13. november, 2018

Ny direktør vil vise vejen til en GOD investering

“De private investorer skal stå sammen og stille tydelige krav til de børsnoterede selskaber”, sådan lyder målsætningen fra den nye direktør i Dansk Aktionærforening.

Mikael Bak har stået i spidsen for Dansk Aktionærfore­nings 13.000 medlemmer siden september 2018, og målet for hans indsats er klart: “Vi vil gerne have flere private danske investorer til at melde sig ind i vores forening. Både for at få uddannelse, events og analyser, men bestemt også for at støtte det store arbejde, som vi gør blandt andet på selskabernes generalforsamlinger”.

Mikael Bak

Mikael Bak fortæller, at Dansk Aktionærforening hvert år er til stede på mere end 50 generalforsamlinger i børsnoterede selskaber rundt om i landet. Her går en repræsentant fra foreningen på talerstolen for at stille kritiske spørgsmål til selskaberne på vegne af de private investorer.

For at styrke arbejdet har Mikael Bak introduceret et helt nyt koncept, som han kalder “Vejen til en GOD investering”. Det handler om fokus gennemsigtighed, ­ordentlighed og dygtighed, hvor de tre forbogstaver tilsammen danner ordet, GOD. “Alle selskaber vil opleve perioder med modgang og kursfald, og særligt her er der behov for at vi kan stille tydelige forventninger om netop disse tre faktorer.”, udtaler Mikael Bak.

Konceptet for en GOD ­investering:

G for Gennemsigtighed:
De private investorer har krav på at relevante informationer, der kan have betydning for både køb og salg af selskabets aktier skal være tilgængelige for alle aktionærer. Ifølge Mikael Bak er der en god tradition for, at danske børsnoterede selskaber har god disciplin, når det gælder om at leve op til netop kravet om gennemsigtighed, men det sker dog, at man ser selskaber, som har uklare årsrapporter eller som undlader at offentliggøre oplysninger, som de burde have oplyst.

O for Ordentlighed:
Ordentlighed er ifølge Mikael Bak ikke et ord, der bliver brugt ofte, men det beskriver præcist, hvad mange aktionærer ønsker sig. “Ordentlighed dækker over en forventning om, at vi skal kunne stole på, at ledelsen altid tager etik og moral alvorligt. Det kan det knibe med nogle gange. Seneste savnede vi en større grad af ordentlighed i Danske Banks håndtering af hvidvask-sagen”. Ifølge Mikael Bak handler ordentlighed også om, at de almindelige aktionærer kan stole på en fair værdiansættelse, når et nyt selskab går på børsen. Ordentlighed kan også komme i fokus, hvis ledelsen begunstiger sig selv med uforholdsmæssigt høje lønninger eller optioner.

D for Dygtighed:
“Det er en kendt sag, at en dygtig ledelse kan få selv et halvdårligt produkt til at vækste, mens det modsatte sjældent er tilfældet. Selskabernes evne til at finde de talentfulde og ekstraordinært dygtige ledere er det, der for alvor gør forskellen, når der skal skabes afkast”, lyder det fra Mikael Bak. “Vi skal huske fejre de mange dygtige ledere, som vi har rundt om i de danske selskaber. Dygtighed og talent er den vigtigste faktor både i medgang og modgang”.

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Økonomi Sponseret indhold af: PA Consulting Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...