28. juni, 2018

Derfor er fremtidens ­investeringer bæredygtige

Der sker i disse år rigtig meget inden for bæredygtige investeringer, hvor danske investorer følger pensions­kassernes eksempel og investerer i bæredygtige virksomheder. For investorerne tænker ikke længere kun på ­afkast – de investerer med omtanke for klima, miljø og sociale projekter.

”…virksomheder, der har styr på bæredygtigheden, har mindre tendens til at blive ramt af skandaler…

Tekst: Kasper Nesager-Hansen

Eric Pedersen, Direktør, Investeringsforeningen Nordea Invest

Privatinvestorer er for alvor begyndt at øjne fordelene ved at investere i bæredygtige virksomheder. Før i tiden var det pensionskasserne og kommunerne, der trak læsset, fordi man gik efter investeringer, hvor man kunne være sig selv bekendt, mens man tjente penge.

I dag er der analyseparametre, der afgør en virksomheds værdi, som investorerne tidligere ikke havde behov for at kigge på. For virksomhederne kan ikke længere slippe afsted med visse ting i dag, som de kunne før i tiden. Tager man sagen med Volkswagen og bøden på 10 milliarder kroner for svindel med emissionstallene, og hvor Direktøren for Audi netop er blevet arresteret. At man har haft en fornemmelse af, at bilfabrikkernes tal ikke har været til at stole på, det har jo stået på i mange år, uden folk har taget sig af det. Men nu er verden på mange måder blevet mere regelret, og man forventer, at virksomhederne ikke kun følger lovens bogstav, men også lovens ånd. Den kunne man ignorere i gamle dage, men i dag bliver man straffet – ved domstolen, af forbrugere og investorerne. Derfor er det vigtigt, at man som investor gransker virksomheder, man investerer i, ud fra parametre indenfor bæredygtighed og miljøvenlighed. For i sidste ende er det investorerne, der kommer til at betale for virksomhedernes fejltrin og forurening. Dermed er bæredygtige investeringer også med til at foretage en vis risikostyring, da virksomheder, der har styr på bæredygtigheden, har mindre tendens til at blive ramt af skandaler og myndigheders sanktioner, som Volkswagen er blevet.

Impact-investeringer er et buzzword i disse dage, selvom definitionen af impact er lidt flydende. En definition er, at impact-investeringer i større grad handler om godgørenhed, eller i hvert fald af, at investor giver afkald på en del af sit afkast mod, at man, eksempelvis, er med til at skaffe rent drikkevand i Kenya – mens man tjener lidt på penge på det. Impact-investeringer er i øjeblikket mest forbeholdt velhavende privatinvestorer og fonde, men de er endnu ikke så udbredte blandt mainstream-investorerne. Men det kan ændre sig, især hvis FN’s 17 bæredygtige udviklingsmål slår igennem, som vi forventer. Så får investorerne nogle kroge at hænge deres engagement op på – og det skal vi som branche også være klar til.

”…vi ser i dag et opgør med den gamle ­investeringstankegang…

Tekst: Kasper Nesager-Hansen

Silja Nyboe Andersen, Investeringsrådgiver, Merkur Andelskasse

Investorer tænker i stigende grad bæredygtighed ind i deres investeringer. Det er en trend, som især de såkaldte millennials er bannerførere for, og som de seneste år for alvor er kommet på den brede investeringsdagsorden. Det er et udtryk for, at millennials ikke er villige til at gå på kompromis med deres værdi­grundlag, når de investerer.

For især den yngre generation, men også generelt hos investorerne, er der et ønske om, at deres investeringer skal understøtte den samfundsudvikling, de gerne vil se. Derfor ser vi i dag et opgør med den gamle investeringstankegang, der udelukkende fokuserer på profit. Det har også været tydeligt gennem efterhånden flere år, at virksomheder, som arbejder med eksempelvis miljøteknologi, også målt på afkast kan være bedre investeringer end traditionelle virksomheder med høj miljøbelastning.

