Sponseret indhold af: SDU

Eftertragtede studerende. Der er stor mangel på ­elektronikingeniører. Det skal den nye uddannelse afhjælpe.

27. december, 2018

Center for Industriel ­Elektronik – et fyrtårn inden for energieffektive teknologier

Center for Industriel Elektronik – et fyrtårn inden for energieffektive teknologier
SDU, Danfoss, LINAK, Region Syddanmark og Sønderborg Kommune gik sidste år sammen om at etablere Center for Industriel Elektronik (CIE). Centeret indeholder forsknings- og testfaciliteter på internationalt topniveau og uddanner samtidig lige ­præcist de elektronikingeniører, som industrien efterspørger.

Et unikt samarbejde blev indgået sidste år, da fem offentlige og private virksomheder i Region Syddanmark sagde ”En for alle og alle for en”, og på den vis indgik en musketered om at etablere CIE. Parterne – SDU, Danfoss, LINAK, Region Syddanmark og Sønderborg Kommune – nøjedes dog ikke med at love hinanden troskab og loyalitet, men fulgte også ordene op med en investering på 35 millioner kroner hver – 175 millioner kroner i alt.

Den nye CIE-bygning kommer til at ligge i forlængelse af den arkitektoniske perle, Alsion, som i forvejen huser SDU Sønderborg.

”Center for Industriel Elektronik er en del af sektionen SDU Electrical Engineering og hviler på tre ben: Uddannelse, forskning og industrielle ydelser,” siger Prof. Horst-Günter Rubahn, leder af Mads Clausen Instituttet, som huser CIE.

”Vi glæder os utrolig meget over, at vi har fået denne enestående mulighed for at udvide Mads Clausen Instituttets aktiviteter til gavn af vores samfund. ”

Vækstlokomotiver skal holde ­dampen oppe

Bag etableringen af CIE ligger en historie, som er lige dele sød, lige dele bitter. Succes har det nemlig ind i mellem med at bide sig selv i halen. Syddanmark har en exceptionel styrkeposition inden for energieffektive teknologier; især omkring Sønderborg er der et stærkt økosystem og stor koncentration af virksomheder. Branchen eksporterer for 34. mia. kroner årligt. Til sammenligning eksporterer svineindustrien i Danmark for 27 mia. kroner om året.

Når det kommer til industriel elektronik og effektelektronik, så bliver vi et fyrtårn. Et samlingspunkt

Thomas Ebel, lektor og leder for CIE. Foto: Lone Petersen.

To af CIE-parterne, Danfoss og LINAK, er nogle af landets største eksportlokomotiver inden for energieffektivisering. I øjeblikket buldrer de to virksomheder afsted med så meget fart på, at prognoser siger, de kommer til at mangle 800 elektronikingeniører inden for en årrække. Derfor er det helt essentielt, at CIE udbyder elektronikuddannelser på alle universitetsniveauer.

”På den måde imødekommer vi den mangel på kvalificeret arbejdskraft som virksomhederne i området oplever. Fordi vi arbejder så tæt sammen med industrien, kan vi tone vore studerende med lige netop de kompetencer, industrien efterspørger. Virksomhederne får direkte adgang til en helt enestående talentmasse,” siger leder for CIE, lektor Thomas Ebel.

Forskning i verdensklasse

Så vidt CIE’s første ben: uddannelse. Udover førsteklasses ingeniørdimittender, vil de lokale virksomheder også kunne erhverve sig værdifuld viden fra Center for Industriel Elektronik, som kommer til at huse en internationalt anerkendt forskergruppe. Det leder os videre til CIE’s andet ben: forskning.

”Virksomhederne skal se os som en forlængelse af deres udviklingsafdeling,” betoner Thomas Ebel.

