28. juni, 2018

Under Verdensmålenes farver har det danske ­eksporttog sat kurs mod udviklingslandene, men har vi glemt ­rettigheder og samfundsansvar på perronen?

Med Verdensmålenes kommen og en dansk regering fokuseret på private investeringer i udviklingsbistanden, er vi i dag vidne til en helt ny investerings- og eksportorienteret tilgang til verdens udfordringer. I jagten på nye markeder og afkast må vi dog ikke glemme det mest grundlæggende – at forbedre levevilkår og sikre rettigheder for de befolkninger, der er mest udsatte.

Tekst: Peter Christiansen, Sekretariatsleder Globalt Fokus

Peter Christiansen, Sekretariatsleder Globalt Fokus

I løbet af de sidste 5-10 år har den danske udviklingssektor gennemgået en forandring med øget fokus på den private sektors rolle i dansk udviklingsbistand. Målet er jobskabelse og vækst i de lande, som der investeres i, og fremme af dansk eksport – til gavn for dem og for os, må man forstå.
Det er rigtig set at inddrage den private sektor i langt højere grad i udviklingssagen. Private virksomheder og investeringer kan være brugbare værktøjer. Globalt er der en enorm mangel på finansiering, når det kommer til at sikre bedre levevilkår for verdens befolkninger, og private investeringer er sammen med statslig udviklingsbistand hovedinstrumenter til at overkomme denne finansieringsmangel. Vi er som civilsamfund åbne overfor, at den private sektor sætter turbo på at skabe bæredygtig udvikling – men vi må aldrig glemme, at investeringerne skal gå hånd i hånd med kampen for menneskerettigheder og bæredygtighed. De er ikke hinandens modsætninger men en forudsætning for at vi kommer i mål.

Verdensmålene = Et eksport­katalog af muligheder?

Særligt Verdensmålenes vedtagelse i 2015 har ændret regeringens hovedfokus for den danske udviklingsbistand. I Verdensmålene er partnerskaber på tværs af sektorer betonet som drivkraften til at sikre opnåelsen af dem. I dag modtager danske NGO’er eksempelvis udviklingsbistand igennem strategiske partnerskabsaftaler, hvor opnåelsen af verdensmålene er et kriterium og indgåelsen af partnerskaber med andre aktører er en forventning.

Samtidig har regeringen netop lanceret den såkaldte SDG fond til investering i udviklingslande. Her skal 100 millioner kroner fra den danske udviklingsbistand understøtte danske pensionsselskabers indskud på 2,4 milliarder kroner og tanken er, at den skal geares til 30 milliarder.

Udviklingsbistand bliver i regeringens ord dermed en katalysator for, at danskernes pensionsmidler investeres i projekter i udviklingslande. Staten forsikrer i processen pensionsselskaberne, og dermed pensionskunderne, med et afkast på 10-12% igennem fondens investeringer – uanset om projekterne lykkes eller ej.

Endelig bliver Verdensmålene fra ­politisk side og inden for den danske privat- og investeringssektor, fremhævet som et eksportkatalog for virksomheder. Verdensmålene tydeliggør 17 globale udfordringer, indenfor hvilke danske virksomheder ligger inde med ekspertise og løsninger.

En ramme, der kan drive ­udvikling og skal sikre rettigheder for den enkelte

Men Verdensmålene er ikke kun et eksporteventyr. For mig er målene et socialt forandringsprojekt i global skala, hvortil accelerering af danske investeringer og eksport kan være et instrument – og ikke det endelige mål. Selvom Verdensmålene er en vision for bæredygtig udvikling, så skal der kæmpes for at de implementeres på det rette grundlag med fokus på menneskerettigheder. Blandt de 193 FN-lande, der vedtog målene, er der også autokratiske stater, som dagligt udsætter deres befolkninger for krig, krænkelser, nød, livstruende miljø eller klare brud på menneskerettigheder.

Verdensmålene er med andre ord en konstant værdikamp, og mens partnerskaber opstår og forsvinder, består ­interesserne. Vi bør derfor have lige så meget fokus på fremme af demokrati og rettigheder. Alle investeringer bør ses i det lys. Det kræver, at samfundsansvar er i højsædet, og at virksomheder efterlever FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv. Først derefter kan eksporttoget for alvor komme på skinner.

Flere artikler

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Bankdata: Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen

Økonomi Sponseret indhold af: Bankdata Bankdata: ­Kerneopgaven er ­afgørende for fintech-revolutionen En underskov af fintech-virksomheder er i gang med at ændre hele finansverdenen til et åbent økosystem af tilbud. It-udvikling gør det muligt, og bankerne opruster...

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne

Økonomi Sponseret indhold af: PA Consulting Nye vinde over finanssektoren: Nu kommer fintech-partnerskaberne Det er ikke svært at få øje på udfordringerne, når fintech-startups og finansielle institutioner skal samarbejde. Men et unikt øjeblik er opstået i...

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne

Økonomi Sponseret indhold af: Festina Finance Nyt it-system skal give mere og bedre tid med kunderne Ny it-platform i Middelfart Sparekasse skal frigive tid til kunderne og samtidig forbedre kundeoplevelsen. Tekst: Sebastian Kjær Uanset om der er tale om et nyt job i...

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab

Økonomi Sponseret indhold af: Willis Towers Watson Kundetillid skal sikres gennem risikoberedskab Nye skandaler vil ramme finanssektoren i takt med, at hackere og svindlere bliver dygtigere. Derfor er risikoberedskabet vigtigere end nogensinde før. Kundernes tillid...

Rift om lejeboliger gør ­ejendomme til en stabil investering

Rift om lejeboliger gør ­ejendomme til en stabil investering

Økonomi Sponseret indhold af: Koncenton Rift om lejeboliger gør ­ejendomme til en stabil investering Investeringsejendomme i landets største byer er et robust alternativ til aktier og obligationer. Der er nemlig lange udsigter til, at udbuddet af lejeboliger vil...

Skån miljøet, når din bilrude får en skade

Skån miljøet, når din bilrude får en skade

Økonomi Sponseret indhold af: Carglass Skån miljøet, når din bilrude får en skade Investeringsejendomme i landets største byer er et robust alternativ til aktier og obligationer. Der er nemlig lange udsigter til, at udbuddet af lejeboliger vil matche efterspørgslen,...