12. november, 2018

Ny teknologi giver fødevare­industrien nye forretningsmuligheder

Fødevareindustrien står midt i en rivende samfundsudvikling og en tid som ændrer betingelser for industriel­produktion. Der er en generel accept af, at der kommer forandringer i vores forbrugsmønstre, og en række ­brancher har allerede oplevet at radikale fornyelser, som fundamentalt ændrer deres forretning, det har store dele af ­fødevarebranchen endnu til gode.

Tekst: Alan Friis – Staalcentrum

Det som kendetegner fødevare­industrien, er en høj grad af produktinnovation, som er rettet mod det konventionelle marked. Der er begyndende fokus på øget differentiering, men det går langsomt, hvilket til dels skyldes at produktion i høj grad er orienteret mod effektiv produk­tion af standardiserede produkter. Behovet er derfor at finde nye måder at organisere produktion på.

Fleksibilitet og effektivitet er de to hovedretninger, som væsentligst vil præge fødevareproduktion i fremtiden. Fleksibilitet vil være drevet af forbrugernes og markedets ønske om differentierede produkter samtidig vil presset på effektivitet altid være aktuelle. Begge hovedretninger er drevet af teknologi, som skal ses i en større sammenhæng i virksomhederne. Det er vigtigt at erkende, at de ikke er hinandens modsætninger. Fleksibilitet og effektivitet vil eksistere sammen, men de vil ikke være vægtet lige i forskellige typer af produktioner. Store og mindre virksomheder har typisk forskellige behov, men det kan være den samme teknologi de benytter blot på forskel vis. Ny teknologi som fx robotter og avancerede sensorer og automatisering noget for alle uanset størrelse. Alle virksomheder, som vil opnå forretningsmæssige fordele med ny teknologi, skal se samlet på forretningen og den placering man har i en værdikæde for at opnå store gevinster.

De nye muligheder kommer naturligvis fra de kendte trends med anvendelse af robotter og integration af data (industri 4.0), men også fra nye sensorprincipper og nytænkning af proceskomponenter. Det er den aktuelle funktion i en produktion og integration med fx styring, som har betydning for, hvilke nye muligheder man kan opnå. Det har virksomheden Hydract ApS oplevet med deres unikke aktuatorer til procesventiler, som styres af sterilt vand under højt tryk i stedet for med luft, som ellers anvendes til dette formål. Direktør Peter Espersen siger ”Vi er inde hos Carlsberg i Fredericia, hvor udgangspunktet var at spare på investeringsomkostninger og energi under drift, men vi så hurtigt at mulighederne var meget større. Vores teknologi kan regulere mere nøjagtigt og håndtere store produktmængder, og det giver nye muligheder for blanding af væsker og just-in-time produktion. Da vi er industri 4.0 parate har det åbent for nye muligheder og en langt større interesse fra Carlsberg”.

Udviklingen inden for anvendelse af ny teknologi går dog langsomt, det skyldes at mange fødevarevirksomheder tænker overvejende traditionelt i deres teknologivalg. Desuden har trenden omkring differentiering af produkter endnu ikke rammet de store massemarkeder og traditionelle produktkategorier sælger stadig godt. Behovet for teknologifornyelse er derfor ikke lysende klart.

Anvendelsen af ny teknologi har svære tider dels fordi de fleste ønsker kendte løsninger og dels fordi producenter af ny teknologi har svært ved at sandsynliggøre forbedringer på top- og bundlinje før man laver demonstration under virkelige forhold. Det har Peter Espersen også ­oplevet ”Det er 10 år siden vi startede det første EU-projekt, så det har været en lang rejse. EU-projekterne har været vigtige, blandt andet fordi vores teknologi ved første vurdering ikke er revolutionerende.

Udstyrsbranchen har svært ved at se alternativer til trykluft, derfor er det svært at komme ind hos de traditionelle leverandører. Så vi har selv været nødt til at finde vejen, og det er lykkedes med Carlsberg”.

Anbefalingen til fødevareindustrien er at være mere åbne overfor nye måder at organisere produktion på, og at se ny teknologi som langt mere end blot en-til-en erstatning af eksisterende rutiner. Der ligger et stort forretningsmæssigt potentiale i at udnytte teknologisk nyskabelse som innovationsdriver. Der er et potentiale, som kun kan udløses ved at se produktionsapparatet, som en integreret del af fødevarevirksomheders innovation og udfordre de dogmer, som eksisterer i branchen omkring design af produktion samt at lade sig inspirere af andre brancher, selvom de ikke ligner fødevarebranchen.

Flere artikler

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: KEN Hygiene Systems Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed Hygiejne drejer sig om mere og andet, end blot at vaske rent. For hvad er rent? I en tid med øget konkurrence og stigende fokus på at de fødevarer vi...

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Københavns Universitet Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab Future Consumer Lab på Københavns Universitet rummer en unik kapacitet i Europa, når det gælder forskning og ­erhvervssamarbejder om, hvordan...

Gå robotterne i møde med åbne arme

Gå robotterne i møde med åbne arme

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Beckhoff Gå robotterne i møde med åbne arme Mange af os er podet med den opfattelse, at robotter tager vores arbejdspladser. Men både internationale og danske analysetal viser, at antallet af arbejdspladser i industrien er...

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Columbus Food Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven Fødevareproducenter ­styrker evnen til at ­følge med i ­skiftende ­tendenser ved bl.a. at sætte ­kommunikationen med kunderne i system. Tekst: Forfatteren ”Alt er i...

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: AGA AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette...

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Ellegaard Kan du høre det… vi flytter varer for dig Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder...

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: NNF Vi skal have en løsning for de nedslidte! Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder AGA...

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: DTU Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien Vi er hastigt på vej mod at spise noget helt andet om 20 år. Mad er identitet, oplevelse, turisme, sundhed, politik, og mad er industri og jobs. Vores evne til at arbejde...