De fysiske rammer for CIE, en helt ny bygning i forlængelse af SDU’s campus i Sønderborg, er skudt op ad jorden. I november blev der afholdt rejsegilde, og til sommer er CIE-bygningen helt klar til brug. Den nye CIE-bygning er finansieret af LINAK og Bitten & Mads Clausens Fond og kommer til at huse laboratorier og test­faciliteter til det nye center. Tilsæt dertil over 30 forskere i absolut topklasse, og så har du ifølge lektor Thomas Ebel en opskrift, som ikke blot kommer til at give regio­nen og de lokale virksomheder, men hele industrien for energieffektivisering et løft.

”Når det kommer til industriel elektronik og effektelektronik, så bliver vi et fyrtårn. Et samlingspunkt. Hvis du f.eks. vil vide noget om det nyeste inden for passive komponenter, så skal vi være dit første nummer på din speed dial-liste. Vi har eksperterne og vi ligger inde med den dybe viden, som et universitet kan byde ind med,” siger lektor Thomas Ebel.

Unikke laboratorier

Center for Industriel Elektronik kommer til at byde på et stort antal projektrum og laboratorier med hvert sit specifikke formål inden for områder som effektelektronisk konvertering, simulering, EMC-tests, aktuatorer og meget mere. Som eksempel kan fremhæves et laboratorie, som er bygget til at stress-teste elektroniske komponenter.

”Her kan vi udsætte elektroniske komponenter, som f.eks. er tiltænkt biler, for forhold, som ikke blot er sammenlignelige med de forhold komponenterne er udsat for i en kørende bil, men også langt mere ekstreme i forhold til varme, kulde og rystelser. ”

Rent faktisk udsættes komponenterne for så voldsomme rystelser, at det har været nødvendigt at bygge et ekstra særskilt fundament til netop dette laboratorie, så nabolaboratorierne med fintfølende nano-udstyr ikke forstyrres eller lider skade.

Ny standard for samarbejde ­mellem industri og universitet

Engang var et universitet et lukket kredsløb, men den tid er forbi, hvor universiteterne stod som ensomme elfenbenstårne. Heldigvis for det. SDU har for længst forpligtiget sig til at være en aktiv del af samfundet og formidle den viden, som universitetets forskere frembringer. Det leder os til det tredje og sidste ben som CIE hviler på: Industrielle ydelser.

SDU’s undervisning lægger vægt på hands-on opgaver og tæt kontakt med underviser.

”Virksomheder har en lang række af muligheder for at samarbejde med os. Det kan være med de studerende i form af semesterprojekter, praktikanter, bachelor- og kandidatopgaver. Men det kan også være forskningssamarbejde, hvor universitet og virksomheden går sammen om at søge offentlige eller private fondsmidler,” siger lektor Thomas Ebel.

Han tilføjer, at viden og nye fremskridt i stigende grad skabes i et samarbejde mellem forskere og eksterne samarbejdspartnere om konkrete problemstillinger og udfordringer.

CIE udbyder endvidere konsulent­bistand, hvor forskere kan byde ind med specialviden om et givent emne. Det er også muligt at få testet og analyseret komponenter, ligesom man kan leje det højteknologiske udstyr, som den nye CIE-bygning kommer til at huse. CIE tilbyder også skræddersyede seminarer til virksomheder, der ønsker at videre­uddanne deres medarbejdere.

”I bund og grund handler det om at være smartere. Vi kan hjælpe industrien med at lave deres komponenter mindre og mere kompakte. Vi kan hjælpe med at reducere produktionsomkostningerne. På den måde er vi med til at fastholde og forbedre virksomhedernes konkurrence­evne. I sidste ende betyder dette, at vi fastholder og skaber job i regionen,” slutter lektor Thomas Ebel.
Den nye CIE-bygning på omkring 3300 kvadratmeter står klar til brug i juni 2019. I august vil de nye projektlokaler og laboratorier blive taget i brug. Der er allerede optaget 23 ingeniørstuderende på den nye elektronikuddannelse. Der arbejdes med et støt stigende optag over de næste 10 år, så SDU, når planen er udfoldet, kan optage mere end 150 studerende årligt inden for uddannelser i industriel elektronik.

