30. november, 2018

Lars Seier vægter anvendelighed højere end anarkisme og anonymitet i storstilet kryptoprojekt

Finanstilsyn og centralbanker verden over vil ikke røre kryptovalutaer, der lover brugerne anonymitet, med en ildtang. Derfor bygger Lars Seier – og 30 skarpe kryptotalenter – blockchain-netværket Concordium, hvor identifikation er indbygget i koden.

Tekst: Rasmus H. Lindersgaard

Da Bitcoin så internettets lys i slutningen 00’erne, løb en nærmest revolutionær stemning gennem servere verden over. Verdens første kryptovaluta var en realitet. Fortalerne forklarede, hvordan man nu kunne handle uden om banksystemet og – måske vigtigst af alt – anonymt.

I dag er det væsentligt sværere at hemmeligholde sin identitet som Bitcoin-betaler, men stadig ikke umuligt for de kreative. Derfor har møntfoden været det foretrukne betalingsmiddel for flere kriminelle. Og man kunne fristes til at tro, at det havde fået banker til at opgive kryptovalutaer. Det er imidlertid langt fra tilfældet, mener Lars Seier Christensen.

“Når jeg taler med banker, så har de stor interesse i en kryptovaluta – der vel og mærke kan reguleres. En bank i dag har som sin første overvejelse: ‘Er det her i overensstemmelse med gældende regulering?’ Hvis det ikke er det, så er de ikke interesserede,” siger Lars Seier Christensen.

Det er med afsæt i de tanker, at den tidligere direktør i Saxo Bank nu er medstifter af Concordium. Et nyt blockchain-netværk, der i modsætning til sine forgængere, bliver designet til at overholde love og reguleringer.

Kend din kunde på protokol-niveau

KYC – ‘Know Your Customer’ – er et af den finansielle sektors hjørnesten. Finansielle myndigheder verden over kræver, at banker, kredit- og værdipapirvirksomheder, forsikringsselskaber og revisorer alle kender deres kunder indgående. Derfor er netop identifikation bygget ind i Concordiums protokol.

“Man kan ikke være på Concordium-netværket, uden at man har været igennem et sikkerhedstjek. Du kan hverken sende eller modtage en af vores møntenheder. Der adskiller vi os fra Bitcoin – og en række andre kryptovalutaer – hvor man stadig kan lave en konto uden at identificere sig,” siger Lars Seier Christensen.

“Det er hele essensen i det her projekt. Vi vil bygge noget, som lovgivere, banker og industriledere vil bruge, og det kræver at alle love og reguleringer kan overholdes. Vi er de eneste, der bygger det ind på protokol-nivaeu. Det gør en kæmpe forskel,” siger Lars Seier Christensen.

Et 30-mand stort hold bestående af kryptografer, kommercielle kapaciteter, matematikere og softwareudviklere arbejder på højtryk på at få Concordium og møntenheden GTU klar til en nært forestående betatest. Den endelige lancering ligger et par år inde i fremtiden.

“De færreste ved det, men nogle af de dygtigste kryptografer – der faktisk har bidraget til noget af Bitcoins originale teknologi – sidder på Aarhus Universitet. Dem har vi med på holdet, og så har vi forskere fra ETH-universitet i Zürich. Vi har nogle af verdens førende kryptografer og matematikere indenfor det her felt med på projektet,” siger Lars Seier Christensen.

“En løsning på jagt efter problemer”

Der ligger et massivt, slumrende marked og venter på at blive vækket af den kryptovaluta, der fanger finanssektorens tillid. Når det sker, anslår analysevirksomheden, Gartner, at et opvågnet marked vil nå en samlet værdi 3,1 billioner dollars på verdensplan. Men det kræver et mentalitetsskifte, hvis bankerne skal med.
“En ting, der altid har været bizart for mig, er, at de “gamle” banker bruger enorme summer på at udvikle egne løsninger, mens der ofte sidder nogen på den anden side af gaden og laver præcis det samme. Men det kan de ikke indenfor det her område, det er for omfattende,” siger Lars Seier Christensen.

Han sammenligner blockchain-netværk med internettet. Ikke kun i forhold til potentialet, men også kompleksiteten, og det ville ingen bank sætte sig ned og udvikle selv.

Qua hans fortid indenfor finansverden er det nærliggende at tro, at det primært er det finansielle marked Concordium og GTU henvender sig til, men anvendelsesmulighederne rækker længere. Lige nu er projektet stadig “en løsning, der leder efter problemer,” siger Lars Seier Christensen og tilføjer: “og dem er der rigeligt af i mange brancher.”

“Vi kigger på use cases i en række sektorer. Alt, hvad der indebærer udveksling af beskeder, transaktioner og tracking af produkter, kan vi gøre sikrere, hurtigere og mere kosteffektivt. Vores ambition er at bygge en infrastruktur, som andre kan operere oven på. Det er vigtig innovation, der kommer til at spille en rolle i rigtig mange sammenhænge,” siger Lars Seier Christensen.

Protokol Faktaboks

En protokol er et sæt af regler, som to eller flere parter er blevet enige om. Mennesker indgår konstant protokol-aftaler med hinanden lige fra skolegården til dansegulvet – det er spillereglerne.

Nogle kryptovalutaer deler protokoller, men Concordiums bliver altså bygget fra bunden op.

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Økonomi Sponseret indhold af: PA Consulting Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Økonomi Sponseret indhold af: Willis Towers Watson Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab Nye skandaler vil ramme finanssektoren i takt med, at hackere og svindlere bliver dygtigere. Derfor er risikoberedskabet vigtigere end nogensinde før. Kundernes tillid...