Sponseret indhold af: Studieskolen

20. november, 2018

Plads til forbedring, når danskere skal tale business-engelsk

Tekst: Michael Monty

Danmark er det europæiske land, hvor indbyggernes evne til at tale engelsk er faldet mest i forhold til sidste år. Og selv om danskerne generelt er gode til at tale engelsk, må vi tage til takke med en sidsteplads i den interne skandinaviske duel på engelskkundskaber, men dog en femteplads blandt alle deltagende lande. Det viser en omfattende rapport, som for nylig blev offentliggjort af den internationale uddannelsesorganisation EF Education First. På Studieskolen i København nikker man genkendende til billedet af, at selvom mange danskere er rigtig dygtige til at udtrykke sig på engelsk, er der absolut plads til forbedringer – især i forhold til business-engelsk. Og det skaber ofte udfordringer i en stadig mere globaliseret verden, for eksempel for danskere, som kommunikerer på engelsk med kolleger og samarbejdspartnere i andre lande, eller som skal kunne holde et oplæg i udlandet på formfuldendt engelsk.

Vi er de førende i ­Danmark, når det gælder engelskundervisning, og vi kan løfte danskere og udlændinge rent sprog­ligt, så de kan opnå endnu bedre resultater

Charlotte Steengaard, leder af Cambridge Institute på Studieskolen

Netop engelskundervisning er et felt, hvor Studieskolen er i vækst og satser kraftigt. For nylig har Studieskolen opkøbt Cambridge Institute, og Studieskolen kan bryste sig af at være Danmarks eneste testcenter for Cambridge English-eksamener.

”Vi er de førende i Danmark, når det gælder engelskundervisning, og vi kan løfte danskere og udlændinge rent sprogligt, så de kan opnå endnu bedre resultater – både for sig selv og for de virksomheder, hvor de er ansat.

Vi ser sprog som et middel til at opnå mål og til at skabe værdi, og i engelsk­undervisningen fokuserer vi meget på den praktiske anvendelse af sproget,” fortæller Charlotte Steengaard, der er leder af Cambridge Institute på Studieskolen.

Studieskolen tilbyder organisationer og erhvervsliv at klæde medarbejderne på rent sprogligt i business-engelsk via en pakkeløsning, som indeholder screeninger af de pågældende medarbejderes udgangspunkt – inden for den europæiske referenceramme for sprog – rådgivning i forhold til, hvilke sprogkundskaber der er nødvendige for at løse konkrete opgaver, effektiv sproglæring på små hold og sidst, men ikke mindst, internationalt anerkendte eksamener som dokumentation for de mål, der er opnået.

Studieskolen udvikler udenlandske ledere

Tekst: Michael Monty

Som en nyskabelse tilbyder ­Studieskolen i København fra ­februar 2019 også lederkurser for kompetente udlændinge, der er kommet til Danmark. I spidsen for satsningen står Studieskolens direktør Charlotte Lorenzen.

”Studieskolen fokuserer på virksomheder og mennesker, der kan og vil, og det er vigtigt for os at være den oplagte sprog- og kulturpartner for organisationerne og erhvervslivet i Danmark. I den forbindelse glæder vi os meget til fra februar at kunne tilbyde udenlandske ledertalenter og potentielle kommende ledere plads på vores nye modulopbyggede førlederkurser og kurser med fokus på det personlige lederskab, talentudvikling og lederudvikling,” fortæller Charlotte Lorenzen.

Studieskolen fokuserer på virksomheder og mennesker, der kan og vil, og det er vigtigt for os at være den oplagte sprog- og kulturpartner for organisationerne og erhvervslivet i Danmark.

Charlotte Lorenzen, direktør, Studieskolen

Lederkurserne foregår både på dansk og engelsk og er målrettet udlændinge, der er i job, men hvor enten personen selv eller virksomheden vurderer, at der er brug for mere lederuddannelse, inden den pågældende er klar til sit første lederjob.

”Vi har brug for endnu flere dygtige ledere i Danmark, og blandt de mange kompetente udlændinge, der arbejder her i landet, er der givetvis mange ledertalenter. Men ledelse i Danmark adskiller sig på flere punkter fra ledelse i andre dele af verden, så derfor klæder vi dem blandt andet også på i forhold til den særlige nordiske ledelsesstil,” siger Charlotte Lorenzen.

Udlændinges lyst til at blive i Danmark handler i høj grad om sprog

Tekst: Michael Monty

Danmark er i hård konkurrence med andre lande om både at tiltrække højtuddannede udlændinge, men også at fastholde den udenlandske arbejdskraft, når først de er kommet hertil. Udlændinges lyst til at blive i Danmark afhænger blandt andet af, om de føler sig velkomne og lærer at begå sig på dansk, og de udlændinge, der lærer sproget, har større tendens til at blive i Danmark.

Vores mission er helt enkelt at hjælpe højtuddannede udlændinge med at integrere sig i Danmark – sammen med deres børn og familier – så det kan blive attraktivt at arbejde i Danmark

Katja Larsen-Davis. afdelingschef, Studieskolens danskafdeling

Det er blandt årsagerne til, at Studieskolen tilbyder målrettet danskundervisning for kompetente udlændinge.

”Undersøgelser viser, at udlændinge, der arbejder og lever i et engelsktalende miljø, ikke bliver i Danmark lige så længe som de udlændinge, der lærer det danske sprog. Så når Studieskolen går forrest med danskundervisning for kompetente udlændinge, handler det om at hjælpe erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, jobcentre og andre interessenter med at skabe en vellykket integration af højtuddannede udlændinge, der er kommet til Danmark for at arbejde,” fastslår afdelingschef Katja Larsen-Davis fra Studieskolens danskafdeling.
Studieskolen har specialiseret sig i at undervise højtuddannede udlændinge i dansk sprog, hvilket betyder at der er hurtig progression på kurserne, og skolen kan derfor matche forventningerne til ”talented professionals”.

