Kristian Jensen (V)

13. november, 2018

Verdensmål sikrer bæredygtige ­investeringer

Tekst: Kristian Jensen (V), Finansminister

Bæredygtighed vil være et kerneelement i fremtidens investeringer. For alle. Det er ikke min påstand, men Larry Finks. Han er CEO for Blackrock – verdens største kapitalforvalter. Med de 17 verdensmål er der sat en retning for den globale udvikling frem mod 2030 for stater, civilsamfund og virksomheder, herunder kapitalforvaltere og investeringsfonde. Nogle vil måske spørge sig selv, hvad verdensmålene har med investeringer at gøre. Svaret er en hel del.

 Bæredygtige investeringer indebærer ikke, at man skal renoncere på afkast. Der er de sidste 40 år udført mere end 2.200 studier af sammenhængen mellem finansielle resultater og såkaldte ESG-kriterier (Environment, Social og Governance). Et studie udført i samarbejde mellem forskere og Deutsche Asset & Wealth Management kiggede på samtlige studier og fandt, at 90 pct. af studierne viste, at ESG-kriterier var positive eller neutrale i forhold til finansielle resultater. Og ifølge den schweiziske bank UBS har MSCI’s ESG-indeks siden 1990 leveret bedre afkast end det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks – hhv. 11,2 pct. og 10,7 pct.

Der er altså gode grunde til at beskæftige sig med bæredygtige investeringer. Men det kræver, at bæredygtighed tænkes ind i kerneforretningen. Verdensmålene er oplagte at tage udgangspunkt i, når bæredygtighed skal operationaliseres i praksis. Men det kræver nytænkning. Det er også en del af baggrunden for, at FN’s udviklingsprogram (UNDP) i samarbejde med bl.a. Oxford University har lanceret et initiativ, der skal øge de private investeringer i verdensmålene.

Muligheden for at tjene penge på at investere bæredygtigt styrkes af, at de unge generationer er mere optagede af bæredygtighed end tidligere generationer. Ifølge en rapport fra kapitalforvalteren Fidelity angiver 77 pct. af velhavende ”millennials” (årgange fra 1980’erne og 1990’erne), at de investerer i virksomheder, som prioriterer deres miljømæssige og sociale aftryk. Blandt efterkrigsgenerationerne er det kun 30 pct. Den forskel skal ses, i lyset af at der ifølge Deloitte de kommende 15 år alene i USA vil blive arvet aktiver for en værdi i omegnen af 24 billioner USD. Det vil være udtryk for rettidig omhu, at vi alle omstiller os til en mere bæredygtig virkelighed. Hvis du ikke er miljømæssigt og socialt bæredygtig, så vil du heller ikke være økonomisk bæredygtig fremover. Derfor skal verdensmålene være med i alle investeringer.

 Vi er godt med i Danmark, og Larry Fink fremhæver også de nordiske lande. Regeringen vil gerne understøtte bæredygtige investeringer. Både i Danmark og i udlandet. Herhjemme har regeringen sammen med alle Folketingets partier indgået en ny energiaftale, der sætter rammerne for massive investeringer i den grønne omstilling i Danmark de kommende år. Herudover har regeringen indgået aftale om en ny investeringsfond, der skal styrke sociale indsatser, og vi har også gjort det lettere at investere ved at indføre en ny aktiesparekonto. Den danske stat er samtidig hovedaktionær i verdens førende selskab indenfor havvind, Ørsted, som gennem investeringer i grøn teknologi er blevet et af Danmarks mest værdifulde selskaber. Internationalt har vi lanceret en Verdensmålsfond i samarbejde med danske pensionskasser, som skal mobilisere investeringer i verdensmålsrelaterede projekter i udviklingslandene. De bæredygtige afkast er derude. Det er blot om at gribe ud efter dem.

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Økonomi Sponseret indhold af: PA Consulting Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...