Sponseret indhold af: PBU

PBU investerer bl.a. i solcelle ­projekter i sydeuropa Foto: iStock

3. september, 2018

Pædagogernes Pension: ­Ansvarlighed i hjertet af ­investeringsprocessen

Hos Pædagogernes Pension er ansvarlighed afgørende for de investeringer, pensionskassen engagerer sig i, og de forvaltere, der samarbejdes med. Pædagogernes ­Pension tror på, at ansvarlighed og det solide afkast går hånd i hånd. Derfor skal ansvarlighed integreres helt ind i hjertet af investeringsprocessen.

Tekst: Michael Jakobsen

Som del af deres overenskomstmæssige løn indbetaler pædagoger hver måned til deres pensionsordning, der varetages af Pædagogernes Pension (PBU). Det bliver i alt til 110.000 medlemmer, hvoraf 60.000 er aktivt indbetalende, og en pensionsformue på ca. 70 mia. kr. Og selvom pensionskassen er sat i verden for at få de betroede kroner til at vokse frem mod medlemmernes otium, er der hos Pædagogernes Pension også en anden ting på dagsordenen – ansvarlighed. Hos PBU går ansvarlige investeringer og solide afkast nemlig hånd i hånd.

Grøn og vedvarende energi er et tema, vi har haft i mere end 12 år. Vi har i øjeblikket ­omkring 3,5 milliarder investeret via eksterne ­fonde, der ­selvfølgelig også skal overholde vores ­ESG-­rammer

Rasmus Juhl Pedersen, Head of ESG

”Vi har defineret en dobbelt bund­linje, hvor vi lægger lige vægt på afkast og ansvarlighed i investeringerne. I den proces har vi styrket ESG-funktionen ved at placere den centralt i forhold til vores investeringsproces. Det indebærer blandt andet, at den ESG-ansvarlige har vetoret overfor nye investeringer og nye forvaltere,” forklarer Rasmus Juhl Pedersen, Head of ESG, en betegnelse, som dækker over miljø, sociale forhold og god selskabs­ledelse.

Ansvarligheden går langt tilbage

Men selvom Pædagogernes Pension skruer kraftigt op for sit fokus på ansvarlighed, har pensionskassen allerede arbejdet med ansvarlige investeringer i årevis. Det er bl.a. sket gennem såkaldte tematiske investeringer indenfor eksempelvis grøn og vedvarende energi eller senest mikrofinans, som er lån til småentreprenører og selverhververe i fx Sydamerika, som ikke har adgang til kommerciel bankforretning.

”Grøn og vedvarende energi er et tema, vi har haft i mere end 12 år. Vi har i øjeblikket omkring 3,5 milliarder investeret via eksterne fonde, der selvfølgelig også skal overholde vores ESG-rammer,” fortæller Rasmus Juhl Pedersen.

Vil gennemsyre hele forretningen

De tematiske investeringer er dog langt fra at udgøre hele PBU’s forretning, og tiden er kommet til, at ansvarlighed kommer til at gennemsyre hele pensionskassen. Hovedparten af Pædagogernes Pensions kapital varetages af eksterne kapitalforvaltere, der sidder tæt på det marked, de investerer i. Derfor overvåger PBU sine forvaltere, en proces hvor pensionskassens ESG-målsætninger nu integreres.


Øverst: Kinesiske syersker. Nederst: Amerikanere demonstrerer imod Walmart. Foto: iStock

”Vi indbygger ESG i vores mandater hos vores kapitalforvaltere. Desuden har vi løbende rapporteringer og diskussioner med forvalterne om, hvordan ESG påvirker virksomheder i porteføljen,” siger Rasmus Juhl Pedersen.

Årets pensionskasse

Det er ikke svigtende resultater, der er årsag til, at Pædagogernes Pension vælger at integrere målsætningerne om ansvarlighed i hele investeringsprocessen. PBU gør sig derimod bemærket ved at levere solide afkast til sine medlemmer, hvilket i 2018 resulterede i udmærkelsen som årets ­arbejdsmarkedspensionskasse, der indstilles af FinansWatch og EY.

”Prisen er baseret på vores performance på afkast og omkostninger og understreger, at vi er i stand til at præstere flotte resultater og samtidig have et stigende fokus på ansvarlighed, ” uddyber Rasmus Juhl Pedersen.

Skal leve op til FN’s Global ­Compact

Når Pædagogernes Pension siger, at deres investeringer er ansvarlige, gøres det på baggrund af FN’s Global Compact, der er et sæt retningslinjer for virksomheders brug af samfundsansvar. Her er de fire hovedområder menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse og anti-korruption, der også betegnes som ESG-forhold.

”Desuden kigger vi på, hvordan potentielle investeringer og kapitalforvaltere selv arbejder. Vi vurderer, at sociale, miljø­mæssige og etiske forhold har betydning for den langsigtede værdiskabelse i virksomheder. Derfor tror vi på, at bæredygtige virksomheder på længere sigt også er de virksomheder, der giver det bedste afkast. Derfor ser vi ikke noget trade-off mellem ansvarlighed og afkast, tværtimod”.

Ansvarlige investeringer er altså ikke noget, der trækker afkastet nedad, men snarere noget, der skubber i en positiv ­retning.

Efterspurgt af medlemmerne

Samtidig har Pædagogernes Pension ­bemærket en øget interesse for ESG blandt medlemmer og medlemsdelegerede. PBU er 100 procent medlemsejet og har således stort fokus på at have medlemmerne med på råd.

Rasmus Juhl Pedersen, Head of ESG

”Sidst, vi spurgte vores medlemmer, svarede 85 procent af de adspurgte, at ansvarlig investering var vigtig eller meget vigtig for dem. Det er altså et udbredt ønske fra vores medlemmers side, at vi agerer ­ansvarligt,” påpeger Rasmus Juhl Pedersen.
De medlemsdelegerede er medlemmernes repræsentanter, der vælges på lokale generalforsamlinger, og er til for at give medlemmerne en stemme.

”Vi har løbende diskussioner med ­vores delegerede. Senest i november havde vi en temadiskussion omkring fagfore­ningsfrihed og specifikt, om vi fortsat skulle investere i Walmart. Her var de medlemsdelegeredes klare holdning, at det skulle vi ikke. Derfor indstillede vi det til bestyrelsen, der vedtog det kort før sommerferien”.

ESG spreder sig altså på tværs af hele forretningen, hvilket både hænger sammen med Pensionskassens tro på, at ansvarlighed skaber bedre afkast og medlemmernes ønsker.

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Økonomi Sponseret indhold af: PA Consulting Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Økonomi Sponseret indhold af: Willis Towers Watson Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab Nye skandaler vil ramme finanssektoren i takt med, at hackere og svindlere bliver dygtigere. Derfor er risikoberedskabet vigtigere end nogensinde før. Kundernes tillid...