Sponseret indhold af: Trekantomraadet

Skoleklasse på virksomhedsbesøg hos DuPont Nutrition Biosciences ApS.

27. december, 2018

Trekantområdet har store ambitioner

Trekantområdet er Vestdanmarks vigtigste vækstcenter og hele Danmarks produktionscentrum. For at understøtte og styrke væksten har områdets syv kommuner forenet kræfterne i organisationen Trekantområdet Danmark, der blandt andet skaber endnu bedre forhold for erhvervslivet. Vi har set nærmere på samarbejdet, der inkluderer alt fra fælles jobformidling til uddannelser med industrifokus og adoption af skoleklasser.

Erhvervslivet i Trekantområdet: Vi er nok en smule forkælede

Når alt fra borgmestre til jobcentre og uddannelsesinstitutioner står på pinde for én, er det ingen sag at være erhvervsleder, lyder det fra lokal direktør.

Feterede er lidt for stærkt et ord. En smule forkælede er nok mere passende.

Det er direktør for Billund-virksomheden Zebicon A/S, Jeppe H. Laursen, der leder efter det ord, der bedst beskriver forholdene for erhvervslivet i Trekantområdet.

”Ja, jeg tror godt, man kan sige, at vi er temmelig forkælede, smiler han. Både fra kommunernes, jobcentrenes og fra uddannelsesinstitutionernes side er der meget stor opmærksomhed på at skabe gode forhold for erhvervs­livet. Og det er vi selvfølgelig rigtig glade for.

For en virksomhed som Zebicon, der er specialister inden for 3D scanning og industriel måleteknik, betyder det bl.a., at man med en forespørgsel på det lokale jobcenter kan forvente at blive taget særdeles alvorligt.

”Det samme gør sig i øvrigt gældende, hvad angår Billund Erhvervsfremme og kommunen i øvrigt,” fortæller Jeppe H. Laursen.
”Dertil kommer, at uddannelsesinstitutionerne i området er meget lydhøre. Historier om læreanstalter, der mere eller mindre lever i deres egen lille verden, kan vi overhovedet ikke genkende her. Her har man antennerne ude og er meget lydhøre overfor virksomhedernes behov.”

Give and take – med politisk stjernestøv

På trods af de mange rosende ord er Jeppe H. Laursen ikke engang nået til områdets borgmestre, der også spiller en særlig rolle. De kommer nemlig hellere end gerne ud og drysser lidt lokalpolitisk stjernestøv omkring sig, når områdets virksomheder afholder events.

”Dermed kan man roligt sige, at der er et tydeligt politisk fokus på erhvervslivet, og på de rammer, vi har. Når det er sagt, så er det selvfølgelig også et ”give and take-forhold”, hvor vi som virksomheder også leverer. Og det gør vi hellere end gerne.

Et godt eksempel, er den såkaldte Techtour Studiedag, som en række af områdets virksomheder og Billund Erhvervsfremme står bag. Det er et slags åbent hus-arrangement, hvor studerende indbydes til at besøge virksomhederne og på den måde få et indblik i, hvad der gemmer sig bag titler som f.eks. værktøjsmager og produktionsteknolog.

”Det er et forsøg på at synliggøre de karrieremuligheder, der findes i industrien, og på den måde fastholde de unge på deres uddannelser og i området. Af samme grund er vi også med i et forløb, hvor 53 folkeskoleklasser i Trekantområdet smedes sammen med lokale industrivirksomheder. Vi mødes så med klassen to gange om året, og giver dem et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i en industrivirksomhed.”

”Det politiske fokus og virksomhedernes egne anstrengelser betyder, at man i Trekantområdet er meget mindre udfordret med hensyn til rekruttering, end så mange andre steder,” vurderer Jeppe H. Laursen.

”Ja, det er jeg helt overbevist om. Som virksomheder har vores opgave været at gøre os lækre overfor potentiel arbejdskraft. Og med den opmærksomhed og imødekommenhed, vi oplever, har det ikke været særlig svært,” lyder det.

