Forebyggende initiativer som fokus på motion, ­kantineordning og arbejds­stilling, skaber bedre bundlinje hos mange virksom­heder. Foto: Colourbox

3. september, 2018

Forebyggelse af ­arbejdsskader kan mærkes på bundlinjen

Forebyggende indsatser reducerer antallet af langtidssygemeldte og skaber flere sunde og glade med­arbejdere, der ­præsterer bedre på jobbet. Samtidig mindskes udbetalingerne hos pensionsforvalterne og priserne kan holdes lave. Det er med andre ord en fælles interesse at gribe ind inden skaden er sket.

Tekst: Jakob Lindmark Frier

Det er ingen hemmelighed, at sunde og glade medarbejdere præsterer til stor gavn for virksomhedernes bundlinje. Omvendt rammer det virksomhederne, når sygdom slår benene væk under medarbejdere i kortere eller længere perioder og et usundt arbejdsmiljø påvirker alle parter negativt.

Det mærker den danske pensionsbranche, der er præget af en hård konkurrence, der i årevis har trykket https://jptema.dk/wp-admin/post.php?post=1178&action=edit#priserne i bund. Og det øger presset på pensionskasserne, når flere og flere bliver syge og det kan få konsekvenser for virksomhederne på sigt.

”Når du som virksomhed skal finde en pensionsforvalter, kigger ledelsen blandt andre ting på priserne på livsforsikring, kritisk sygdom og tab af erhvervsevne (TAE) per medarbejder. For at være konkurrencedygtige skruer mange priserne helt i bund med det resultat, at mange selskaber har opbygget betydelige underskud på forsikringsregnskabet. Det er usundt på den lange bane,” siger Poul Henrik Sunke, Partner i Aktiv Firmapension.

Det betyder, ifølge Aktiv Firmapension, at mange pensionskunder kan risikere at blive ramt af pludselige prisstigninger.

Tab af erhvervsevne koster

Tabt erhvervsevne er typisk de dyreste skader. Har man eksempelvis en ung medarbejder, der bliver uarbejdsdygtig og slet ikke kommer tilbage på arbejdsmarkedet igen, kan det løbe op i millioner af kroner. For selvom de fleste sygemeldinger ikke er permanente, koster det stadig for virksomhed og pensionsordning.

”Psykiske mén er desværre et stigende problem. I Danmark er det eksploderet med stress-sygemeldinger, der jo kan stå på i lang tid,” siger Dennis Osbæck, Partner i Sundhedsagenturet og fortsætter:

”Vi har en kedelig tradition for at parkere vores syge medarbejdere derhjemme og se hvad der sker. Det er simpelthen det farligste, man kan gøre. Men man er heldigvis blevet meget mere opmærksom på at forebygge og gribe ind tidligere.”

Forebyggelse er vejen frem

Hos Aktiv Firmapension og Sundhedsagenturet er man enige om, at der skal være større fokus på at forebygge skader – psykiske som fysiske. I Aktiv Firma­pension arbejder man tæt sammen med den svenske finanskoncern Skandia med henblik på at forebygge skader og sygdomme blandt kundernes medarbejdere. Her har det forebyggende arbejde og en lidt mere realistisk prisfastsættelse været med til at sikre, at Skandias risikoregnskab ikke er ligeså rødt som hos mange af konkurrenterne.

Vi skal også selv ­medvirke til at ­undgå sygdom. Vi har en ­forventning om, at vores sygehusvæsen er vores sikkerhedsnet og samler os op, men vi skal passe på os selv

Dennis Osbæck, Partner, ­Sundhedsagenturet

”I øjeblikket har vi en virksomhed koblet på et forløb der skal forebygge stress. Vi har ret vågent øje på faresignaler, hvor medarbejder er i fare for at gå ned med stress. Indtil videre er det lykkedes os at gribe ind proaktivt og mindsket omfanget af konsekvenserne,” siger Poul Henrik Sunke.

Langt fra mål

Der er dog endnu lang vej for mange virksomheder. Hvad end det er øget fokus på motion, kantineordningen eller kollegernes arbejdsstilling kræver det både tid og penge for virksomheden og initiativ fra medarbejderne.

”Som virksomhed er det ikke umiddelbart en håndgribelig måde at bruge penge og ressourcer på, at medarbejderne ikke bliver mindre syge i længden fordi konsekvenserne udebliver. Derfor er det også en udfordring at overbevise om at forebyggende initiativer hjælper. Men flere af de virksomheder, der gør en aktiv indsats kan mærke det på bundlinjen over tid,” siger Dennis Osbæck og afslutter:

”Vi skal også selv medvirke til at undgå sygdom. Vi har en forventning om, at vores sygehusvæsen er vores sikkerhedsnet og samler os op, men vi skal passe på os selv. Vi lever i et rigt samfund, hvor vi konstant bliver udsat for usunde fristelser, der kan blive til vaner og vi har tilmed fået hjælpemidler til at klare de hårdeste opgaver i hverdagen. Vi får ikke meget motion, hvis ikke vi selv søger det.”

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Økonomi Sponseret indhold af: PA Consulting Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Økonomi Sponseret indhold af: Willis Towers Watson Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab Nye skandaler vil ramme finanssektoren i takt med, at hackere og svindlere bliver dygtigere. Derfor er risikoberedskabet vigtigere end nogensinde før. Kundernes tillid...