Thomas Øster, direktør for NT

11. september, 2018

Nordjylland sætter nye ­standarder for mobilitet

På verdenskongressen for ­intelligente transportsystemer i København får deltagerne tilbudt en helt ny app – MinRejseplan – som er udviklet i Nordjylland. Med den på mobilen kan de hurtigt få overblik over transport­muligheder som sammentænker kollektiv trafik, taxa, dele­biler, bycykler m.v. Og samtidig kan der betales for transporten nemt og­ ­bekvemt.

Verdensnyheden udspringer fra Nordjylland, hvor det regionale trafikselskab NT gennem en årrække har udviklet sig til et fuldblods mobilitetsselskab. Det er sket med en ambition om at være bannerfører og vise, at man i Nordjylland ser bredere på mobilitet end blot på busser og tog.

Hensigten er at styrke mobiliteten gennem initiativer, som giver bedre transportmuligheder, skaber større sammenhæng og understøtter en samfundsudvikling, hvor der er behov for nye og fleksible løsninger på landet sideløbende med effektiv transport i og mellem de større byer. Alt sammen med en stærk kollektive trafik som omdrejningspunkt.

Bedre sammenhæng mellem land og by

Udbuddet af kollektiv trafik i landområderne overalt i Danmark, har i adskillige år været dalende, og består mange steder næsten udelukkende af skole- og uddannelseskørsel. Af økonomiske og miljømæssige årsager er der ikke længere grundlag for at have et fintmasket net med kollektiv trafik i landområderne.

Det nordjyske svar på denne udfordring er at satse på mere behovstilpassede løsninger, som både er billigere og bedre tilpasset den enkelte kunde. Seneste initiativ er indførelsen af konceptet Plustur, som tilbyder brugerne en fleksibel og billig transport med flextrafik hen til det regionale hovednet bestående af hurtige og direkte busser og tog. Med Plustur forlænges hovednettet så at sige helt ud i hjørnerne af Nordjylland.

Kollektiv trafik som matcher den enkeltes behov

Med Region Nordjyllands og Nordjyske Jernbaners overtagelse af den regionale togdrift fra DSB i sommeren 2017 er hovednettet med busser og tog blevet styrket markant i Nordjylland. Og planen er at udbygge hovednettet yderligere med flere afgange og højere kørselsfrekvens, sådan at der som minimum bliver timesdrift på hverdage fra tidlig morgen til sen aften.

”Hvis den kollektive trafik skal være attraktiv og konkurrencedygtig, skal den matche kundernes ønsker og behov. Derfor er planen at forbedre det nordjyske hovednet. Første skridt er taget med Nordjyske Jernbaners ansvar for togdriften, og med indførelsen af Plustur får alle i Nordjylland glæde af opgraderingen,” siger Thomas Øster som er direktør for NT.

MinRejseplan binder nye mobilitetsformer sammen

Børsen i hjertet af København. Èt område hvor mange mennesker dagligt passerer på cykel, bil og med offentlig transport.

Udover konceptet Plustur arbejder NT med at binde den kollektive trafik sammen med nye mobilitetsformer og fjerne skellet mellem den offentlige service og private løsninger som bl.a. MOOVE fra TaxiNord og DanTaxi samt samkørsel fra GoMore.

Det hele bindes sammen i app’en MinRejseplan, hvor brugerne nemt kan planlægge og bestille en samlet rejse beståede af bus, tog, flextrafik, samkørsel, taxa og Plustur. MinRejseplan har været en succes, siden en blev lanceret i Nordjylland i her i maj måned, og planen er at udvide løsningen til hele landet.

Ved at tænke nye mobilitetsformer sammen med den kollektive trafik og lade fleksible løsninger fra både offentlige og private leverandører bringe brugerne hen til hovednettet slår man to fluer med ét smæk. Ressourcerne udnyttes bedre, og gevinsten for kunderne er langt flere rejsemuligheder.

Og i forbindelse med udvikling af MinRejseplan til alle delegerede på verdenskongressen udvides den til også at omfatte mobilitetsformer som bl.a. delebiler og bycykler. Og de delegerede kan med anvendelse af App’en rejse gratis med al kollektiv trafik i kongresugen.

Flere artikler

Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle

Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle

Mobilitet Sponseret indhold af: GoAppified Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle GoAppified er et dansk FinTech selskab der bl.a. har udviklet infrastrukturen for det digitale rejsekort til norske Flytoget, så passageren ikke længere behøver at tage...

Nordjylland viser vej

Nordjylland viser vej

Mobilitet Sponseret indhold af: Region Nordjylland Nordjylland viser vej I Nordjylland har vi med målrettet arbejde gennem mange år udviklet en fælles mobilitetsstrategi, som bakkes op af alle kommuner, trafikselskab og regionen. Vi er stolte af, at...

Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport

Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport

Mobilitet Sponseret indhold af: Aalborg Universitet Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport De populære emner indenfor transport har i mange år været cyklisme og offentlig ­transport, især metroer og ­letbaner. Privatbilisme er også altid et...

Logistik og transport skal bidrage til bundlinien

Logistik og transport skal bidrage til bundlinien

Mobilitet Sponseret indhold af: DTO Logistik og transport skal bidrage til bundlinien Der er store økonomiske gevinster forbundet med at få styr på transport og logistik Tekst: Kristian Hegner Reinau, Lektor i trafik og transport Aalborg Universitet, Leder...