst for miljøet.

Grøn biomasse kan presses og adskilles i en pulpfraktion til kvægfoder og en proteinholdig juicefraktion, der efter fældning kan anvendes til proteinberigelse af grisefoder. DTU Fødevareinstituttet har demonstreret at proteinfraktionen, kan oprenses og anvendes som en rigtig sund ingrediens i fødevarer.

Instituttet arbejder nu på at raffinere processen yderligere og gøre den økonomisk bæredygtig så det kan blive en helt ny forretningsmodel for landmænd og virksomheder. Da græsprotein ikke tidligere har været brugt til fødevarer er det også vigtigt at eftervise, at denne nye proteinkilde smager godt og på alle måder er sikker at spise for forbrugerne og således bane vejen for, at den kan godkendes til brug i fødevarer.

Bioinformatik

DTU Fødevareinstituttet bruger bioinformatik til at accelerere forsknings- og innovationsprocesserne, når vi skal søge efter nye værdifulde stoffer i affald. Sådanne stoffer kan være peptider, der er en kæde af amino­syrer. En kraftig acceleration af disse processer er nødvendigt, hvis vi skal få ny værdi ud af de store mængder råvarer, der går til spilde langs de forskellige værdikæder i dag.

At tilfredsstille forbrugernes ønske om autentiske, naturlige og sunde fødevarer, som samtidig har en tilfredsstillende holdbarhed, ønsket tekstur og en fantastisk smag, stiller fødevareindustrien over for store udfordringer til at imødekomme kvalitetskravene med begrænset brug af tilsætningsstoffer. Kemi, kalorier, fedt, stivelse og sukker opfattes typisk negativt, mens protein og fibre opfattes positivt. Det vil derfor være ønskeligt om fødevareindustriens behov for konserveringsmidler, smagsstoffer, emulgatorer og teksturgivere kunne tilfredsstilles alene med fibre og proteiner.

Et projekt, koordineret af DTU Fødevareinstituttet, bruger bioinformatik til at afdække hvorledes peptider, emulgatorer, antioxidanter og konserveringsmidler kan trækkes ud af proteiner fra sidestrømme som fx kartoffelskræller.

Flere artikler

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: KEN Hygiene Systems Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed Hygiejne drejer sig om mere og andet, end blot at vaske rent. For hvad er rent? I en tid med øget konkurrence og stigende fokus på at de fødevarer vi...

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Københavns Universitet Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab Future Consumer Lab på Københavns Universitet rummer en unik kapacitet i Europa, når det gælder forskning og ­erhvervssamarbejder om, hvordan...

Gå robotterne i møde med åbne arme

Gå robotterne i møde med åbne arme

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Beckhoff Gå robotterne i møde med åbne arme Mange af os er podet med den opfattelse, at robotter tager vores arbejdspladser. Men både internationale og danske analysetal viser, at antallet af arbejdspladser i industrien er...

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Columbus Food Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven Fødevareproducenter ­styrker evnen til at ­følge med i ­skiftende ­tendenser ved bl.a. at sætte ­kommunikationen med kunderne i system. Tekst: Forfatteren ”Alt er i...

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: AGA AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette...

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Ellegaard Kan du høre det… vi flytter varer for dig Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder...

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: NNF Vi skal have en løsning for de nedslidte! Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder AGA...