Sponseret indhold af: PA Consulting

27. november, 2018

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i finanssektoren, og de to kombattanter finder fælles fodslag, mener eksperter.

Tekst: Rasmus H. Lindersgaard

Banebrydende fintech-startups og store finansielle industriledere har ofte været beskrevet som at have en lidt stormombrust ­relation. Men det tyder på, at begge parter begynder at se fordelene i at kæmpe sammen med – og ikke mod – hinanden.

I en ny undersøgelse fra PA Consulting svarer over 90 procent af de adspurgte topledere fra danske banker og forsikringsselskaber, at de sætter øget fokus på strategiske partnerskaber med fintechs. Ligesom fintech-startups ikke længere har en “Disrupt or die”-attitude mod de ­finansielle institutioner.

”Årsagen er åbenlys: De finansielle ­institutioner møder en tsunami af nye regulatoriske krav og krav til IT, og samtidig er der ønsker om bedre kundeoplevelser og mere innovation. Fintech-verdenen har omvendt de innovative løsninger, men har behov for adgang til  kunder og ofte også kapital – det giver et tydeligt potentiale for et godt samarbejde,” siger Martin Tillisch, partner ved PA Consulting.

Fintech har potentiale til at blive en eksportvare for Danmark, samtidig med at de nystartede virksomheder skaber jobs ­herhjemme

Martin Tillisch

Han er en del af den globale ledelse indenfor Financial Services og samtidig mentor for flere fintech-selskaber. Han har set, hvordan det lokale PA teams omsætning på rådgivning til den finansielle sektor er mere end fordoblet de seneste to år, så det nu er den største sektor for PA i markedet. Men endnu mere interessant er rekrutteringen til sektoren i dag i høj grad inden for fintech.

”Finanssektoren er virkelig gået fra en mere stille tilværelse til at være et nyt centrum for investeringsmidler og innovative iværksættere, og jeg forventer væksten fortsætter de kommende år,” siger Martin Tillisch.

For at komme endnu tættere på innovationen indgik det internationale konsulenthus en samarbejdsaftale med Copenhagen Fintech, en interesseorganisation for finansielle teknologier og services, tidligere i år. Og timingen er ikke tilfældig, for Martin Tillisch mener at finansverden befinder sig i et unikt øjeblik.

Et område med bred appel

Samarbejdet med Copenhagen Fintech giver konsulenthuset mulighed for at komme helt tæt på anvendelsen af nye teknologier som blockchain og kunstig intelligens, når de rådgiver de tilknyttede fintechs. Men fascinationen bunder også i områdets samfundsøkonomiske potentiale.

Martin Tillisch, partner ved PA Consulting

“Fintech har potentiale til at blive en eksportvare for Danmark, samtidig med at de nystartede virksomheder skaber jobs herhjemme. Endnu mere fascinerende for mig er, at løsninger omkring betalinger og blockchain kan gøre en forskel i f.eks. udviklingslandene. De kan sikre at pengestrømme havner i de rette lommer og aflive nepotisme og korruption,” siger Martin Tillisch.

Søren Bligaard Rasmussen arbejdede i sin studietid for Copenhagen Fintechs forgænger, CFIR. I dag er han konsulent ved PA Consulting, og han er en af de mange konsulenter fra konsulenthuset, der rådgiver fintechs fra innovationsmiljøet.

“Den frie adgang til startups, der arbejder med de nyeste finansielle forretningsmodeller og services, er et privilegium. Jeg bliver klogere på emner, der har min store interesse. Jeg rådgiver dem især omkring, hvordan det gode partnerskab med større finansielle institutioner kan se ud. Det er et vildt spændende område at arbejde indenfor,” siger Søren Bligaard Rasmussen.

De etablerede, der finder formlen først, vinder

Antallet af fintech-partnerskaber er femdoblet siden 2015, viser tal fra Copenhagen Fintech. Derfor planlægger PA Consulting at ansætte endnu flere kolleger til Søren Bligaard Rasmussen.

Søren Bligaard Rasmussen, konsulent, PA Consulting

“Når de her samarbejder fungerer, er etablerede virksomheder ikke længere begrænsede af deres egen evne til at udvikle løsninger, de kan trække på fintech-startups evner for innovation. Eksempelvis kan de mindre virksomheder – potentielt – flerdoble deres kundebase natten over,” siger Søren Bligaard Rasmussen.

“Undersøgelsen bekræfter lyst og potentiale, men det bliver svært, hvis ikke det gøres strategisk med respekt for kultur og investeringsform. Begge parter skal sænke deres kulturelle barrierer, ellers fungerer det ikke. Undersøgelsen viser, at få er lykkedes med at skabe en top-down styret formel for de her partnerskaber. Men de etablerede virksomheder, der finder den rigtige tilgang og knækker nødden, de vinder,” siger ­Martin Tillisch.

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Økonomi Sponseret indhold af: Willis Towers Watson Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab Nye skandaler vil ramme finanssektoren i takt med, at hackere og svindlere bliver dygtigere. Derfor er risikoberedskabet vigtigere end nogensinde før. Kundernes tillid...