Sponseret indhold af: AAU

27. december, 2018

Innovationsfabrik på vej

I Nordjylland er der masser af industri og udvikling, og nu starter AAU sammen med erhvervslivet Innovation Factory North op – et sted hvor udvikling, innovation og forskning skal arbejde tæt sammen

Aalborg Universitet har gennem mange år haft et tæt og godt samarbejde med regionen i Nordjylland, og nu skal sammenhæng mellem forskning, innovation og produktion styrkes yderligere.

AAU starter, i samarbejde med industrien i Nordjylland, Innovation Factory North, hvor industrien og universitet skal arbejde sammen om at styrke den innovation der skal til for at understøtte Industri 4.0 og Smart Produktion.

En af ambitionerne er at give produktionsvirksomhederne et løft, og få skabt et innovationsmiljø der på den måde kan hjælpe den til at komme ud over de danske grænser

Ole Madsen, professor, Institut for Materiale og Produktion på AAU

”Vi er inspireret af et åbent udviklingsmiljø hos blandt andet Daimler og Mercedes i Tyskland. Og selvom modellen ikke direkte kan overføres til danske forhold, så blev den et udgangspunkt for det koncept vi har skabt om en Innovation Factory North, der handler om at få udvikling, forskning og anvendelse til at gå hånd i hånd.
Vi ansøgte om støtte fra Vækstforum Nordjylland, og lige fået tildelt 18,2 millioner kroner,” siger Astrid Heidemann Lassen, sektionsleder for Produktion og lektor i innovationsledelse på AAU.

Astrid Heidemann Lassen, sektions­leder for Produktion og lektor i innovations­ledelse på AAU.

”Det glæder mig helt enormt meget, at vores forskningsmiljø inden for Smart Produktion har fået en bevilling af den kaliber. Området er en af AAU’s styrkepositioner, og jeg er helt sikker på, at projektet vil skabe et unikt grundlag for at bringe særligt SMV’erne et skridt op ad innovations-stigen. Og så er projektet helt i tråd med Aalborg Universitets strategi Viden for Verden, der netop handler om at bringe den forskning, der finder sted i laboratorierne ud i virksomhederne, så den skaber nytte for det omgivende samfund,” siger Mogens Rysholt Poulsen, der er dekan for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet.

Starter på AAU

Ideen med Innovation Factory North er at skabe et økosystem af teknologileverandører, produktionsvirksomheder og forskere i Nordjylland, som skal hjælpe med til at forberede alle på den forandring som Industri 4.0 bringer med sig.

”En af ambitionerne er at give produktionsvirksomhederne et løft, og få skabt et innovationsmiljø der på den måde kan hjælpe den til at komme ud over de danske grænser,” siger Ole Madsen, professor (Laurits Andersen Professorship) på institut for materiale og produktion på AAU.

Mogens Rysholt Poulsen, der er dekan for Det Ingeniør- og Natur­videnskabelige Fakultet.

Det er et behov for at få skabt et fysisk mødepunkt for at få gang i den udvikling, et sted hvor teknologileverandørerne kommer med deres teknologi og hvor forskerne fra AAU kan komme med deres forsøgsopstillinger.

”Når jeg lukker øjnene, så ser jeg en stor fabrikshal, hvor der står en masse teknologi, og hvor forskere og teknologileverandører udvikler de nyeste teknologier i fællesskab”, siger Ole Madsen.

Drømmen starter dog i første omgang i AAUs lokaler, hvor der allerede er de fysiske laboratoriefunktioner, og et setup, hvor der kan arbejdes med digitale produktioner.

”En af de rigtig spændende ting er, at vores partnere vil få deres daglig eller semidaglige gang i vores laboratorium,” siger Astrid Heidemann Lassen.

Innovation Factory North får tre ­hovedaktiviteter der skal arbejdes med.

Awareness: Hvilke teknologier er der, og hvordan udnytter i dem i vores virksomheder.

Demonstrationer: Sammen med partnere, leverandører og produktionsvirksomheder bygges der demonstrationer af nye løsninger.

Forankring: At få flyttet innovationen tilbage til den oprindelige produktionsvirksomhed, og opbygge virksomhedens kompetence til at omsætte innovationen til nyt potentiale.

Minimesse om ­digitalisering d. 29/1 2019 – Aalborg

Kom med når Innovation Factory North og BrainsBusiness inviterer indenfor til minimesse. Minimessen er en unik mulighed for at se og opleve, hvordan produktionsvirksomheder, teknologileverandører og universitetet arbejder på at skabe fremtidens fabrikker og få et indblik i nogle af de eksisterende løsninger.

Flere artikler

Industri 4.0 sætter krav til Smart Produktion

Industri 4.0 sætter krav til Smart Produktion

Produktion Sponseret indhold af: AAU Industri 4.0 sætter krav til Smart Produktion Automation er nøgleordet når det kommer til Industri 4.0. Men dansk industri har nogle helt særlige karakteristika der sætter krav til en særlig tilgang til Industri 4.0...

Trekantområdet har store ambitioner

Trekantområdet har store ambitioner

Produktion Sponseret indhold af: Trekantomraadet Trekantområdet har store ambitioner Trekantområdet er Vestdanmarks vigtigste vækstcenter og hele Danmarks produktionscentrum. For at understøtte og styrke væksten har områdets syv kommuner forenet kræfterne...

Fingernem robot sikrer guld til SDU-forskere

Fingernem robot sikrer guld til SDU-forskere

Produktion Sponseret indhold af: SDU Fingernem robot sikrer guld til SDU-forskere Robotforskere fra SDU har udviklet robotter, som er så rappe på fingrene, at de kan tage små skruer og skrue dem fast med en skruetrækker. Forskerne bag de banebrydende...

’Same Day Dentist’ med 3D print teknologi

’Same Day Dentist’ med 3D print teknologi

Produktion Sponseret indhold af: Damvig ’Same Day Dentist’ med 3D print teknologi Nye teknologier gør, at tandlæger i dag kan levere smukkere, bedre og billigere tænder. Med 3D printteknologi kan ydelser som kroner og facader, som det før tog uger at få...

Produktion skal kunne ramme ­individuelle behov

Produktion skal kunne ramme ­individuelle behov

Produktion Sponseret indhold af: B&R Produktion skal kunne ramme ­individuelle behov Det kræver fleksibilitet at kunne levere de ­individuelt tilpassede ­produkter, forbrugerne i tiltagende grad ­efterspørger. ­B&R Industrial Automation har udviklet det...