Foto: Colourbox

12. november, 2018

Stort potentiale i bedre samarbejde med universiteterne

Fødevareindustrien kan med fordel lade sig inspirere af mejeribranchen, der har tradition for et tæt ­uddannelsesmæssigt samarbejde med universiteterne, lyder det fra Københavns Universitet.

Tekst: Frank Ulstrup

Det går godt i dansk fødevareindustri, men nogle steder går det bedre end andre. Og spørger man Lilia Ahrné, der er professor på Institut for Fødevarevidenskab (KU), er mejeribranchen et af de steder, hvor det går allerbedst, og hvor der er kortest mellem de innovative nyskabelser.

Hun mener derfor, at den brede fødevareindustri med fordel kan lade sig inspirere af mejeribranchen, hvor der er tradition for et tæt uddannelsesmæssigt og forskningsmæssigt samarbejde med universiteterne.

I dag er den usunde mad jo det lette valg, hvilket har store konsekvenser både på individ- og samfunds­plan. Dermed er der et kæmpe potentiale i at gøre det sunde valg til det lette valg.

Lilia Ahrné

For det er det, det handler om:
”I mejeribranchen har man været meget proaktive og længe samarbejdet med uddannelsesinstitutioner, forskere og studerende. Det betyder, at man i højere grad har præget uddannelserne og dermed i sidste end fået studerende med de kompetencer, man har brug for,” siger Lilia Ahrné og tilføjer, at det formentlig er anledningen til mejeriernes innovationskraft.

Som eksempel nævner hun, at mejerierne har haft succes med at forædle og udnytte biprodukter fra én produktion – f.eks. valle – som ingredienser i en anden produktion. Den slags kræver en innovativ tilgang, og forudsætningen for det er bl.a. fintunede uddannelser og forsknings­projekter i samarbejde med dygtige universitetsforskere.

Et rigtig godt samarbejde

Og det er netop, hvad man har haft, siger senior vice præsident i Arla, Lars Dalsgaard. Han bekræfter, at man i mejeribranchen fortsat har et rigtig godt og konstruktivt samarbejde med flere universiteter omkring forskning.

”Derudover samarbejder vi med KU omkring mejeriingeniøruddannelsen, og vi har i mere end ti år haft et kontakt­udvalg, bestående af folk fra mejeribranchen og relateret industri, samt repræsentanter fra Universitetet.”

Han tilføjer, at man fra branchens side bestræber sig på løbende at levere input, der kan holde mejeriingeniøruddannelsen opdateret og relevant, så kandidaterne blandt andet kan arbejde med forskning og produktion af sunde mejeriprodukter.

Nok at tage fat på

Lilia Ahrné, professor på Institut for ­Fødevarevidenskab (KU)

Lilia Ahrné peger da også på en række områder i den øvrige fødevarebranche, hvor en større grad af innovation kunne gøre en forskel:
”Madspild er jo et stort og meget aktuelt problem, som kalder på innovative løsninger. Man kunne også nævne digitalisering og sund mad som eksempler. I dag er den usunde mad jo det lette valg, hvilket har store konsekvenser både på individ- og samfundsplan. Dermed er der et kæmpe potentiale i at gøre det sunde valg til det lette valg. Og igen er det en udfordring, der kræver de rette kompetencer og en masse innovativ tænkning.”

Gør som bagerne

Hos DI Fødevarer nikker konsulent Peter Bernt Jensen til den pointe.

”Der er ingen tvivl om, at mejeribranchen har været dygtig på det forsknings- og uddannelsesmæssige område, og at det kan være en inspiration for en del af den øvrige fødevarebranche. Arlas stærke fokus på forskning, innovation og produktudvikling har været en god motor for mejeribranchen,” siger Peter Bernt Jensen.

Han mener dog, at kunststykket sagtens kan gøres efter af andre, hvis bare man løfter i flok.
”Bageribranchen er et godt eksempel på en branche, der har fået løftet et fælles ønske om en ny procesoperatør-uddannelse med bageriprofil. Det er et rigtig godt eksempel på, at virksomhederne i en branche samler sig og med bistand fra os i Dansk Industri får skabt en ny uddannelse.”

En mere sexet branche

Peter Bernt Jensen, Dansk Industri

Mens mere skræddersyede uddannelser står højt på Lilia Ahrnés ønskeliste er der for DI Fødevarer et andet ønske, der måske er lige så vigtigt.

De yngre generationer er nemlig mindre tilbøjelige til at tage en erhvervsuddannelse, end tidligere, og dermed falder udbuddet af faglært arbejdskraft markant. Og situationen bliver ikke bedre af, at 38 procent af de faglærte i fødevarebranchen i dag er over 50 år. I de kommende år vil der derfor være en stor afgang af faglærte som følge af alder.

”Det er afgjort noget, der kan blive en udfordring for fødevarebranchen fremadrettet,” siger Peter Bernt Jensen. Han peger på, at der ligger en opgave i at gøre erhvervsuddannelserne indenfor fødevareområdet endnu mere attraktive.

”For mange unge er fødevarebranchen stadig noget med rustfrit stål og rør og fliser på væggene. Det er branchen jo også, men den er også en hel masse andet. Man kunne f.eks. fortælle historien om en branche, der arbejder for at producere mere bæredygtigt, og som har et langsigtet mål om at udrydde sult i verden. Det tror jeg taler mere til følelserne, og er formentlig noget langt flere unge kan se sig selv i,” siger Peter Bernt Jensen.

Flere artikler

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: KEN Hygiene Systems Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed Hygiejne drejer sig om mere og andet, end blot at vaske rent. For hvad er rent? I en tid med øget konkurrence og stigende fokus på at de fødevarer vi...

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Københavns Universitet Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab Future Consumer Lab på Københavns Universitet rummer en unik kapacitet i Europa, når det gælder forskning og ­erhvervssamarbejder om, hvordan...

Gå robotterne i møde med åbne arme

Gå robotterne i møde med åbne arme

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Beckhoff Gå robotterne i møde med åbne arme Mange af os er podet med den opfattelse, at robotter tager vores arbejdspladser. Men både internationale og danske analysetal viser, at antallet af arbejdspladser i industrien er...

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Columbus Food Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven Fødevareproducenter ­styrker evnen til at ­følge med i ­skiftende ­tendenser ved bl.a. at sætte ­kommunikationen med kunderne i system. Tekst: Forfatteren ”Alt er i...

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: AGA AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette...

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Ellegaard Kan du høre det… vi flytter varer for dig Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder...

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: NNF Vi skal have en løsning for de nedslidte! Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder AGA...

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: DTU Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien Vi er hastigt på vej mod at spise noget helt andet om 20 år. Mad er identitet, oplevelse, turisme, sundhed, politik, og mad er industri og jobs. Vores evne til at arbejde...