Talent & Diversity Summit 2018, 5. November 2018, ­Centralværkstedet Aarhus

20. november, 2018

Diversitet skal være et middel til at opnå ­virksomhedens strategi – ellers lykkes det ikke

Hvis du tror, diversitet kun handler om en fair fordeling af køn, alder og etnicitet, så har du misforstået noget. Diversitet stikker dybt og kræver en kulturel ændring på arbejdspladsen, som skal understøtte strategien. Det var den store pointe til Talent & Diversity Summit.

Tekst: Sebastian Kjær, Techsavvy

Alle var mødt op i det stive puds, men ellers repræsenterede blandingen af mænd, kvinder, hudfarver og aldre blandt deltagerne meget godt diversitets-temaet til konferencen ”Talent & Diversity Summit” i Aarhus.

“HR er alt, alt for vigtigt til, at man kan overlade det til HR,” sagde Jens Aaløse, koncerndirektør for stakeholder relations i TDC Group, med et grin, da han var på som dagens første taler.

Pointen var, at det ikke er nok at gøre diversitet til en opgave for HR-afdelingen. Opgaven kræver, at hele virksomheden arbejder med diversitet – på tværs af HR, lederniveauer og talenterne i virksomheden.

I stedet for diversitet skal vi tale om, hvordan man kan skabe en inkluderende kultur, hvor alle medarbejdere tør tage risikoen at dele deres ideer og synspunkter uden at blive udstødt af andre

Ahmet Günes, stifter af talentbureauet Lead The Talent

”Man har i alt for mange år arbejdet med diversitet ud fra et perspektiv om, at det er det rigtige at gøre rent samfundsmæssigt. Det mener vi, er det forkerte perspektiv. Hvis det er din bevæggrund, gør du det ikke helhjertet nok, og mange ledere vil synes, det er en byrde oveni deres almindelige arbejde,” mener Ahmet Günes, stifter af talentbureauet Lead The Talent, som stod bag den aarhusianske konference.

Skal diversitet skabe innovation og resultater på bundlinjen, er det en krævende opgave, der skal indgå på øverste, strategisk niveau.

”I Danmark sakker vi i øjeblikket bagud af udviklingen, så der skal ske noget markant anderledes. Vi bliver nødt til at italesætte det på en anden måde og arbejde med kompleksiteten – i stedet for kun at arbejde med køn, alder og etnicitet. Diversitet skal være et middel til at opnå målene i virksomhedens overordnede strategi – ellers kommer det ikke til at fungere,” forklarer Ahmet Günes.

Derfor var han også glad for bredden blandt de 300 fremmødte deltagere, som ud over at have forskelligt udseende også repræsenterede både HR-medarbejdere, talenter og ledere fra både det offentlige og private. Skal diversiteten lykkes, er det nemlig en opgave for hele organisationen.

Meget mere end religion og køn

Det er simpelt at tælle, hvor mange mænd og kvinder, der er på arbejdspladsen og sætte nogle tal som målsætning. Men diversitet stikker meget dybere end et snuptag.

Fremtiden kalder på nogle nye lederdiscipliner. Lederne skal kunne skabe en kultur, der gør plads til forskellighederne – uanset om det er ­religion eller alder

Trine Ankjær, Chief People Officer i BDO

”I stedet for diversitet skal vi tale om, hvordan man kan skabe en inkluderende kultur, hvor alle medarbejdere tør tage risikoen at dele deres ideer og synspunkter uden at blive udstødt af andre. Det er dér, den store gevinst ligger,” siger Ahmet Günes.

Han mener, at diversitet også handler om alt fra humor og familiestatus til fritidsinteresser og accent. Det er nemlig i de mange nuancerede forskelle konkurrence­fordelen opstår. Det er bare langt sværere at måle på den inkluderende og trygge kultur, der sætter forskellene fri.

”Som organisationer skal vi skabe en tryg ramme, der kan bringe de lag i spil – en inkluderende kultur. Og så kan vi snakke om de andre ting efterfølgende,” siger han.

