Foto: Colourbox

12. november, 2018

Stort potentiale i fleksible og digitale løsninger

Fleksible og digitale ­maskinanlæg udgør et stort ­potentiale i føde­varebranchen, lyder det fra automations­eksperter.

Tekst: Frank Ulstrup

Fleksibilitet og digitalisering er to helt centrale emner, som snart sagt enhver industri, der ønsker at være konkurrencedygtig, står overfor.

Det gælder ikke mindst i fødevareindustrien, der er i rivende udvikling hvad angår både efterspørgslen på nye produkter og måden at fremstille dem på.

Kim Poulsen, direktør, KP Automation

Hos KP Automation, der bl.a. udvikler og leverer Automatiseringsløsninger, ­maskin- og produktionsoptimeringer, ­peger direktør Kim Poulsen særligt på et øget behov for fleksibilitet.

”Trenden er jo, at seriestørrelserne bliver mindre og mindre, og at produkterne samtidig bliver mere og mere individualiserede og komplekse. Samlet set giver det et voksende behov for at virksomhedens udstyr og maskiner er mere fleksible og omstillingsparate,” siger han og uddyber:

”Tidligere investerede man måske i en maskine, til et produkt med en levetid på f.eks. seks år. I dag er den forventede levetid for slutproduktet derimod reduceret, netop fordi efterspørgslen hele tiden forandrer sig.”

Det betyder, at maskinen har kortere tid til at tjene sig selv hjem, og af samme grund går tendensen mod maskiner med en større grad af fleksibilitet.

”De kan ikke nødvendigvis mere, men de kan konfigureres på nye måder og kan indgå i flere forskellige sammenhænge,” siger Kim Poulsen.

En mere hygiejnisk produktion

Men ud over de øgede krav til fleksibilitet, mødes KP Automation også af et konstant ønske om øget effektivitet og længere ­oppetid.

Det drejer sig eksempelvis om, at maskinerne skal kunne køre i længere intervaller, før de skal lukkes ned og rengøres.

”Af samme grund har vi ikke bare fokus på overfladernes rengøringsvenlighed, men også på overflader, der gør det vanskeligt for bakterier at hobe sig op. Endelig forsøger vi at minimere den samlede mængde af udstyr i et givet område for dermed at reducere det samlede overfladeareal. Samlet set resulterer det i en mere hygiejnisk produktion, og dermed også et mindre behov for rengøring,” siger Kim Poulsen.

Trådløst og fleksibelt

Hos virksomheden Emerson, der producerer måleinstrumenter og automatiserede løsninger til bl.a. fødevareindustrien, genkender man også kravet om øget fleksibilitet i produktionen.

Jeg synes, at man med fordel kan lade sig ­inspirere af farma­industrien, hvor man i høj grad benytter sig af kontrolsystemer, der samler data og visualiserer dem i en samlet grænseflade

Lena Lundgren, Sales Manager, Emerson

Sales Manager Lena Lundgren, peger på at trådløs sensorteknologi kan være et stort skridt på vejen.
”Det betyder jo, at du slipper for kabling, og at dit anlæg dermed bliver mere fleksibelt og hurtigere at omstille. Endelig kan du placere sensorer på steder, hvor det ikke tidligere var fysisk muligt eller hvor det ikke kunne svare sig rent økonomisk,” siger Lena Lundgren.

Et uforløst potentiale

Hun peger desuden på, at der for fødevareindustrien er et stort og uforløst potentiale i en øget digitalisering.

”Jeg synes, at man med fordel kan lade sig inspirere af farmaindustrien, hvor man i høj grad benytter sig af kontrolsystemer, der samler data og visualiserer dem i en samlet grænseflade. Det gør det muligt for f.eks. fabrikschefen at tjekke og diagnosticere maskinerne,” siger hun og tilføjer, at der selvfølgelig er store forskelle på de to industrier.

”Trods det er jeg overbevist om, at man i fødevareindustrien kan hente rigtig mange af de samme fordele. Alene det forhold, at mange måleinstrumenter i dag kan diagnosticere sig selv, betyder jo, at man har et helt andet overblik og kan planlægge sine servicestop, så de passer ind i produktionen.

Og det behøver ikke betyde enorme investeringer,” fortsætter Lena Lundgren.

”Man kan f.eks. starte med en monitorering, der afslører, om der er damptab i rørene. Det kan gøres relativt enkelt med sensorer, og ofte vil man opleve, en return of investment i løbet af bare syv måneder,” lyder det.

Flere artikler

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: KEN Hygiene Systems Når hygiejne og sikkerhed går op i en højere enhed Hygiejne drejer sig om mere og andet, end blot at vaske rent. For hvad er rent? I en tid med øget konkurrence og stigende fokus på at de fødevarer vi...

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Københavns Universitet Fremtidens mad og mennesker ­udforskes i Future Consumer Lab Future Consumer Lab på Københavns Universitet rummer en unik kapacitet i Europa, når det gælder forskning og ­erhvervssamarbejder om, hvordan...

Gå robotterne i møde med åbne arme

Gå robotterne i møde med åbne arme

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Beckhoff Gå robotterne i møde med åbne arme Mange af os er podet med den opfattelse, at robotter tager vores arbejdspladser. Men både internationale og danske analysetal viser, at antallet af arbejdspladser i industrien er...

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Columbus Food Gør udviklingen af ­fødevarer datadreven Fødevareproducenter ­styrker evnen til at ­følge med i ­skiftende ­tendenser ved bl.a. at sætte ­kommunikationen med kunderne i system. Tekst: Forfatteren ”Alt er i...

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: AGA AGA opruster til gavn for dansk industri og miljøet Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette...

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Kan du høre det… vi flytter varer for dig

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: Ellegaard Kan du høre det… vi flytter varer for dig Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder...

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Vi skal have en løsning for de nedslidte!

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: NNF Vi skal have en løsning for de nedslidte! Som leverandør af levnedsmiddelgasser og -teknologi er gasvirksomheden AGA underlagt forbrugernes stadig stigende krav til fødevarekvalitet og friskhed. I lyset af dette møder AGA...

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien

Fødevareindustrien Sponseret indhold af: DTU Fremtiden ­kræver nytænkning i ­Fødevareindustrien Vi er hastigt på vej mod at spise noget helt andet om 20 år. Mad er identitet, oplevelse, turisme, sundhed, politik, og mad er industri og jobs. Vores evne til at arbejde...