Foto: Colourbox

13. november, 2018

Flere bør investere for alles bedste

Liberal Alliance synes, at flere bør investere, og Dansk Aktionærforening ser frem til den nye aktiesparekonto, der skal øge motivationen hos de danske forbrugere.

Tekst: Katrine Krebs

”Investering er en social aktivitet. Ved at investere sine ressourcer i virksomheder gør man både noget godt for sig selv og verden til et bedre sted. Investering skaber fremgang, der bliver brugt til investeringer, der øger produktiviteten og sikrer en højere realløn,” opremser finans- og skatteordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen.

Netop ønsket om få danskerne til at engagere sig mere i de danske virksomheder via investering ligger bag Folketinges aftale om den nye aktiesparekonto, der træder i kraft fra januar 2019. Ordningen bliver hilst velkommen af Dansk Aktionær­forening.

Motivation til investering

”Vi lever i en tid, hvor det koster penge at have penge stående i banken. Som forbrugere betaler vi gebyrer og får ikke noget i rente. Samtidig bliver vi ældre, så behovet for at spare op til pensionen vokser. Derfor er det en god idé at flere investerer, og historisk set giver aktiemarkedet den bedste forretning,” lyder det fra Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening.

Hvis vi gjorde aktiebeskatningen flad som i Sverige, ville samtalen om spisebordet komme til at handle om aktiekurser og virksomhedsudvikling frem for real­kreditlån og friværdi

Joachim B. Olsen, finans- og skatteordfører, Liberal Alliance

Cirka to tredjedele af alle private investerede midler er ejet af aldersgruppen over 60 år, men Dansk Aktionærforening oplever dog en tiltagende investeringslyst også fra unge og især for kvinder. Håbet er at aktiesparekontoen kan være en motivationsfaktor for endnu flere.

”Besparelsen fra 27 til 17 procent i aktieavancebeskatning kan mærkes, men 50.000 er dog stadig et begrænset beløb. Vi havde gerne set, at denne grænse var højere til at begynde med men håber, at mange danskere vil prøve den nye ordning,” siger Mikael Bak.

Direktøren hos Dansk Aktionær­forening ser også et potentiale i den kommende aktiesparekontoen som for eksempel børneopsparing. Alle medlemmer af en husstand kan få deres aktiesparekonto, så en familie på fire personer vil samlet set kunne investere op til 200.000 kroner til den lavere skattesats.

Valg der former fremtiden

Netop beskatning af investering i aktier er en sten i skoen hos Liberal Alliance.

”Vi har den højeste kapitalbeskatning i OECD1. Fordi det reelle afkast er så chokerende lavt, er det ikke attraktivt nok at investere i danske virksomheder, hvad der ville komme hele samfundet til gavn.
I stedet sparer folk op i deres egne huse,” konstaterer Joakim B. Olsen og foreslår en løsning.

Mikael Bak, direktør, Dansk ­Aktionærforening

”Hvis vi gjorde aktiebeskatningen flad som i Sverige, ville samtalen om spisebordet komme til at handle om aktiekurser og virksomhedsudvikling frem for real­kreditlån og friværdi”.

Mens Finans – og skatteordføreren fra Liberal Alliance især peger på den samfundsmæssige gevinst ved lavere aktiebeskatning og som følge deraf øget investeringslyst, nævner Dansk Aktionærforening en anden tendens. Gennem investeringer er det muligt at præge verdens udvikling i en ønsket retning, fortæller dirktør Mikael Bak:

”De seneste år har FN verdensmål fået en central plads i debatten, og der er kommet fonde og indeks, der har fokus på kun at investere i virksomheder med bæredygtige formål og principper. Det er en bølge, der kun lige er gået i gang, og som vi tror vil blive større i de kommende år”.

Motivation til investering

Aktiesparekontoen bliver indført fra januar 2019 for at gøre investering mere attraktivt. Her kan opsparing i noterede aktier og aktiebaserede investeringsbeviser placeres til en skat på 17 procent af afkastet. Der kan oprettes én aktiesparekonto pr. person og med et loft på 50.000 kroner i 2019. Intentionen er at lade loftet vokse med endnu 50.000 de følgende år.

Kilde: Erhvervsministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Økonomi Sponseret indhold af: PA Consulting Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...