Fakta

Leder med solid industriel erfaring
Lektor Thomas Ebel har arbejdet ved Siemens i Tyskland og Italien og kommer til SDU fra en toppost i den tyske virksomhed FTCAP GmbH, hvor han har været administrerende direktør siden 2011. Han overtog posten d. 15. august 2018 efter leder af Mads Clausen Instituttet, Prof. Horst-Günter Rubahn.

Uddannelserne godt i gang
To af de tre nye ingeniøruddannelser har optaget de første studerende allerede i år, mens den tredje, en kandidatuddannelse, starter næste år.

Mangel på arbejdskraft
I Sønderborgområdet bliver der brug for at ansætte knap 1400 akademikere inden 2020, men det vurderes, at det med den nuværende udvikling kun er muligt at skaffe 600.
Der kommer altså til at mangle 800 akademikere, og det er især ­ingeniører inden for især elektronik, mekatronik og it.

Millioninvestering i bygning
Bitten & Mads Clausens Fond og LINAK har skudt mellem 60 og 80 mio. kroner i opførelsen af den fem etager og omkring 3300 kvadratmeter store bygning til CIE, som placeres syd for de øvrige blokke af Alsion.

Vigtige netværk
CIE er blevet optaget som kompetence-center ved European Cluster Power Electronics, ECPE. Som det første universitet nogensinde er CIE også blevet en del af det vigtige netværk EPCIA (European Passive Component Industri Association). CIE har desuden været med til at stifte netværket LE.SH (Netzwerk Leistungs Elektronik Schleswig Holstein).

Flere artikler

Industri 4.0 sætter krav til Smart Produktion

Industri 4.0 sætter krav til Smart Produktion

Produktion Sponseret indhold af: AAU Industri 4.0 sætter krav til Smart Produktion Automation er nøgleordet når det kommer til Industri 4.0. Men dansk industri har nogle helt særlige karakteristika der sætter krav til en særlig tilgang til Industri 4.0...

Innovationsfabrik på vej

Innovationsfabrik på vej

Produktion Sponseret indhold af: AAU Innovationsfabrik på vej I Nordjylland er der masser af industri og udvikling, og nu starter AAU sammen med erhvervslivet Innovation Factory North op – et sted hvor udvikling, innovation og forskning skal arbejde tæt...

Trekantområdet har store ambitioner

Trekantområdet har store ambitioner

Produktion Sponseret indhold af: Trekantomraadet Trekantområdet har store ambitioner Trekantområdet er Vestdanmarks vigtigste vækstcenter og hele Danmarks produktionscentrum. For at understøtte og styrke væksten har områdets syv kommuner forenet kræfterne...

Fingernem robot sikrer guld til SDU-forskere

Fingernem robot sikrer guld til SDU-forskere

Produktion Sponseret indhold af: SDU Fingernem robot sikrer guld til SDU-forskere Robotforskere fra SDU har udviklet robotter, som er så rappe på fingrene, at de kan tage små skruer og skrue dem fast med en skruetrækker. Forskerne bag de banebrydende...

’Same Day Dentist’ med 3D print teknologi

’Same Day Dentist’ med 3D print teknologi

Produktion Sponseret indhold af: Damvig ’Same Day Dentist’ med 3D print teknologi Nye teknologier gør, at tandlæger i dag kan levere smukkere, bedre og billigere tænder. Med 3D printteknologi kan ydelser som kroner og facader, som det før tog uger at få...

Produktion skal kunne ramme ­individuelle behov

Produktion skal kunne ramme ­individuelle behov

Produktion Sponseret indhold af: B&R Produktion skal kunne ramme ­individuelle behov Det kræver fleksibilitet at kunne levere de ­individuelt tilpassede ­produkter, forbrugerne i tiltagende grad ­efterspørger. ­B&R Industrial Automation har...