Trekantområdet ­Danmark

Trekantområdet Danmark er landets ældste business ­region. Samarbejdet mellem de 7 kommuner i Trekantområdet har den klare mission at understøtte væksten i Trekant­området. Visionen er at styrke området som Vestdanmarks vigtigste vækstcenter og Danmarks ­produktionscentrum

Ny linje på Maskinmesterskolen sikrer ledere til industrien

Fredericia Maskinmesterskole har i samarbejde med virksomheder i Trekantområdet oprettet valgfagslinjen
”Industri og Ledelse”. Resultatet er populært – både blandt studerende og i industrien.

Torben Dahl, rektor, Fredericia ­Maskinmesterskole

Når studerende på Fredericia Maskinmesterskole når frem til næstsidste semester, vælger over halvdelen af dem at følge den nyoprettede valgfagslinje Industri og Ledelse.

”Linjen er dermed den mest populære af skolens tre linjer,” fortæller rektor Torben Dahl.

”Der er meget stor interesse for teknisk ledelse i industrien, hvilket formentlig også siger noget om de studerendes forventninger til den efterfølgende jobsituation.”

For oprettelsen af den nye linje kom langt fra ud af den blå luft.

Tværtimod var der hos Trekantområdets mange produktionsvirksomheder et udtalt ønske om flere kandidater med ledelseskompetencer indenfor områder som digitalisering, automatisering og robotteknologi.

Det ønske var maskinmester­skolen lydhør overfor, og der blev hurtigt nedsat et advisory-board og afholdt en række workshops hvor lokale virksomheder blev inviteret til at komme med input til valgfagslinjens indhold.
”Det betyder, at vi fik stykket et rigtig godt uddannelsesforløb sammen, som udstyrer de studerende med de kompetencer, erhvervslivet efterspørger. Det er en win-win for begge parter og også for hele Trekantområdet, siger Torben Dahl.

Industri og Ledelse blev for første gang udbudt i august 2018

Industrien viser skoleelever vejen – karrierevejen

I Trekantområdet knyttes skoler og virksomheder sammen i længerevarende forløb. Målet er at øge både ­elevers og læreres kendskab til karrieremulighederne i industrien.

Ikke færre end 53 femteklasser fra Trekantområdet indgår lige nu i et såkaldt adoptionsforløb med lokale virksomheder. Det betyder, at skoleklasserne to til fire gange om året ­besøger virksomhederne, der udfordrer dem med relevante opgaver, og åbner deres øjne for fremtidige karriere­muligheder.

Ifølge chefkonsulent og projektleder i Trekantområdet Danmark, Peter Engel-Andreasen, var det nødvendigt at sætte ind med en akut indsats:

”Situationen for rigtig mange skoleelever i hele Danmark er, at de har et meget begrænset kendskab til arbejdspladserne i industrien. Mange tror, det er noget med beskidte og farlige jobs, der til og med er dårligt betalt – og intet kunne jo være mere forkert. Det er anledningen til, at vi har etableret projektet ”Industrien som Karrierevej”.

”Og projektet har både været en succes for elever og virksomheder,” fortsætter ­Peter Engel-Andreasen.

”Eleverne er superbegejstrede og vi hører fra både forældre og lærere, at besøgene er noget, der gør indtryk. Og fra virksomhedernes side er reaktionen faktisk den samme. Vi har næsten ingen, der har takket nej til at deltage.

Ud over at få præsentere sig selv for eventuel fremtidig arbejdskraft har eleverne nemlig også løst konkrete opgaver for flere af virksomhederne.

”Et rigtig godt eksempel er en virksomhed, der havde et problem med, at deres gule sikkerhedsveste forsvandt, fordi folk glemte at tage dem af, når de forlod stedet. Virksomheden spurgte så eleverne, om de kunne se en løsning på problemet – og det kunne de. I dag hænger der så et spejl på udgangsdøren, så man ikke kan undgå at se det, hvis man har en vest på. Jeg er ikke sikker på, at man havde forventet, at eleverne ville komme op med så effektiv en løsning, men det gjorde de altså,” smiler Peter Engel-Andreasen.

FAKTA

Ud over adoptionsforløb for 5. klasser, indeholder ­projektet også samarbejdsaftaler ­mellem 10. klassecentre og virksomheder. I 10. ­klasses centeret i Haderslev har det f.eks. medført, at 26 ud af 120 elever har indgået en ­praktik­aftale med virksomhederne.

