4. juli, 2018

Fem trin til et godt ejerskifte

”Den bedste timeløn, du nogensinde vil få”. Forberedelse, forberedelse, forberedelse – det er nøglen til et godt ejerskifte. Her kan du læse, hvordan du får taget hul på processen og sikrer virksomhedens fremtid.

Tekst: Frederik Faurby

”Du får nok aldrig en højere timeløn, end når du forbereder din virksomhed til ejerskiftet. Se det som en investering, for en velordnet og veldokumenteret virksomhed er super attraktiv for en køber. Samtidig er det langt lettere for køberen at skaffe finansiering til købet, hvis pengeinstituttet eller en anden finansieringskilde også kan se potentialet i den virksomhed, du sælger”.

Thomas Birger Hansen, erhvervspolitisk konsulent i SMVdanmark

Det siger Thomas Birger Hansen, erhvervspolitisk konsulent i SMVdanmark – tidl. Håndværksrådet – som er hovederhvervsorganisation for godt 18.000 små og mellemstore virksomheder.

”Det kan godt være, at virksomheden er kernesund, men det skal man jo kunne bevise over for en køber. Vi ser ofte en stor skuffelse hos ejerledere, når de ser, hvor beskeden interessen er for at overtage deres virksomhed”, siger Thomas Birger Hansen.

Hjælp til ejerskiftet har i en årrække været efterspurgt fra SMVdanmarks medlemsvirksomheder. Derfor har SMVdanmark udviklet en række vejledninger til ejerskifte blandt SMV’er, som bl.a. ses på SMVdanmark.dk.

Fem trin til det gode ejerskifte

 1. Lav en plan i rigtig god tid
  ”Al erfaring viser, at det er vigtigt at starte i god tid. Så gå i gang tidligt – op til 5-10 år inden ­ejerskiftet
  – med overvejelser og planlægning”, siger Thomas Birger Hansen.
 2. Få overblikket – en optimeret virksomhed er altid salgsklar
  ”I praksis kan kun få virksomheder sælges fra den ene dag til den anden. Så sørg for at få et godt overblik over virksomheden – og sørg for at skrive vigtige oplysninger ned”.
  Thomas Birger Hansen foreslår at lave ejerskiftestrategi, hvor sælger spørger sig selv: Hvad målet er med min virksomhed forretningsmæssigt i den kommende 3-5 år – set i et ejerskifteperspektiv?”
  Sælger skal have skabt et overblik virksomheden – hvor er de største værdier, hvor tjener virksomheden pengene, og hvor kan man udvikle marked og indtjening? Kig også på omkostningsstrukturen. Er der behov for at stramme op?
 3. Lav en køreplan med opgaver, deadlines og ansvarsfordeling
  En køreplan med delmål og aktiviteter er vigtig og kan give et overblik over hvilke kompetencer, der er behov for at tilkøbe. Det kan være ejerskifteadvokater og revisorer samt den rette virksomhedsrådgiver.
  ”De rigtige rådgivere kan være kritiske i forbindelse med klargøringen til dit ejerskifte. Tænk på komplicerede skatte spørgsmål, den mest hensigtsmæssige selskabsform, virksomhedens ansættelses-/leverandørkontrakter, produktrettigheder, godkendelser, mv. De færreste ejerledere har selv den viden”, siger Thomas Birger Hansen.
 4. Overvej, hvem de mulige købere kan være
  Potentielle købere skal tænkes ind i udviklingsplanen. Er familien, en medarbejder eller måske en anden virksomhed den bedste køber? ”Tænk bredt. Måske kan en iværksætter se din virksomhed som et afsæt til sin drøm om at blive direktør?”, siger Thomas Birger Hansen.
 5. Tag fat i din bank
  ”Hvad nu hvis den fagligt ideelle person ikke har pengene? Der skal naturligvis penge på bordet, når din virksomhed skal sælges eller købes, men det er sjældent så enkelt, som det lyder”, advarer Thomas Birger Hansen.
  Såkaldt ’glidende ejerskifter’, hvor købere ikke overtager det fulde ejerskab over virksomheden fra ’dag et’, bliver stadig mere almindelige. Glidende ejerskifte og andre typer salg kræver ofte finansiering fra et pengeinstitut.
  ”Hold særlig god kontakt med din bank, når du vil ejerskifte. Lave en gennemarbejdet køreplan og hold gerne banken orienteret om både dine planer og dine fremskridt”, siger Thomas Birger Hansen.
  For at lette SMV’ernes adgang til lån har SMVdanmark udgivet håndbogen ”Sådan forhandler du med din bank”. Bogen er gratis og bl.a. kan downloades fra SMVdanmarks hjemmeside sammen med vejledninger om ejerskifter og andre materialer.