Starter med god ledelse

I en branche, som ellers har et image af jakkesætsdrenge, er revisionsgiganten BDO en af de organisationer, hvor man er begyndt at arbejde seriøst med udfordringen gennem bedre ledelse.

”Fremtiden kalder på nogle nye lederdiscipliner. Lederne skal kunne skabe en kultur, der gør plads til forskellighederne – uanset om det er religion eller alder. I min optik kan du ikke sige diversitet uden at sige god ledelse,” mener Trine Ankjær, Chief People Officer i BDO.

Siden 2014 har organisationen arbejdet særligt med ledelse, og det har ifølge en analyse fra Ennova resulteret i højere arbejdsglæde år for år. Samtidig er det afdelingerne med de gode ledere, der klarer sig bedst på innovation, sygefravær og diversitet.

”Ordet diversitet favner ikke alt det, vi vil. Det handler om at kunne være sig selv på arbejdspladsen, byde ind med de kompetencer man kommer med – og det kan både være i form af køn, religion eller noget helt andet,” siger hun.

Helt i tråd med Ahmet Günes’ anbefalinger, handler arbejdet med diversitet for BDO ikke om at opnå nogle nemme, målbare tal. Det handler om at skabe en kultur, der giver plads til talentet – en ­disciplin virksomheden har dyrket i mange år, men som kun bliver vigtigere.

”Vi lever i den her foranderlige verden, som bliver mere og mere foranderlig, og i den rejse skal vores ledere være dygtige. Hele måden vi arbejder på er i forandring – det behøver ikke længere være fra 9 til 16 eller fra en fast kontorplads. Og det er også en slags diversitet, ledere skal kunne rumme,” siger Trine Ankjær.

Selvom de første skridt er taget mod mere diversitet i BDO gennem bedre ledelse, har virksomheden også indset, at det ikke kun handler om diversitet. Det er en stor kulturopgave, de har foran sig, og som de kun lige har taget hul på.

”Jeg håber, vi er blevet meget klogere om et år – men hvad, vi er blevet klogere på, og hvad vi gør, det ved jeg ikke endnu. Jeg ved bare, at der ikke er en silverbullet på det her,” siger hun.

Små skridt kan bryde mønstre

Selvom Talent & Diversity Summit i høj grad tog de store udfordringer op, blev der også plads til små tips, der kan sætte processen i gang inden ledelsen mister pusten overfor den krævende opgave.

Ét af indsparkene kom fra den pragmatiske forandringsmager Tinna C. Nielsen. Hun kom med nogle små fifs, der hurtigt kan implementeres som første skridt mod en mere inkluderende adfærd.

”Når man spotter talent, handler det om mønstre: Ledere hyrer dem, de tidligere har oplevet som talentfulde, og det går ud over diversiteten. Hvordan får vi det designet sådan, at vi ser ud over de mønstre, så vi får ny diversitet og samarbejder på tværs til at fungere? En lille ting, som at fjerne foto og alder fra ansøgninger, kan ændre, hvem vi inviterer til samtale,” sagde hun fra scenen under sin keynote.

Ved at designe den slags processer anderledes, kan organisationer åbne op for adgangen til en bredere talentskare – uden det handler om at have lige mange mænd og kvinder på arbejdspladsen. Og det er den pragmatiske tilgang med fokus på bundlinjen, der er vigtig, mener Ahmet Günes.

”Diversitet i sig selv, mener jeg ikke, er en god forretning. Hvis man ikke samtidig har en inkluderende kultur, kan det medføre et dårligere resultat – mere frustration, konflikt og kaos. Virksomhederne er jo i princippet ligeglade med hvem, der sidder sammen i et team. De forholder sig til, at de har en opgave, de skal have løst og ønsker at få dette udført på bedste vis. Hos Lead The Talent hjælper vi virksomheder med at sammensætte mangfoldige teams til forskellige strategiske projekter, og resultatet bliver bare meget bedre, når der er diversitet i teamet og en inkluderende kultur i virksomheden,” siger han.