”Vores mission er helt enkelt at hjælpe højtuddannede udlændinge med at integrere sig i Danmark – sammen med deres børn og familier – så det kan blive attraktivt at arbejde i Danmark. Derfor vil vi gerne invitere og engagere beslutningstagere, erhvervslivet, medier og meningsdannere, så det bliver tydeligt for alle, hvilken opgave vi løfter. Vi har mange forskellige gode initiativer, der er målrettet internationale medarbejdere og deres familier, og vi er ved at planlægge fyraftensmøder og workshops på virksomhederne, hvor Studieskolen kan hjælpe virksomhederne med at tiltrække, guide og fastholde deres udenlandske medarbejdere,” fortæller Katja Larsen-Davis.

Et andet af fokusområderne er den medfølgende ægtefælle. Studieskolen har netop lanceret en ny service kaldet ”Spouse Connect” målrettet udenlandske ægtefæller/partnere for at sikre, at de kan komme i beskæftigelse umiddelbart efter deres ankomst til Danmark.

”Vores teori er, at hvis en medarbejder i en virksomhed skal fastholdes, sker det ikke uden, at hele familien – herunder i høj grad ægtefællen eller partneren – er i trivsel. Og for de danske virksomheder er virkeligheden ifølge undersøgelser, at tre ud af fire af de højtuddannede udlændinge bliver i Danmark i mere end fem år, hvis deres ægtefælle også kommer i job. Så der er flere gode grunde til ikke kun at have fokus på den medarbejder, som i første omgang er blevet rekrutteret hertil, men også ægtefællerne,” siger Katja Larsen-Davis.

Fakta om ­Studieskolen

Studieskolen har siden 1977 tilbudt sprogundervisning for voksne. Studieskolen tilbyder kurser i dansk og 30 forskellige sprog med kursusstart hele året rundt.

Skolen har ca. 8.000 kursister om året.

Læs mere om danskkurserne for kompetente ­udlændinge:
www.studieskolen.dk/dansk

Læs mere om danskkurserne for virksomheder:
www.studieskolen.dk/Business

Læs mere om Cambridge Institute på Studieskolen:
www.cambridgeinstitute.dk

Flere artikler

Første Årets Leder fra kulturens verden

Første Årets Leder fra kulturens verden

Ledelse Sponseret indhold af: Lederne Første Årets Leder fra kulturens verden En med egne ord ”dybt bevæget og dybt taknemlig” Lasse Rich Henningsen, der er direktør for Musikkens Hus i Aalborg, er af Lederne blevet kåret som Årets Leder 2018 Tekst: Michael Monty For...

Digitalisering kræver ny måde at lede på

Digitalisering kræver ny måde at lede på

Ledelse Sponseret indhold af: Lederne Digitalisering kræver ny måde at lede på Lederne sætter på ­konferencen Ledelsens Dag og i en ny tænketank fokus på lederrollen i en verden, hvor teknologi og ­digitalisering spiller en ­stadig større rolle. Tekst: Michael Monty...

Hvem skal være Årets Leder 2018?

Hvem skal være Årets Leder 2018?

Ledelse Sponseret indhold af: Lederne Hvem skal være Årets Leder 2018? Fem ledere fra fem vidt forskellige brancher er nomineret til prisen som Årets Leder 2018, der i morgen på konferencen Ledelsens Dag uddeles for 17. gang. Tekst: Michael Monty ”Det er ekstremt...

Travle ledere kan blive opdateret på 10 minutter om dagen

Travle ledere kan blive opdateret på 10 minutter om dagen

Ledelse Sponseret indhold af: iLEAD Travle ledere kan blive opdateret på 10 minutter om dagen Et nyt samarbejde mellem CBS, Københavns Universitet og Aarhus Universitet søger ledere, som gratis vil afprøve en forskningsbaseret ny app, der skal give viden og sparring...

6 spørgsmål gode ledere kender svaret på

6 spørgsmål gode ledere kender svaret på

Ledelse Sponseret indhold af: Væksthus for Ledelse 6 spørgsmål gode ledere kender svaret på Første gang man bliver leder, er det som at rejse til et fremmed land. Ét er at have en holdning til ledelse og at kende alle teorierne. Noget ganske andet er selv at håndtere...

Offentlige ledere skal være klar til at gå nye veje

Offentlige ledere skal være klar til at gå nye veje

Ledelse Sponseret indhold af: Moderniseringsstyrelsen Offentlige ledere skal være klar til at gå nye veje Den digitale udvikling, ændrede behov hos borgerne og mere komplekse problemstillinger fordrer ifølge ­kontorchef i Moderniseringsstyrelsen Thomas Molin mod og...

Mød Millennials med omhu

Mød Millennials med omhu

Ledelse Sponseret indhold af: People Test System Mød Millennials med omhu De globale, digitale Millennials er eftertragtet arbejdskraft, fordi de er energiske, ambitiøse og veluddannede. Deres sammensætning af selvbevidsthed og sårbarhed fordrer en ledelsesstil med...

Ledelse handler om at kunne give slip

Ledelse handler om at kunne give slip

Ledelse Sponseret indhold af: Salesforce Ledelse handler om at kunne give slip Ledelse og cheftitler har gennem årtier været synonymt med at have magt. Det hører fortiden til og er mere end ­nogensinde en helt skæv tilgang ifølge Michael Zink, VP og landechef for...