28. juni, 2018

Ti års aktieoptur præger markedet

Efter næsten ti års opsving og høje afkast på aktiemarkederne må vi til at vænne os til en mere moderat udvikling. Vi har talt med to eksperter på investeringsområdet, der her giver dig nogle indsigter og tips til, hvordan du bedst placerer dig for at få et langsigtet godt afkast på din investering.

Tekst: Tina Nikolajsen

Med 10.000 mia. dollars har vi snart nået grænsen

Steffen Ussing, afdelingsdirektør i Sydbank

Den lempelige pengepolitik, som centralbankerne i USA, Europa, Japan og UK har ført gennem de seneste ti år, har resulteret i rekordlave renter og en astronomisk forøgelse af pengemængden på samlet 10.000 mia. dollars. Hos Sydbank er forventningen nu, at der bliver bremset lidt ned via renteforhøjelser i løbet af de næste år.

”USA er allerede i gang, og Europa vil forventeligt følge efter i slutningen af 2019. Normalt siger man, at rentestigninger er gift for aktiemarkedet, men hvis de bliver lanceret i et balanceret tempo og med nogle ordentlige udmeldinger fra centralbankerne, kan markederne sagtens absorbere en rentestigning, specielt når vi befinder os i en højkonjunktur.”

Væn dig til turbulens og hold fast i din strategi

Donald Trumps opdateringer på Twitter er efterhånden blevet en fast del af mange analytikeres nyhedsoverblik, da den amerikanske præsident ofte kommer med holdninger, der i sidste ende kan påvirke markedet. Selvom Sydbanks analytikere forventer en diplomatisk løsning, så er det lige nu de skarpe udmeldinger om toldmure, særligt mod Kina, der kan give bekymring for en opbremsning af den globale økonomi.

”Vi må vænne os til mere turbulens på aktiemarkederne, som vi også har set det seneste halve år. De gennemsnitlige årlige afkast på globale aktier på 12,8 pct. de seneste 5 år vil finde et andet leje, som formentlig kommer til at ligge på normalen omkring 7 pct. de næste 3-5 år. Så selvom vi måtte nærmer os en afslutning på det globale opsving i løbet af 1-2 år, kan man roligt holde sig til sin strategi. Det er alligevel sjældent muligt at superoptimere sine investeringer ved at shoppe ud og ind af markederne. Hvis du alligevel er lidt nervøs, fordi du fx nærmer dig pensionsalderen, så tal med en rådgiver om at justere risikoprofilen på dine investeringer.”

Købstips:

I Danmark er et godt bud Novo Nordisk og Danske Bank som strukturelle vindere. Genmab er der lidt mere musik i – stort potentiale, men også større risiko. Kigger vi mod Europa, tipper Steffen Ussing på Volkswagen og Bayer, mens han generelt vil ­kaste blikket mod Fjernøsten frem for Latinamerika. Fx kinesiske Tencent Holdings.

Uden investering risikerer du negativt afkast på formuen

Mette Harbo Bossow, Sparindex

Det lyder måske banalt, men ikke desto mindre er det en vigtig pointe for Mette Harbo Bossow, at du skal huske at investere, hvis du gerne vil have et afkast på din formue.

”Mange mennesker har formuer stående på kontantkonti, og som renterne har været i flere år nu, så får de her mennesker ikke noget for at have deres penge stående stille. Tværtimod bliver formuen mindre værd på grund af inflationen. Derfor: Hvis du gerne vil have et stabilt langsigtet afkast på din formue, skal du investere, og du skal være investeret hele tiden, for man kan ikke time markedet og gå ind og ud på alle de rigtige tidspunkter. Der er mange eksperter, der har gode bud på, hvornår man skal være investeret i aktier, og hvornår man ikke skal. Men virkeligheden er, at ingen ved, hvad fremtiden bringer.”

Servicetjek til din investering

Når du har fastlagt din risikoprofil med udgangspunkt i din investeringshorisont – og dit temperament – kan du investere. Husk at sprede din investering på mange værdipapirer, og så kan du læne dig tilbage. I hvert fald det næste års tid, for det er med investeringer som med biler og tænder: De skal have et servicetjek cirka en gang om året.

”En investering skal vedligeholdes, og du skal lige sikre dig, at fordelingen af aktier og obligationer stadig afspejler dine forventninger og din risikoprofil. Vores indeksfonde kan sammensættes enkeltvist som byggeklodser i en portefølje, men man kan også vælge en blandet fond, hvor man blot skal vælge en lav, mellem eller høj risiko. I de blandede fonde overvåger vores porteføljeforvaltere og laver de nødvendige serviceeftersyn, så du fastholder din ønskede risikoprofil, uanset hvordan markederne har opført sig.”

Attraktive aktier:

Køb billigt, sælg dyrt – den kender du. Men efter over ni års stigende aktiemarked, er det ikke alt derude, der ser lige billigt ud. Ifølge Sparindex findes de attraktive aktier dog fortrinsvist på emerging markets og europæiske markeder, som er billigere end de amerikanske.

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Økonomi Sponseret indhold af: PA Consulting Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Økonomi Sponseret indhold af: Willis Towers Watson Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab Nye skandaler vil ramme finanssektoren i takt med, at hackere og svindlere bliver dygtigere. Derfor er risikoberedskabet vigtigere end nogensinde før. Kundernes tillid...

Rift om lejeboliger gør ­ejendomme til en stabil investering

Rift om lejeboliger gør ­ejendomme til en stabil investering

Økonomi Sponseret indhold af: Koncenton Rift om lejeboliger gør ­ejendomme til en stabil investering Investeringsejendomme i landets største byer er et robust alternativ til aktier og obligationer. Der er nemlig lange udsigter til, at udbuddet af lejeboliger vil...

Skån miljøet, når din bilrude får en skade

Skån miljøet, når din bilrude får en skade

Økonomi Sponseret indhold af: Carglass Skån miljøet, når din bilrude får en skade Investeringsejendomme i landets største byer er et robust alternativ til aktier og obligationer. Der er nemlig lange udsigter til, at udbuddet af lejeboliger vil matche efterspørgslen,...