Han håber, at et frø til forandring blev sået hos de 300 deltagere til Talent & Diversity Summit, så diversitetssnakken fremover kommer til at handle om meget mere end nogle få nøgletal. Samtidig har Ahmet Günes lanceret et forum for virksomheder, der skal arbejde videre med tankerne fra dagen og nytænke deres indsatser indenfor talent og diversitet.

”I forummet skal ledere og HR-personer i fællesskab retænke og udvikle initiativer, som kan forløse potentialet i hele organisationen og skabe strategisk værdi for virksomheden. Det skal være kulturforandrende projekter, hvor vi skal inspirere til at tænke anderledes og få en inkluderende kultur. Jeg håber, at deltagerne kan gå herfra med en ide om, at vi skal gøre det anderledes, end man måske lige umiddelbart troede. Så er vi et godt skridt i den rigtige retning,” siger han.

Flere artikler

Første Årets Leder fra kulturens verden

Første Årets Leder fra kulturens verden

Ledelse Sponseret indhold af: Lederne Første Årets Leder fra kulturens verden En med egne ord ”dybt bevæget og dybt taknemlig” Lasse Rich Henningsen, der er direktør for Musikkens Hus i Aalborg, er af Lederne blevet kåret som Årets Leder 2018 Tekst: Michael Monty For...

Digitalisering kræver ny måde at lede på

Digitalisering kræver ny måde at lede på

Ledelse Sponseret indhold af: Lederne Digitalisering kræver ny måde at lede på Lederne sætter på ­konferencen Ledelsens Dag og i en ny tænketank fokus på lederrollen i en verden, hvor teknologi og ­digitalisering spiller en ­stadig større rolle. Tekst: Michael Monty...

Hvem skal være Årets Leder 2018?

Hvem skal være Årets Leder 2018?

Ledelse Sponseret indhold af: Lederne Hvem skal være Årets Leder 2018? Fem ledere fra fem vidt forskellige brancher er nomineret til prisen som Årets Leder 2018, der i morgen på konferencen Ledelsens Dag uddeles for 17. gang. Tekst: Michael Monty ”Det er ekstremt...

Travle ledere kan blive opdateret på 10 minutter om dagen

Travle ledere kan blive opdateret på 10 minutter om dagen

Ledelse Sponseret indhold af: iLEAD Travle ledere kan blive opdateret på 10 minutter om dagen Et nyt samarbejde mellem CBS, Københavns Universitet og Aarhus Universitet søger ledere, som gratis vil afprøve en forskningsbaseret ny app, der skal give viden og sparring...

6 spørgsmål gode ledere kender svaret på

6 spørgsmål gode ledere kender svaret på

Ledelse Sponseret indhold af: Væksthus for Ledelse 6 spørgsmål gode ledere kender svaret på Første gang man bliver leder, er det som at rejse til et fremmed land. Ét er at have en holdning til ledelse og at kende alle teorierne. Noget ganske andet er selv at håndtere...

Offentlige ledere skal være klar til at gå nye veje

Offentlige ledere skal være klar til at gå nye veje

Ledelse Sponseret indhold af: Moderniseringsstyrelsen Offentlige ledere skal være klar til at gå nye veje Den digitale udvikling, ændrede behov hos borgerne og mere komplekse problemstillinger fordrer ifølge ­kontorchef i Moderniseringsstyrelsen Thomas Molin mod og...

Plads til forbedring, når danskere skal tale business-engelsk

Plads til forbedring, når danskere skal tale business-engelsk

Ledelse Sponseret indhold af: Studieskolen Plads til forbedring, når danskere skal tale business-engelsk Den digitale udvikling, ændrede behov hos borgerne og mere komplekse problemstillinger fordrer ifølge ­kontorchef i Moderniseringsstyrelsen Thomas Molin mod og...

Mød Millennials med omhu

Mød Millennials med omhu

Ledelse Sponseret indhold af: People Test System Mød Millennials med omhu De globale, digitale Millennials er eftertragtet arbejdskraft, fordi de er energiske, ambitiøse og veluddannede. Deres sammensætning af selvbevidsthed og sårbarhed fordrer en ledelsesstil med...