Trenden skal især ses i forhold til de massive klimamæssige og sociale udfordringer, verden står overfor, og som stadig flere får øjnene op for. Det har også resulteret i, at flere af de store kapitalforvaltere og familiefonde i verden justerer på deres investeringsstrategi, som i høj grad gå i retning af bæredygtige investeringer.

For investorerne handler det også i høj grad om minimering af risiko. Bliver man eksempelvis ved med at investere i kul og olie, er der en stor risiko for, at man kommer til at sidde tilbage med store tab på sine investeringer.

Forestillingen om, at bæredygtige investeringer betyder lavere afkast er netop en forestilling, der ikke længere har noget på sig. I dag skal investorerne ikke længere stå i et dilemma mellem afkast og ansvarlighed – de kan sagtens gå hånd i hånd mod fremtiden.

”…det er en bedre forretning at investere ud fra en social profil.

Tekst: Kasper Nesager-Hansen

Oliver Peters, Investeringsdirektør & partner, Obton

Danske pensionskasser har i mange år gået forrest, når det kommer til investering i bæredygtige virksomheder, fordi de ser, at man både kan tjene penge og gøre en forskel. Det er i sig selv en blåstempling af denne investeringsform. Pensionskasserne har mange dygtige og professionelle investeringsmedarbejdere, og de ville ikke risikere kundernes penge, hvis ikke de mente, at bæredygtighed var en god forretning. Det nye er, at mindre privatinvestorer er begyndt at få øje på denne type investering.

Investorernes holdning til bæredygtige og grønne investeringer er blevet formet af internettet og medierne. I dag får vi historier om virksomheder, der forurener eller svindler, og på baggrund af disse historier bliver virksomhederne straffet af forbrugerne – man vælger ganske enkelt at handle hos andre. Private investorer er bevidste om denne tendens, og de bruger denne gennemsigtighed til at gøre noget godt for klima, miljø og omverdenen, fordi vi er i en tid, hvor folk ønsker at gøre en forskel. Derfor følger private investorer pensionskassernes eksempel og placerer deres penge i bæredygtige virksomheder, fordi de både vil gøre noget godt og tjene gode penge.

Det er på mode, at man ikke kun tænker på et fornuftigt afkast, men også tænker socialt ansvar. Det gør, at hvis en investor står overfor at skulle placere sine penge i en våbenvirksomhed eller i en solcelleproducent, og begge performer lige godt, begynder investorerne at fravælge virksomheder, der ikke er bæredygtige.

Samtidig giver markedet for bæredygtige og grønne investeringer mening udelukkende fra en profitbetragtning, fordi de historisk set giver et bedre afkast med mindre udsving end traditionelle aktier, der er mere volatile – tendensen på aktiemarkedet inden for de sidste 10 år dokumenterer dette. 10årige statsobligationer giver typisk en halv procent i rente, og sætter du pengene i banken, får du heller ikke noget i rente. Derfor er det en bedre forretning at investere ud fra en social profil.

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Økonomi Sponseret indhold af: PA Consulting Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Økonomi Sponseret indhold af: Willis Towers Watson Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab Nye skandaler vil ramme finanssektoren i takt med, at hackere og svindlere bliver dygtigere. Derfor er risikoberedskabet vigtigere end nogensinde før. Kundernes tillid...

Rift om lejeboliger gør ­ejendomme til en stabil investering

Rift om lejeboliger gør ­ejendomme til en stabil investering

Økonomi Sponseret indhold af: Koncenton Rift om lejeboliger gør ­ejendomme til en stabil investering Investeringsejendomme i landets største byer er et robust alternativ til aktier og obligationer. Der er nemlig lange udsigter til, at udbuddet af lejeboliger vil...

Skån miljøet, når din bilrude får en skade

Skån miljøet, når din bilrude får en skade

Økonomi Sponseret indhold af: Carglass Skån miljøet, når din bilrude får en skade Investeringsejendomme i landets største byer er et robust alternativ til aktier og obligationer. Der er nemlig lange udsigter til, at udbuddet af lejeboliger vil matche efterspørgslen,...