Flere artikler

Første Årets Leder fra kulturens verden

Første Årets Leder fra kulturens verden

Ledelse Sponseret indhold af: Lederne Første Årets Leder fra kulturens verden En med egne ord ”dybt bevæget og dybt taknemlig” Lasse Rich Henningsen, der er direktør for Musikkens Hus i Aalborg, er af Lederne blevet kåret som Årets Leder 2018 Tekst: Michael Monty For...

Digitalisering kræver ny måde at lede på

Digitalisering kræver ny måde at lede på

Ledelse Sponseret indhold af: Lederne Digitalisering kræver ny måde at lede på Lederne sætter på ­konferencen Ledelsens Dag og i en ny tænketank fokus på lederrollen i en verden, hvor teknologi og ­digitalisering spiller en ­stadig større rolle. Tekst: Michael Monty...

Hvem skal være Årets Leder 2018?

Hvem skal være Årets Leder 2018?

Ledelse Sponseret indhold af: Lederne Hvem skal være Årets Leder 2018? Fem ledere fra fem vidt forskellige brancher er nomineret til prisen som Årets Leder 2018, der i morgen på konferencen Ledelsens Dag uddeles for 17. gang. Tekst: Michael Monty ”Det er ekstremt...

Travle ledere kan blive opdateret på 10 minutter om dagen

Travle ledere kan blive opdateret på 10 minutter om dagen

Ledelse Sponseret indhold af: iLEAD Travle ledere kan blive opdateret på 10 minutter om dagen Et nyt samarbejde mellem CBS, Københavns Universitet og Aarhus Universitet søger ledere, som gratis vil afprøve en forskningsbaseret ny app, der skal give viden og sparring...

6 spørgsmål gode ledere kender svaret på

6 spørgsmål gode ledere kender svaret på

Ledelse Sponseret indhold af: Væksthus for Ledelse 6 spørgsmål gode ledere kender svaret på Første gang man bliver leder, er det som at rejse til et fremmed land. Ét er at have en holdning til ledelse og at kende alle teorierne. Noget ganske andet er selv at håndtere...

Offentlige ledere skal være klar til at gå nye veje

Offentlige ledere skal være klar til at gå nye veje

Ledelse Sponseret indhold af: Moderniseringsstyrelsen Offentlige ledere skal være klar til at gå nye veje Den digitale udvikling, ændrede behov hos borgerne og mere komplekse problemstillinger fordrer ifølge ­kontorchef i Moderniseringsstyrelsen Thomas Molin mod og...

Plads til forbedring, når danskere skal tale business-engelsk

Plads til forbedring, når danskere skal tale business-engelsk

Ledelse Sponseret indhold af: Studieskolen Plads til forbedring, når danskere skal tale business-engelsk Den digitale udvikling, ændrede behov hos borgerne og mere komplekse problemstillinger fordrer ifølge ­kontorchef i Moderniseringsstyrelsen Thomas Molin mod og...

Mød Millennials med omhu

Mød Millennials med omhu

Ledelse Sponseret indhold af: People Test System Mød Millennials med omhu De globale, digitale Millennials er eftertragtet arbejdskraft, fordi de er energiske, ambitiøse og veluddannede. Deres sammensætning af selvbevidsthed og sårbarhed fordrer en ledelsesstil med...

Ledelse handler om at kunne give slip

Ledelse handler om at kunne give slip

Ledelse Sponseret indhold af: Salesforce Ledelse handler om at kunne give slip Ledelse og cheftitler har gennem årtier været synonymt med at have magt. Det hører fortiden til og er mere end ­nogensinde en helt skæv tilgang ifølge Michael Zink, VP og landechef for...