Foto: Colourbox

13. november, 2018

Uvildig rådgivning er en god investering

Mens bankerne taber terræn på troværdighed, vinder uvildig rådgivning frem – og med god grund når der bliver regnet på, hvad der kan betale sig. Hvis ikke omkostningerne ved investering skal overstige afkast og æde af formuen, er det om at holde dem nede.

Tekst: Katrine Krebs

Vil du helst betale 48.000 eller 20.000 om året i investeringsomkostninger? Spørgsmålet er let at svare på for de fleste, og opmærksomheden på de store forskelle i omkostninger er da også i tiltagende fokus hos forbrugerne.

På den lange bane kan det sjældent betale sig at jagte de hurtige gevinster

John Halse Petersen, indehaver og finansiel rådgiver, FinansHuset-Viborg ApS

Eksemplet ovenfor er dugfrisk fra FinansHuset-Viborg ApS, hvor en private banking kunde betalte 2,64 procent af sin pension i omkostninger. Hvert eneste år. Efter uvildig rådgivning og omplacering af formuen vil omkostningerne udgøre 1,1 procent det første år og herefter 0,8 procent.

Tænk langsigtet

”Forbrugerrådet TÆNK” anbefaler, at forbrugerne ikke acceptere over 10.000 kroner i årlige omkostninger for hver million, altså maksimalt én procent. Faktum er bare, at det gør de fleste bankkunder, for her er omkostningerne i gennemsnit mellem 1,5 og 2,5 procent. For en portefølje på en million svarer det til mellem 15.000 og 25.000 kroner om året,” opridser John Halse Petersen, der er indehaver og finansiel rådgiver hos FinansHuset-Viborg ApS.

Her udgør de årlige omkostninger til sammenligning mellem 0,6 og 1,2 procent om året afhængig af, hvilke indeks og investeringsfonde, der bliver fulgt. Hos Finanshuset-Viborg ApS er der ret klare holdninger til, hvad der kan betale sig, fortæller John Halse Petersen.

”Hvad der giver størst nettoafkast, ved ingen, før året er omme, men vi anbefaler altid at investere hovedsageligt i passivt forvaltede indeksfonde og følge markedets gennemsnit. På den lange bane kan det sjældent betale sig at jagte de hurtige gevinster,” mener John Halse Peteresen og uddyber:

”Dansk Aktionærforening sammenligner løbende investeringsfonde, og deres undersøgelse viser, at for de første tre kvartaler af 2018 har de passivt forvaltede fonde givet 4,15 procent i afkast mod 1,15 procent hos de aktivt forvaltede. Indrømmet, 2018 har været et specielt år på aktiemarkedet, men vi har ikke bankernes iver efter aktive investeringer, hvor hver handel jo også koster”.

Flere vil vælge uafhængige rådgivere

Det lange perspektiv bliver også foretrukket hos konkurrenter. Finanshuset i Fredensborg har base i Fredensborg og Århus og tilbudt uvildig rådgivning i over 25 år. Her starter hver ny kunderelation med op til en halv times forventningsafstemning for at sikre sig, der er basis for et positivt og langvarigt samarbejde.

Hvis vi ser fem til ti år ud i fremtiden, tror jeg, det er lige så normalt at få uvildig rådgivning fra uafhængige finanshuse frem for at bruge sin bank

Kim Valentin, Finanshuset, Fredensborg

”Vi har kun været her så længe, fordi vi altid har kundernes interesse for øje og er totalt uvildige. Vi ser en tendens til, at kunderne ønsker at frigøre sig fra bankernes kasketrådgivning, der ofte tjener dem selv bedst,” siger Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg og kommer med en forudsigelse:

”Hvis vi ser fem til ti år ud i fremtiden, tror jeg, det er lige så normalt at få uvildig rådgivning fra uafhængige finanshuse frem for at bruge sin bank. Det er det allerede i blandt andet Holland og England, hvor der er langt mere tradition for det. Investeringsrådgivning bør endvidere ikke koste mere end cirka en halv procent af formuen om året, og vi kan lande længere nede for de store formuer”.

Investeringsrådgiveren peger også på, at der er behov for den harmonisering af beskatningen på henholdsvis danske og udenlandske investeringsfonde, som er lovet på frie midler.

”Enhver der bygger hus, sørger for at få sig en uvildig rådgiver, fordi de færreste selv kan gennemskue alle detaljerne i et byggeri. Det samme gælder din privatøkonomi, og der er klart en kulturændring på vej blandt bank- og pensionskunderne. Vores kunder ønsker uafhængig rådgivning i forhold til alle formuedele på én gang for at sikre sig, at formuen bliver investeret klogt og uden urimelige omkostninger og med et fornuftigt afkast. Og det får de hos os,” afrunder Kim Valentin.

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Økonomi Sponseret indhold af: PA Consulting Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...