Foto: Waugh Thistleton Architects

20. september, 2018

Fremtidens træbyggeri slår rødder på Building Green

Til trods for at de store danske arkitektvirksomheder netop nu arbejder på mange store træbyggerier, så er der kun ganske få byggeprojekter i træ i Danmark. Men der er inspiration at hente i andre europæiske og nordiske lande, der har været bedre til at bytte til træ som byggemateriale.

Tekst: ­Sanne Lund, Building Green

Rundt om i Europa er det de senere år blevet mere populært at bygge i træ. Det er bæredygtigt og godt for klimaet, men herhjemme halter vi stadig efter. Når Building Green løber af stabelen i Forum i København d. 31. oktober og 1. november, sætter den anerkendte britiske arkitekt Andrew Waugh fokus på træbyggeriets potentiale for klimavenligt og sundt byggeri. Han er partner i Waugh Thistleton Architects og kommer til Building Green i håbet om at kunne inspirere til efterfølgelse og med et klart budskab til branchen:

”Vi er i begyndelsen af en ny æra, hvor træ så småt vinder indpas. Vi er en lille familie af tilhængere, som både er optimistiske og passionerede. Men vi har brug for en familieforøgelse, hvis det virkelig skal batte, lyder det fra britiske Andrew Waugh.

Byggematerialer skal komme igen af sig selv

Waugh Thistleton Architects har i flere år arbejdet med træ som byggemateriale og har en række prominente træbyggerier bag sig. Ved siden af underviser Andrew Waugh britiske arkitektspirer.

Vi skal plante flere træer og stoppe med at bruge materialer, som ikke kommer igen af sig selv.

Andrew Waugh, arkitekt og partner, Waugh Thistleton Architects

”Det er tydeligt at mærke, at den yngre generation på universiteterne ser potentialet i træbyggeri. Det hænger utvivlsomt sammen med, at de mærker klimaforandringerne på nærmeste hold. Der er håb for fremtiden, men vi skal handle nu, hvis vi vil gøre en forskel.

”Vi har opført vores bygninger på samme måde i over hundrede år, og det gør intet godt for klimaet. Derfor er vi nødt til at kigge på vores materialer på en anden måde. Vi skal plante flere træer og stoppe med at bruge materialer, som ikke kommer igen af sig selv. Det efterlader os kun med store huller i vores dyrebare planets overflade”, siger Andrew Waugh.

Mere træ i byggeriet giver mindre CO2-udslip

Mikael Koch er direktør i Træinformation, der rådgiver arkitekter, ingeniører og byggebranchens øvrige aktører om brug af træ i byggeriet. Han ser gode incitamenter for mere træbyggeri i Danmark:

”På flere områder er der medvind i byggebranchen i forhold til at øge træbyggeriet i Danmark. Der er kommet en øget bevidsthed om bæredygtighed i byggeriet, og her er der meget at hente ved at bytte ud med træ. Der er allerede optimeret meget på isolering og energiforbruget i bygningerne, men der er meget at hente på konstruktionerne og mere bæredygtigt byggemateriale”, siger Mikael Koch.

Nemt og tilgængeligt materiale

Et andet incitament til at bygge mere med træ er stor tilgængelighed og en stadigt højere grad af industrialisering af træelementerne.

Der er kommet en øget bevidsthed om bæredygtighed i byggeriet, og her er der meget at hente ved at bytte ud med træ.

Mikael Koch, direktør, Træinformation

”Der kan være lang leveringstid på betonmoduler til byggeriet. Det kan give kortere leveringstid at vælge træ, og derudover vejer træmaterialerne kun 20 % af, hvad beton vejer. Det betyder, at byggeriet bliver mindre tungt, og derfor kan der bygges højere ovenpå en mere skrøbelig undergrund som for eksempel ovenpå en metro. Det giver desuden mindre transport, større løft, mindre støj og hurtigere byggetid”, siger Mikael Koch.

Regler forhindrer ikke træbyggeri

Når det gælder udfordringer i forhold til at omstille byggebranchen til at bruge mere træ, handler det måske delvist om aktørernes forventning om, at det ikke kan lade sig gøre:

”Vi skal have ryddet et par misforståelser af vejen. Folk tror ofte, at brandreglerne forhindrer større træbyggerier, men det gør de faktisk ikke, for træbyggerier er ikke mere brandfarligt end andet byggeri, det skal blot dokumenteres nøje, fortæller Mikael Koch.

Han mener, at vi lade være med at tænke på træ, som noget nyt og brandfarligt, vi ikke plejer at have i vores huse:

”Vi har jo allerede træ i de fleste huse i form af for eksempel tagspær, nu skal vi bare have det ned i konstruktionen i væggene også”, slutter han.

Flere artikler

Vi udvikler fremtidens byer netop nu

Vi udvikler fremtidens byer netop nu

Byggeri Sponseret indhold af: COWI Vi udvikler fremtidens byer netop nu Med den stigende urbanisering får bæredygtig byudvikling øget betydning både herhjemme og i udlandet, siger markedsdirektør Søren Adamsen fra COWI, som alene i Danmark er involveret i...

Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle

Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle

Mobilitet Sponseret indhold af: GoAppified Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle GoAppified er et dansk FinTech selskab der bl.a. har udviklet infrastrukturen for det digitale rejsekort til norske Flytoget, så passageren ikke længere behøver at tage...

Nordjylland viser vej

Nordjylland viser vej

Mobilitet Sponseret indhold af: Region Nordjylland Nordjylland viser vej I Nordjylland har vi med målrettet arbejde gennem mange år udviklet en fælles mobilitetsstrategi, som bakkes op af alle kommuner, trafikselskab og regionen. Vi er stolte af, at...

Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport

Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport

Mobilitet Sponseret indhold af: Aalborg Universitet Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport De populære emner indenfor transport har i mange år været cyklisme og offentlig ­transport, især metroer og ­letbaner. Privatbilisme er også altid et...

Logistik og transport skal bidrage til bundlinien

Logistik og transport skal bidrage til bundlinien

Mobilitet Sponseret indhold af: DTO Logistik og transport skal bidrage til bundlinien Der er store økonomiske gevinster forbundet med at få styr på transport og logistik Tekst: Kristian Hegner Reinau, Lektor i trafik og transport Aalborg Universitet, Leder...