Dertil kommer særlige besøgsrunder i industrien for UU-vejledere og lærere samt undervisnings- og vejlednings­materiale for 7.-9. klasse.

Se mere på industriensomkarrierevej.dk

26 krudtugler indtog smedeværksted i Vejen

Der blev produceret lysestager på livet løs, da 26 elever fra 5A på Askov/Malt skole besøgte BH Smede i ­Vejen.
Indehaveren, Brian Hansen, er en af de mange virksomhedsledere i Trekantområdet, der har sagt ja til at få besøg af én skoleklasse et par gange om året.

Og den beslutning har han ikke ­fortrudt.

”Vi vil jo rigtig gerne åbne podernes øjne for, at man faktisk kan have et rigtig udmærket liv som smed. Og vurderet ud fra den gejst og interesse både piger og drenge udviste, tror jeg, de forstod budskabet,” smiler Brian Hansen.

Ved besøget indledte en svend og en lærling med at fortælle om deres ­arbejde, og efterfølgende drejede det sig altså om at producere lysestager til far og mor.

”De hjalp med til at standse huller, presse kanter og svejse, så jeg tror, de havde en rigtig god og anderledes dag. Det havde vi i hvert fald her på værkstedet,” lyder det fra Brian Hansen.

Jobcenter-samarbejde ­giver effektiv rekruttering

Virksomheder i Trekant­området kan med et enkelt opkald til det lokale job­center få det fulde overblik over ledig ­arbejdskraft i samtlige af områdets syv kommuner.

”Og jobcenter-samarbejdet, der går under betegnelsen Job7, er en succes,” fortæller arbejdsmarkedschef i Jobcenter Vejle, Birgit Thorup.

”Det betyder, at vi rekrutterer til virksomhederne i et større område, og at indsatsen dermed bliver langt mere effektiv. Faktisk rekrutterer vi omkring 15 procent af kandidaterne udenfor det enkelte jobcenters eget område.”
Men Job7 har også rigtig gode erfaringer med fælles opkvalificeringskurser.

”For at imødegå manglen på elektrikere, har vi f.eks. stykket en række AMU-kurser sammen, så man på kort tid kan komme til at arbejde som kabelmontør. Det er et blandt mange initiativer, der har løst akutte rekrutteringsproblemer,” siger Birgit Thorup.

Flere artikler

Industri 4.0 sætter krav til Smart Produktion

Industri 4.0 sætter krav til Smart Produktion

Produktion Sponseret indhold af: AAU Industri 4.0 sætter krav til Smart Produktion Automation er nøgleordet når det kommer til Industri 4.0. Men dansk industri har nogle helt særlige karakteristika der sætter krav til en særlig tilgang til Industri 4.0...

Innovationsfabrik på vej

Innovationsfabrik på vej

Produktion Sponseret indhold af: AAU Innovationsfabrik på vej I Nordjylland er der masser af industri og udvikling, og nu starter AAU sammen med erhvervslivet Innovation Factory North op – et sted hvor udvikling, innovation og forskning skal arbejde tæt...

Fingernem robot sikrer guld til SDU-forskere

Fingernem robot sikrer guld til SDU-forskere

Produktion Sponseret indhold af: SDU Fingernem robot sikrer guld til SDU-forskere Robotforskere fra SDU har udviklet robotter, som er så rappe på fingrene, at de kan tage små skruer og skrue dem fast med en skruetrækker. Forskerne bag de banebrydende...

’Same Day Dentist’ med 3D print teknologi

’Same Day Dentist’ med 3D print teknologi

Produktion Sponseret indhold af: Damvig ’Same Day Dentist’ med 3D print teknologi Nye teknologier gør, at tandlæger i dag kan levere smukkere, bedre og billigere tænder. Med 3D printteknologi kan ydelser som kroner og facader, som det før tog uger at få...

Produktion skal kunne ramme ­individuelle behov

Produktion skal kunne ramme ­individuelle behov

Produktion Sponseret indhold af: B&R Produktion skal kunne ramme ­individuelle behov Det kræver fleksibilitet at kunne levere de ­individuelt tilpassede ­produkter, forbrugerne i tiltagende grad ­efterspørger. ­B&R Industrial Automation har udviklet det...