Rasmus Jarlov, Erhversminister

11. september, 2018

Transport- og logistikerhvervet skal i front af den digitale omstilling

Anvendelsen af nye, avancerede teknologier påvirker transport- og ­logistikerhvervet radikalt, og vinderne bliver de virksomheder, der tager teknologierne til sig og tør tænke i nye løsninger og anvendelsesmul.

Tekst: Rasmus Jarlov, Erhvervsminister

Transport- og logistikerhvervet er godt i gang med den digitale omstilling. Regeringen ønsker at understøtte omstillingen, så erhvervet også fremover kan bidrage til dansk vækst og velstand ved at tilbyde smartere og mere effektive løsninger end vores konkurrenter. Store online platforme som Amazon og Alibaba stormer frem og er i færd med at udvide deres forretningsområde og rykke ind i transport- og logistikbranchen. Bl.a. derfor har regeringen nedsat et Vækstteam for Handel og Logistik, der skal se på, hvordan danske virksomheder, ikke mindst de mange små, bliver rustet til bedst muligt at udnytte mulighederne i denne nye konkurrence.

Vi skal også anvende de nye teknologier til at reducere byrderne ikke mindst for de mindre virksomheder. Det er målet at vi kan få reduceret byrderne med i alt 4 mia.kr inden udgangen af 2020. Det er en vigtig prioritet, som også involverer transport og logistikerhvervet.

Vækstteamet har bl.a. fokus på digitale muligheder i transport- og logistikbranchen, der ligger i forlængelse af regeringens indsats for at lette erhvervslivets byrder med 4 mia. kr. inden udgangen af 2020. Og jeg forventer, at vækstteamet også har øje for at teknologier som droner, selvkørende biler og 3D-print kan få stor betydning for fremtidens transport- og logistikerhverv.

Indenfor søfarten har vi også stort fokus på digitalisering og nye teknologier. Med vækstplanen for Det Blå Danmark har vi søsat ambitionen om, at Danmark frem mod 2025 etableres som et kraftcenter for maritim innovation gennem fokus på tests af bl.a. autonome teknologier, virtuel maritim infrastruktur og digitale systemer. Et af de konkrete projekter er, at det danske skibsregister bliver digitaliseret. Det vil lette byrder for rederierne og data fra registret bliver tilgængeligt for virksomhederne, og giver dermed mulighed for nye forretningsmodeller baseret på data, fx om hvilke slags skibe, der handles, hvor de sejler, og hvilke aktiviteter, de udfører.

Med afsæt i anbefalingerne fra Vækstteam for Handel og Logistik fremlægger regeringen senere på året nye tiltag, der skal understøtte udvikling­en i transport- og logistikerhvervene.

Flere artikler

Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle

Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle

Mobilitet Sponseret indhold af: GoAppified Digitalt rejsekort gør rejsen let for alle GoAppified er et dansk FinTech selskab der bl.a. har udviklet infrastrukturen for det digitale rejsekort til norske Flytoget, så passageren ikke længere behøver at tage...

Nordjylland viser vej

Nordjylland viser vej

Mobilitet Sponseret indhold af: Region Nordjylland Nordjylland viser vej I Nordjylland har vi med målrettet arbejde gennem mange år udviklet en fælles mobilitetsstrategi, som bakkes op af alle kommuner, trafikselskab og regionen. Vi er stolte af, at...

Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport

Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport

Mobilitet Sponseret indhold af: Aalborg Universitet Den teknologiske revolution ­indenfor godstransport De populære emner indenfor transport har i mange år været cyklisme og offentlig ­transport, især metroer og ­letbaner. Privatbilisme er også altid et...

Logistik og transport skal bidrage til bundlinien

Logistik og transport skal bidrage til bundlinien

Mobilitet Sponseret indhold af: DTO Logistik og transport skal bidrage til bundlinien Der er store økonomiske gevinster forbundet med at få styr på transport og logistik Tekst: Kristian Hegner Reinau, Lektor i trafik og transport Aalborg Universitet, Leder...